Изплува нова версия за разстрела:Сърбин, близък до Йоско Костинбродския, убил Весо Дебелия?

0

Почти пет годишното разследване на убийството на ковчежникът на ВИС Веселин Стоименов-Дебелия върви към разкриване, научи „Уикенд” от свои източници в МВР. Ченгета работят по пресни оперативни данни, според които килъра на Дебелия е сръбски гражданин и е приближен до известния бандит Йосиф Йосифов- Костинбродския.

В началото на юни Костинбордския беше арестуван в Гърция заради европейска заповед за арест, издадена от нашата Специализираната прокуратура. На 10 август съда в южната ни съседка позволи той да бъде екстрадиран в България, но само след като си излежи там присъда от 40 месеца затвор заради притежание на незаконно оръжие. За сега не е ясно дали самия Йоско има някакво логистично участие в убийството на Дебелия, но според ченгета това е много вероятно.

Предполагаемият убиец е записан от камерите на комплекс „Макси” в столицата, където живееше Дебелия. Този запис се съхранявал в Столичната дирекция на вътрешните работи. Сръбският гражданин е влезнал в комплекса седмица преди разстрела и е ползвал кола, взета под наем. След това до деня на престъплението не се е появявал. При разпит на живущите в „Макси” никой не познавал това лице, от което извода за криминалистите е, че той е оглеждал терена, за да планира удара за който е нает. Сърбинът е напуснал България на 8 януари 2016 г. през Калитина. Тоест ден след убийството.


Досега делото за смъртта на Дебелия се водеше срещу неизвестен извършител и дори беше пред спиране поради липса на доказателства. Засега не е потвърдено кой е поръчителя, но ченгетата работят в насоки, че това е бивш бизнеспартньор на Стоименов. А причината за разстрела е неуредени финансови отношения между двамата.


Припомняме, че Весо Дебелия беше убит на 7 януари 2016 г. пред комплекс „Макси”.

Той се прибирал вкъщи. Не е ползвал охрана и не се е притеснявал за живота си. Убиецът го чакал във входа на кооперацията, която се намира близо до бул. „Симеоновско шосе”. Точно там не е имало камери. Изпразнил цял пълнител в тялото на бизнесмена, като го финиширал за по-сигурно и със изстрел в главата. Оръжието, което е използвано, е пистолет „Макаров”. Една от първите версии след убийството на Стоименов за разследващите беше, че то е извършено заради наркосделки. И по-конкретно – че е гръмнат заради отклонена пратка с кокаин, която е била предназначена за Митьо Очите, но не стигнала до него. Дрогата е влязла в България чрез яхта, акостирала в Несебър. Собственик на плавателният съд е било дружество, контролирано от Стоименов. Друга нарковерсия гласеше, че убийството му има общо с извезването на братята Николай и Радослав Бикови.

Те се водят в неизвестност от 18 ноември 2013 г. Двамата откраднаха 70 килограма кокаин, а в средите на ВИС е имало подозрения, че в аферата е участвал и Дебелия.

Приживе Весо Дебелия беше съдружник с всички останали живи босове на ВИС-2, а през сметките му са преминавали милиони със съмнителен произход. Той беше представител на две офшорки, регистрирани във Великобритания и САЩ, които управляваха хотели, заведения, строителство и продажба на луксозни яхти.
Една от най-сериозните и основни версии, по която работеха криминалистите беше, че Дебелия е откраднал милиони от съдружниците си. Мълвеше се, че от началото на 2014 г. Веселин Стоименов е щипвал сериозна част от приходите от хотелиерския бизнес в Слънчев бряг за себе си. След това ги инвестирал в инвестиционни фондове. 53-годишният софиянец през офшорните си фирми във Великобритания е изпирал голяма част от незаконните приходи на бившата силова групировка ВИС. Най-вероятно е бил заподозрян, че успява да изпере парите срещу по-нисък процент – около 20 на сто от сумата, а пред босовете си е отчитал по 30 на сто. За себе си е прибирал останалите 10%, които се равнявали на милиони долари.


Месеци преди да бъде убит Стоименов се залюбил с жена, която е от кръга на един от големите инвестиционни фондове у нас. Чрез тази връзка той успявал да намери добра възвръщаемост на личните си пари, отмъкнати от групировката ВИС, смятат разследващи на показното убийството на Веселин Стоименов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.