Наркобосът Иво Турчина се скри в Сърбия, плащал на ченгета в ГДБОП, за да арестуват конкурентите му

0

Наркобосът Ивайло Стойнов – Иво Турчина се укрива вече близо 6 месеца в Сърбия от правораздавателните органи, научи „Уикенд“ от свои източници в ъндърграунда. Според думите им, 45-годишния гангстер се е установил в Белград при свои партньори в бизнеса с дрога и от сръбската столица все още ръководи крими структурата си за продажба на наркотици.

Преди месец 13 от дилърите на Иво Турчина се сдобиха с осъдителни присъди за търговия с дрога, след като сключиха споразумения със Специализираната прокуратура и признаха вината си. Само петима от пласьорите обаче ще лежат ефективно в затвора, повечето се разминаха с условни присъди и с пробационни мерки.
Бандата на Ивайло Стойнов – Турчина бе разбита преди година – на 8 ноември 2019 г., след като ченгетата съумяха да внедрят агент под прикритие в организацията му. Мнимият гангстер спазарил 1 килограм кокаин и 10 кила марихуана, които уж трябвало да бъдат продадени в провинцията. Малко преди сделката да се осъществи, спецченгета закопчаха Иво Турчина и двама от хората му, а паралелно с това десетки антимафиоти проведоха серия от арести на знакови дилъри от организацията. При лова на наркопласьори

ченгетата конфискуваха 10 кила дрога

и над 240 хиляди лева.
Иво Турчина обаче изненадващо бе пуснат под домашен арест заради уж разклатеното си здраве и както можеше да се очаква, той офейка от България. Днес бандитът е търсен с червена бюлетина на Интерпол, а от прокуратурата обявиха неотдавна, че срещу него ще се водят и други крими дела.
Издирваният Ивайло Стойнов – Иво Турчина дълги години бе дясна ръка на Стефан Бонев – Сако и под шапката му контролираше мрежа от десетки дилъри. През 2014 г. обаче Турчина, заедно с друг „лейтенант” на Сако – Венцислав Дамянов – Венци Боксьора, се отцепи от мургавия наркобарон и създаде своя крими структура. В този момент Стефан Бонев бе в ареста, а малко след излизането му бившите му подчинени бяха сгащени. Иво Турчина попадна зад решетките като бос на банда от шестима, пласирала дрога в „Люлин”. Бандитът обаче се отърва с условна присъда, след като сключи споразумение с прокуратурата. До задържането на Турчина се стигна след предизвикано от мутрите му меле в софийската дискотека „Червило” през ноември 2014 г. Тогава столичния клуб отвори врати след продължителен ремонт, но на откриването бе потрошен от бригадата на Турчина. Твърди се, че

наркобосът поръчал наказателната акция,

тъй като охраната на дискотеката не допускала негови пласьори за сметка на хората на Даниел Стефанов – Дъмпела.
В следващите години Ивайло Стойнов се утвърди като самостоятелен бос на дрогата в София, а слуховете гласяха, че той се ползва с протекциите на мастити полицаи. Мълвата бе официализирана през лятото, когато шефът на отдел „Противодействие на наркотрафика и разпространение на наркотици“ Цветан Панков и шефа на сектор в същия отдел на ГДБОП Кирил Ванков бяха арестувани и обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи, с цел осигуряване на чадър над наркогрупи.
При обиски в домовете на корумпираните ченгета от ГДБОП бяха открити тетрадки с доноси, които Иво Турчина пишел срещу свои конкуренти. Наркомафиотът плащал всеки месец по 5 хиляди лева рушвети на ченгетата, за да арестуват дилъри от конкурентни наркоорганизации. По делото за подкупите в МВР Иво Турчина все още не е открит, за да бъде разпитан.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.