Убиецът на Андреа от Галиче отива в затвора за 18 г.

0

За 18 години в затвора отива убиецът на 18-годишната Андреа от Галиче, след като не е обжалвал наложеното му наказание от Окръжния съд във Враца.

На 4 ноември Окръжният съд във Враца призна Аксел Олеков за виновен за това, че на 11 януари е отнел по особено мъчителен начин живота на момичето в дома му, след като е проникнал в жилището посред нощ, а след това е изнасилил и ограбил жертвата. За извършените четири престъпления магистратите определиха едно общо наказание от 18 години за убиеца. 

„Клиентът ми се отказа от обжалване на присъдата и аз съм длъжен да уважа неговото желание като негов служебен защитник“, заяви адвокат Калин Кънчев, който бранеше по време на процеса подсъдимия Аксел. Веднага след като бе произнесена присъдата на Олеков, неговият адвокат коментира, че анализират ситуацията и обмислят с клиента му да обжалват наказанието пред по-горната инстанция – Софийския апелативен съд.

„Впоследствие Олеков изрази желание пред мен, че не иска да обжалваме присъдата. Аз не мога да предприемам каквито и да било стъпки без негово съгласие, след като той така е решил. Срокът за подаване на молба за обжалване изтече и ако прокуратурата не е протестирала решението на съда, то влиза в сила“, обясни адвокат Кънчев пред „България Днес“.

„Окръжната прокуратура във Враца не е протестирала наложеното наказание на Аксел Олеков пред по-горната съдебна инстанция в законовия 14-дневен срок за това“, обясниха от държавното обвинение във Враца

След като и двете страни в процеса не са предприели стъпки за оспорване на определената присъда на Аксел Олеков за убийството на Андреа, то решението на Окръжния съд във Враца става окончателно. Според тежката дума на магистратите непълнолетният ром трябва да изтърпи наказанието си при „строг“ режим“.

На 4 ноември Окръжният съд във Враца изпрати за общо 18 години зад решетките Аксел, който на 11 януари уби по особено мъчителен начин в дома й Андреа Руменова, а след това я изнасили и ограби.

За убийството, изнасилването, влизането в чужд дом и грабежа на Андреа магистратите определиха едно общо наказание от 18 години за Аксел Олеков. Това е максималният срок, който Наказателният кодекс позволява за непълнолетни, в която графа попада Олеков към момента на извършване на престъплението. Тогава той е бил на 17 години. На практика съдът определи най-тежкия възможен размер на наказанието, за който настояваше наблюдаващият прокурор по време на процеса.

Разглеждането на бруталното престъпление в съдебната зала мина при закрити врата заради засилените противоепидемични мерки. Процесът приключи за два дни в съкратен режим, без разпит на всички свидетели и експерти.

В последната си дума убиецът заявил, че съжалява за стореното. Той признал обвиненията на прокуратурата с изключение на това за изнасилването на момичето. Твърдял, че не е осъществил полов контакт с Андреа без нейното съгласие. Макар и непълнолетен, навършил 16 години, подсъдимият е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата и „с особена жестокост и с цел да бъде прикрито друго престъпление, извършено от обвиняемия – изнасилване“, бе становището на магистратите. За това престъпление съдът даде на Олеков най-тежкото наказание – 12 години лишаване от свобода. Олеков бе признат за виновен и за това, че се е съвкупил с Андреа, като я принудил към това със сила. За това престъпление му бяха наложени 3 г. решетки, а за влизането с ловкост посред нощ в чужд дом – още 2 г. лишаване от свобода. Така общото наказание, което получи непълнолетният ром, стана 18 години затвор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.