Коронавирусът проникна и в затворите: Пандизчии се жалват, че са болни, искат амнистия заради епидемията!Миню Стайков е в рисковата група пациенти

0


Коронавирусната епидемия е стигнала и до българските затвори и е покосила десетки лишени от свобода, научи „Уикенд“ от свой източник от ъндърграунда, излежаващ присъда в Софийския затвор. Според думите му в абсолютно всички 13 затвора в България има множество болни от Ковид-19, но от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) прикривали пандемията. От затворническата администрация даже отказвали да правят ПСР тестове на пандизчии, за които имало съмнения, че са заразени.

Според неофициална информация най-драматично било положението в затвора в Пловдив. Там имало над 20 заразени с коронавирус, включително и надзиратели. Още през лятото двама тъмничари от затвора в Пловдив бяха диагностицирани с коронавирус. През август пък зад решетките в града на тепетата издъхна 31-годишният затворник Георги Спасов, който излежаваше присъда за кражби.
Според пандизчии Георги Спасов е починал не от СПИН, както бе обявено официално, а от коронавирусната инфекция. Лишени от свобода, пожелали анонимност, твърдят, че Спасов е бил

натикан в изолатора в критично състояние

а началникът на затвора в Пловдив отказал да го прати в болница, тъй като имал опасения, че онзи може да духне. Месеци преди да почине от коронавирус, затворникът Георги Спасов избяга от Инфекциозна болница, където бе пратен да се лекува.
През последния месец ситуацията в затворите в България рязко се влошила, твърдят лишени от свобода. Те обвиняват надзирателите, че разнасят коронавируса в пандизите. В повечето затвори нямало практика служителите да се тестват с превантивна цел. В затвора в Бобов дол например коронавирусът пламнал от кухнята, където имало болни. Според слуховете в затвора имало над 15 заразени с коронавирусната инфекция. Заразените пандизчии обаче не били отделяни от другите.
Заради пламналата пандемия зад решетките лишените от свобода в няколко затвора подготвят организирани бунтове. Надзиратели от затворите в Кремиковци и Ловеч признаха пред „Уикенд”, че откакто вирусът плъзна в страната, надзорният състав изпитва все по-големи затруднения с овладяването на дисциплината и спазването на реда в пандизите. Сред затворниците вече

открито се говори за бунтове и стачки

а исканията на лишените от свобода граничат с абсурда – да бъдат пуснати временно от затвора, като им бъдат поставени електронни гривни за проследяване.
Огънят с коронавируса се подклажда и от някои ВИП клиенти на прокуратурата, които лежат в арестите в очакване на присъди. Преди седмица поредно искане да бъде изваден от арестантската килия заради коронавируса е отправил и олигархът Николай Банев, подсъдим за пране на пари и умишлени фалити на приватизирани от него дружества. Банев опита да излезе от ареста заради коронавируса още през пролетта, припомнят надзиратели. Тогава неговата майка Мария даже написа прочувствено писмо до медиите, в което настоя за свободата на сина си заради пандемията. „Представяте ли си там, в тесните места и суперлоши условия на живот какво би се случило? Дали тези граждани нямат човешки права въпреки обвиненията, които за стотици хора не са доказани”, ожали сина си разбойник Мария Банева.
Друг знаков арестант – алкохолният олигарх Миню Стайков, също е видял възможност да напусне МВР болницата покрай епидемията от коронавирус. Адвокатите на милионера са подали молба до Апелативния специализиран наказателен съд да го освободи заради ширещата се зараза. В молбата адвокатите посочват, че клиентът им

Миню Стайков е в рисковата група пациенти

защото страда от няколко заболявания.
Надзиратели от затворите признават под сурдинка, че коронавирусната епидемия зад решетките достига застрашаващи размери. „Много колеги от надзорния състав са болни и са в отпуск, за да се лекуват, но от ГДИН не обявяват официално, че има заразени служители, за да не дават поводи на лишените от свобода да си търсят правата“, докладва тъмничар от Софийския затвор.
Според запознати от Министерството на правосъдието имало спусната устна заповед към началниците на всички затвори в България да не съобщават за случаи на заразени с коронавирус служители и затворници. Заповедта дошла след жалба от група осъдени в Централния софийски затвор и техните близки, в която се съобщават тревожни данни за липсата на системни мерки за предпазване на здравето на затворниците и на персонала в затвора.
С жалбите на пандизчиите се е заел лично председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Още преди 2 месеца той настоя да бъдат дадени правомощия на началниците на затвори със заповеди да освобождават временно затворници, които са с висок риск за здравето – възрастни, бременни и с различни заболявания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.