ЕКШЪН В СОФИЙСКИЯ ЗАТВОР: Наркодилър натръшка 50 пандизчии със синтетична дрога

0

Десетки лишени от свобода в Централния софийски затвор са се озовали в лазарета на пандиза след употреба на синтетична марихуана, внесена нелегално в тъмницата от затворника Иван Василев – Шела, научи „Уикенд“.

Драматичните събития зад решетките са се разиграли преди около седмица, в разгара на коронавиусната епидемия, която е пробила и в Софийския затвор. Според неофициална информация, споделена от излежаващи присъдите си в най-големия пандиз в България, коронавируса зад решетките е бил докаран от готвачите и надзирателите, както и от затворниците от 9-та група, които имат право на отпуски и на работа извън пандиза, тъй като изтърпяват по-леки присъди.
За да бъде ограничено разпространението на епидемията, от затворническата администрация са издали заповед за

спиране на всички пандизчии от работа.

Затворниците, които полагат труд, за да намалят присъдите си, ще си почиват зад решетките поне до месец март 2021 г., а решението на началниците на затвора да ги спре от работа е предизвикало вълна от негодувание. Според запознати, затворниците подготвят бунт, който е планиран да избухне в средата на декември. Предвиждало се лишени от свобода във всички затвори да обявят неподчинение и да отправят искания за подобряване на условията в пандизите. Затворниците щели да настояват и престъпници с по-леки присъди и със сиптоми на коронавирус да бъдат пускани да се лекуват по домовете си, като им бъдат поставяни електронни гривни за проследяване. От Министерството на правосъдието обаче не са подготвени да оборудват всички с гривни за проследяване, тъй като към този момент има в наличност едва около 250 електронни гривни.
В тази напрегната обстановка напрежението в Софийския затвор рязко се е покачило и заради

масовото натравяне на затворници

със синтетична марихуана. Опасната дрога била внесена в пандиза от рецидивиста Иван Василев – Шела, който излежава поредната си присъда за търговия с наркотици.
Шела контролира продажбата на амфетамин и марихуана в Софийския затвор, като за него работят двама дилъри. Неотдавна бандитът внесъл нова стока, рекламирана от него като трева от сорта „амнезия“.
Дрогата се разграбила като топъл хляб, но още на следващия ден десетки консумирали тревата се оплакали от силно главоболие и гадене. Други повръщали, а трети се оплаквали от силни болки в мускулите и в бъбреците. Оказало се, че Иван Шела е внесъл в затвора синтетична марихуана, която е била пръскана с метали и земеделски препарати със силно съдържание на пестициди. „Той успя да натрови тежко близо 50 затворници, а в пандиза настана паника, защото повечето консумирали опасната дрога, си внушиха, че са заразени с коронавирус“, разказа в телефонен разговор пред „Уикенд“ затворник, излежаващ присъдата си в Софийския затвор. Сред пострадалите от опасната синтетична марихуана е и Прокопи Прокопиев – Културиста от бандата за отвличане на богаташи „Наглите“.
Натровените със синтетична дрога затворници са вдигнали мерника на Иван Шела, което принудило началникът на Софийския затвор Десислав Трайков да предприеме спешни мерки по спасяването му. С негова заповед

пандизчията-наркодилър е въдворен в болница,

за да бъде спасен от линч.
„Иван Шела вероятно ще бъде изпратен в друг затвор в България, но и там сигурността му не може да бъде гарантирана. Заради това поне още месец той ще лежи в болница, макар да е в цветущо здраве“, споделят лишените от свобода.
Заповедта на Десислав Трайков да въдвори в болница Иван Шела е последната, издадена от началникът на Софийския затвор, преди самия той да излезе в отпуск по болест миналата седмица. Засега не е известно дали шефът на затвора също е диагностициран с коронавирус, или здравословните му проблеми са от друго естество. Все пак преди да излезе в отпуск, Трайков успял да уреди и два кислородни апарата за обитателите на Софийския затвор.
„Втория етаж на затвора е превърнат в Ковид отделение, но условията са ужасяващи. В ипровизираната лечебница не се спазват никакви хигиенични мерки,

няма постоянни лекари, а само санитари,

а температурите в отделението са под 17 градуса“, гневят се лишените от свобода.
Началникът на Софийския затвор Десислав Трайков се завърна тихомълком като шеф на най-големия пандиз в България тази пролет, след като само година по-рано бе отстранен от длъжност заради черногорския наркотрафикант Будимир Куйович. Миналата есен Куйович, който излежава присъда от 17 г. затвор за трафик на дрога и производство на амфетамини, бе заловен да шофира автомобил на магистрала „Тракия“ с фалшива шофьорска книжка, уж издадена в Португалия. Впоследствие се оказа, че Куйович е бил пуснат в отпуск от Трайков, тъй като се трудел в затворническото общежитие в Казичене. От Министерството на правосъдието стартираха проверка срещу Десислав Трайков и го отстраниха от длъжност, но само след няколко месеца той отново бе върнат на поста си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.