Рекорд! Атанас Бобоков излиза от килията срещу 2 милиона лева!

0

След месеци пребиваване в ареста, Апелативният специализиран съд постанови днес, че ще пусне по-големия от братята Бобокови – Атанас, ако внесе рекордните 2 млн. лв. парична гаранция.

Сумата е прецедент в правната система. Досега около жената на Васил Божков – Елена Динева и съдружника му Александър Тумпаров бяха налагани гаранции от по 1,5 млн. лв.

Първата инстанция – спецсъдът пусна Бобоков под домашен арест, но апелативните съдии са решили да наложат по-лека мярка, става ясно от съобщение на съда. Тяхното определението е окончателно.

За да определят размера на гаранцията, магистратите са преценили данните за имущественото състояние на обвиняемия, обяснява съдът, без да дава други подробности за мотивите си.

Бизнесменът беше задържан преди 5 месеца по обвинение за внос и съхранение на опасни отпадъци у нас. Заедно с него бе арестуван и тогавашният заместник-министър на околната среда Красимир Живков. 

На 29 септември държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, бивш зам.- министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.

В последните месеци Атанас Бобоков много пъти сезира съда с искане да бъде пуснат от ареста, но съдиите винаги отказваха с мотива, че може да се направи обосновано предположение, че е извършил престъпленията, в които е обвинен, а на свобода може да извърши и други. Бобоков се оплаква и от здравословни проблеми, които са се влошили в ареста. Той се закани и да съди България за незаконен арест.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.