Подсъдимите за подкупи Бате Харо и Красимир Томов в конфликт за 500 хиляди лева

0

Бившият шеф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Главният секретар на институцията Красимир Томов са в хладни отношения заради пари от подкупи, научи „Галерия“ от близък на един от двамата подсъдими за корупция.

Делото срещу тях ще започне скоро в Специализирания наказателен съд по обвинение, че са уреждали гражданство на чужденци срещу пари. Те бяха арестувани на 29 октомври 2018 година, докато бях още на високите постове и стояха осем месеца в ареста. Доказателствата срещу Бате Харо са от свидетели, които разказват, че е вземал пари, но пари от подкупи в него не са намерени.

За разлика от Красимир Томов, у когото са открити над 4 хиляди кеш от „клиенти“, а в сейф на банка на улица „Мария Луиза“ в София разследващите намериха 564 хиляди лева в различни валути. Те са конфискувани.

Сега КПКОНПИ  ще иска да се отнемат в полза на държавата, както апартамент и гаражи от Красимир Томов.

Красимир Томов

 За него има показания от много хора, които са били свидетели на корупционните му практики. Пред разследващите Томов измислил версията, че всъщност сумата от над половин милион в сейфа е на приятелката му, както и на много известен футболист който му се доверил да ги пази. Пред ареста Томов е декларирал само 22000лв.

Томов не можел да се премери, че са му намерили парите, а тези на Бате Харо не са открити. Бате Харо така и не можал да вземе дела си. Акцията на прокуратурата и антикорупционната комисия ги изненадала така, че не могли да ги разделят.

 Красимир Томов е дългогодишен служител в Агенцията за българите в чужбина. Била е главен секретар още от 2014 година, докато Петър Харалампиев е назначен за шеф там чак през 2017 година с протекциите на ВМРО. Харалампиев е близък с Красимир Каракачанов има патриотична организация, която гравитира около малкия партньор в управляващата коалиция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.