Страшилището Янко Лудия се върна в Софийския затвор след заточение в Стара Загора

0

Страшилището Янко Ваташки – Лудия се върна в Софийския затвор след няколко месеца заточение в Стара Загора, пише ексклузивно „Галерия“.

Осъденият за изнудване рецидивист е спечелил дело през септември срещу заповедта за принудителното преместване в пандиза на града под липите. Няколко дни по-късно е натоварен в камионетка и под-строга охрана е откаран във втория си дом- Софийския затвор, който обитава повече от 12 години по различни присъди.

 Приближеният на братята Георги и Васил Илиеви от близкото минало Ваташки е една от знаковите фигури в ъндърграунда. Лежа в затвора за отвличане, побой и рекет над йорданеца Мохамед Атти.

Чужденецът е държан във фургон няколко дни, измъчвам е да заплати 20 хиляди долара.

Ваташки излезе от затвора през 2013-а, но две години по-късно пак го арестуваха и също него тръгнаха две дела. За изнудване и по двете получи присъда от 6 и 8 години затвор. През 2015 година заплашвал жената на свой приятел, че е я хвърли през балкона ако не му даде пари. После пък заплашвал автомонтьор, който дължал крупна сума пари на същия негов приятел. Така Ваташки отново се оказа в ареста и не го пуснаха докато не решиха окончателно отново да го прати зад решетките.

Ваташки постоянно бил в конфликт с други затворници, въпреки че голяма част от времето прекарвал в лечебницата защото има диабет. Освен това водил истинска война с шефа на затвора и всички надзиратели. Това наложи местенето в Стара Загора, което го съсипа.

 Истинската причина Лудия да се върне в София обаче е здравословното му състояние. Според него в Стара Загора няма болница където да лежи и няма кой да му носи инсулин. В столицата това правила майка му.

Само за четири години Ваташки е наказван шест пъти заради притежаване на забранени предмети и грубо отношение към надзирателите.

През март когато се взеха мерки срещу коронавируса затворническата администрация получава информация, че Лудия ще организира масово неподчинение. Тогава е преместен в специален коридор. Лудия започнал да тормози другите затворници, изнудвал ги за пари и ги заплашвал, че ако не му ги дадат ще ги пребие. После обяви гладна стачка. Затова е взето и решение да бъде преместен в Стара Загора.

Лудия обаче не се отказва, завежда дело, печели го и се връща в София. Сега тези, които се оплаквали от него треперят за живота си, казват източници на „Галерия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.