Майката, заклала двете си деца, може да отърве затвора ( Кристина страдала от параноидна шизофрения, измисляла си, че свекър й я насилвал сексуално)

0


Кристина Дунчева, майката от Сандански, която преди седмица шокира цяла България, след като в момент на умопомрачение закла с кухненски нож двете си невръстни деца Георги (5 г.) и Ивон (3 г.), може и да отърве затвора. Това пророкуваха пред „Уикенд“ адвокати, правейки уговорката, че по всяка вероятност 32-годишната детеубийца ще бъде диагностицирана като болна от параноидна шизофрения.

Зловещото убийство на двете невръстни деца в Сандански, извършено миналия четвъртък, хвърли в потрес целия град и раздели на две шокираните местни жители. Повечето от тях все още не могат да повярват, че именно Кристина, която хората познават като кротка и възпитана жена, е способна да заколи собствените си деца. Някои любители на конспирацията даже съзират постановка и не крият съмненията си, че е възможно не майката, а някой друг, незнаен засега злодей, да е посегнал на децата.
След жестоката трагедия на прицела попадна и съпруга на Кристина – Георги Трайков, който в прав текст бе обвинен от адвоката на детеубийцата, че системно е малтретирал жена си и децата си. В трагедията бе въвлечен и свекъра на Кристина – появиха се твърдения, че бащата на Георги е имал интимна връзка с нея и

многократно изнасилвал снаха си

през последните години.
„Аз никога не съм намирала общ език с бащата на Георги, но не смея да си отворя езика. Той пребива пред очите ми жена си. Обръщението на мъжа ми и на неговия родител към мен е „гюбре”. Никога не са се обръщали към мен по име. Децата са били бити и малтретирани от татко си  по начин, по който той смята, че трябва да бъдат възпитавани”, разкрива пред своя адвокат Маньо Алексиев жената, която уби собствените си деца.
Криминалистите са категорични, че именно Кристина Дунчева е убила децата си. Два окървавени ножа и сатър, открити в кухнята от ченгетата, са основните доказателства за жестокото престъпление. От семейството на въдворената в ареста 32-годишна жена обаче изразяват съмнения, че някой друг може да е посегнал на невръстните Георги и Ивон. Обвиненията са насочени към нейния партньор Георги, с който Кристина живее на семейни начала от 2014 г.
Макар двамата да нямат граждански брак, Георги е упражнявал насилие над половинката си, а в последните 2 години от общия им живот често я

шантажирал, че ще й отнеме децата.

Братът на детеубийцата Кристина – Илиян, твърди, че неговата сестра за последно е подала жалба срещу насилника Георги на 2 ноември, като е разказала в полицията, че той й нанесъл тежък побой. Заради липсата на представено медицинско свидетелство обаче от полицията в Сандански не са обърнали внимание на жалбата й. Социалните служби също са игнорирали постъпвали сигнали за домашно насилие.
Само ден преди да убие собствените си деца, Кристина Дунчева отново е била заплашена от мъжа си Георги. Той я прибрал от дома на родителите й и докато пътували в колата му, предупредил Кристина, че ще й отнеме правата върху Георги и Ивон и ще отглежда децата си с друга жена. Именно това, твърдят криминалисти и психолози, е тласнало майката от Сандански към решението да заколи децата си.
„Тя не е диагностицирана като луда, но има параноидна шизофрения. Това вероятно ще бъде установено от психиатрите в Ловеч. Ако бъде доказано, че майката Кристина е

убила децата поради временна невменяемост,

то е възможно тя да не лежи в затвора, а да бъде въдворена в психиатрична клиника“, пророкува адвокат пред „Уикенд“.
Той даде пример с друг подобен случай – този с Даниела Терзийска, майката на убитото 3-годишно дете Пепи Терзийски. Трагичната смърт на малкия Пепи, открит удушен и захвърлен в езерото на Южния парк на 16 март 2001 г., взриви общественото мнение и за малко не доведе до преврат срещу правителството на Иван Костов. Тогава хиляди вбесени таксиметрови шофьори блокираха Народното събрание и обсадиха центъра на София. До ескалация на напрежениего не се стигна, тъй като още в същия ден за убийството на Пепи бе арестувана неговата майка Даниела. Четири години по-късно обаче тя бе оправдана от съда, тъй като адвокатите й успяха да докажат, че тя е била невменяема.
Маню Алексиев, адвокатът на Кристина Дунчева настоява, че майката от Сандански е била жертва на домашно и на сексуално насилие в семейството си. Според думите му, тя не е признала, нито пък е отрекла да е извършила двойното убийство, а само е помолила да бъде пусната под гаранция.
„Аз казах, че ключът от къщата, където са убити децата, се е намирал от вътрешната страна на вратата, че майката е била в стаята с мъртвите деца и е имала кръв по ръцете и дрехите. Не може и не следва обаче да се направи категоричният извод, че тя е действителния извършител. Човек може да заключи вратата отвътре и да излезе по различни начин”, смята юриста.
Адвокатът познавал Кристина от десет години. Седмица преди убийството тя посетила кантората му притеснена, че Георги може да й вземе децата. През цялото време плакала и изглеждала смачкана психически. Търсела начин да сложи точка на шестгодишното си мъчително съжителство с насилника. Искала да вземе децата под свое попечителство, но се притеснявала, че мъжът й ще пусне връзки. Сестрата на Георги имала приятел  полицай от „високите етажи”, който нямало как да не удари едно рамо на таткото.
Цялата фамилия на Георги Трайков намирали майката за „леко луда”. На тяхно мнение били и голяма част от българите, които дни след трагедията не спирали да пишат грозни думи по адрес на Дунчева във фейсбук страницата й. Гражданите били категорични, че нормална жена не може да посегне на децата си и че по-скоро би наръгала своя насилник отколкото свидните си рожби. „На бесилото”, „Да се давиш в собствената си кръв”, „Дано имаш бавна и мъчителна смърт” са малка част от „пожеланията” към майката на Васил и Ивон.
Според майката на Кристина, тя била депресирана „от известно време насам”. Била заставяна да седи в дома си и

редовно яла пердах от Георги.

В курортния град я виждали насинена, макар че се опитвала да крие белезите от юмручните удари с дрехи с дълъг ръкав.
До момента не са знае и кой точно е подал сигнал до 112. Мъжът й Георги Трайков цял следобед се мотаел в двора на къщата. Подреждал дърва за зимата и едва към 17,30 ч. забелязал, че в стаята на децата не  свети лампата. В същото време Дунчева се обадила на своите родители с молба да отидат и да я приберат. Като ги видял Георги започнал да им обяснява: „Елате да видите, че пак ми се правят някакви постановки”.
Ако вината на майката бъде доказана и се установи, че не е психично болна, тя ще получи наказанието от 20 до 50 години лишаване от свобода. Тепърва обаче предстоят множество експертизи, в това число и за психическото състояние на Кристина.
До момента са разпитани множество свидетели. Това, което се знае със сигурност е, че семейството е имало проблеми и спорове. На няколко пъти Кристина и Георги са се разделяли, а след дни събирали отново под един покрив. Бащата е завел

дело за родителските права върху децата,

което трябвало да се гледа в съда в деня преди убийството.
Майката е подала сигнал за домашно насилие, по който също е образувано дело в Районен съд Сандански в началото на ноември. Двойното убийство на малките деца е най-коментираната тема в града,  а хората нямат обяснение за случилото се в дома на ул. „Скопие” на 19 ноември тази година. В памет на хлапетата санданчани организираха нощно бдение. Васил и Ивон бяха погребани в градски гробищен парк от свои роднини в ранното утро на 21 ноември.
„Недоумяваме какво се е случило. Как може баща и син да поделят една жена?!  И защо тази жена е мълчала за проблемите си с години?! Външно не личеше да има психични проблеми, но това не значи, че нищо не е измъчвало душата й. Може да е била и на успокоителни лекарства. За нас остават версиите. Жалко за хлапетата, за това, че семейството бе почернено. Не ми се мисли какво е било в душата на Кристина, нито как е намерила сили да заколи децата си. Човек на чуждо чедо не може да посегне, камо ли на свое…“, тюхка се възрастна съседка на детеубийцата Кристина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.