Заключеният за обир на 400 бона рецидивист Брано ръководил банда от затвора

0

Банда крадци е ръководил от затвора заключеният за обир на 400 бона от плевенска фирма рецидивист Бранимир Стоянов-Брано. Това станало ясно след ареста на четирима рецидивисти, докато се опитвали да се измъкнат след извършен обир в блок в столичния квартал „Иван Вазов“, писа „България Днес“.

Вътрешен човек от затвора е издал бандата от четирима крадци на Брано, задържана след преследване и стрелба, при която със стоппатрон бе ранен полицай в нощта срещу неделя. Според информация на криминалисти групата за взломни кражби е действала под ръководството на Брано от около година. След като бе арестуван за обир на медицински склад в Плевен, откъдето отмъква 400 хиляди лева, Брано е оставен зад решетките. Данни на разследването сочели, че дори заключен, изпеченият рецидивист успявал да дърпа конците на престъпната група обирджии.

Ченгетата започнали да разнищват дейността на групата, след като в полицията започнали да постъпват сигнали за обири от жилища, извършени с един и същи почерк. При престъпните набези в чуждите домове почти нямало следи от обирджиите, набелязаните за тараш обекти били наблюдавани, кражбите били извършвани основно през нощта, в много от случаите – докато стопаните спят вътре.

Бандитите набелязвали жилища, за които имало информация, че са собственост на състоятелни хора. От тях са отмъквани предимно ценности, бижута и пари. Криминалистите влезли в дирите на обирджиите, след като получили данни за бандата от информатор, който твърдял, че тартор на групата е Брано. Според получена информация изпеченият рецидивист имал връзка с аверите си чрез онлайн приложения.

До арестите на ръководената от Брано банда се стигнало, след като съседка подала сигнал за взлом в блока в кв. „Иван Вазов“. Пристигналите на мястото ченгета установили, че „чрез използване на техническо средство са разбили патрон на входна врата на жилище и са отнели чужди движими вещи – бижута и парична сума от 400 лева, собственост на жена, която към момента на извършване на престъплението не се е намирала в жилището си“, съобщиха от Софийската районна прокуратура. Слeд прecлeдвaнe и cтрeлбa полицаите задържали чeтиримa oт бaндaтa нa Брaнo. Oпacнитe рeцидивиcти ca зaдържaни, дoкaтo ca oпитвaли дa ce измъкнaт cлeд извършeния обир в квартала. Униформените задържали четирима за престъплението, а петият се издирва, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на акцията по залавянето на престъпниците те са оказали съпротива. Наложило се ченгетата да стрелят, при което един от полицаите е ранен от свой колега със стоппатрон в крака. Пострадалият е настанен в болница без опасност за живота.

Предвид високата обществена опасност на извършеното престъпление и извършителите дежурен прокурор при Софийската районна прокуратура е постановил задържане на четиримата за срок до 72 часа. Предстои да бъде изготвено и внесено искане до Софийския районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо всеки от тях.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.