Банев реве в килията от болки в кръста и оток в коляното

0

За 12-и път съдът отказа да пусне на свобода олигарха Николай Банев,  писа „Ретро“.

Той искал да е под домашен арест заради влошено здравословно състояние. Според адвокатите му Банев страда от болки в кръста и оток в коляното, разширени вени, алергия, имал липом  на гърба. Медиците му препоръчали операции – на вените, коленете и премахване на доброкачествено образувание на меките тъкани. От определението на съда става ясно, че Банев много пъти е бил воден в различни болници заради оплакванията си.

Тройна съдебно-медицинска експертиза обаче показала,  че заболяванията му са хронични и не се налага спешна операция. Мотивите на магистратите да не променят мярката му за неотклонение на домашен арест е, че имало възможност той да извърши престъпление. До този извод съдът стигнал и припомня, че бяха засечени негови разговори от килията.

 Николай Банев има общо пет обвинения, едно от които е че държал 331 патрона, включително и за автомат „Калашников“.

Дело срещу него и съпругата му Евгения и майка му Мария е в Спецсъда. До момента са разпитани 18 от общо 173 свидетели, предстои представянето и на пет експертизи.

Според прокуратурата престъпната група, създадена от бизнесмена Николай Банев за извършване на данъчни престъпления действала не само в България, но и в Шотландия, Нидерландия, Сърбия и Полша между 2005 и 2018 година. Съпругата на Банев Евгения е на свобода от миналата година, когато беше пусната от ареста срещу мярка „подписка“, а майка му Мария бе освободена под гаранция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.