ВКС ще гледа делото срещу Николай Ненчев за самолетите МиГ-29

0

Върховният касационен съд ще гледа делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за самолетите МиГ-29.

През юли тази година Софийският апелативен съд оправда  Ненчев. Делото във ВКС е образувано по касационен протест на прокуратурата. В него се прави искане решението на Софийския апелативен съд да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на този съд.

На 16 януари 2017 г., Софийска градска прокуратура) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Ненчев. Според прокуратурата през 2015 г. Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

От държавното обвинение съобщиха, че на 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната  и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро. Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“.

Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството, твърдят от държавното обвинение. В периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на България. Според прокуратурата от престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, посочиха от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.