Жоро Инкасото скрил откраднатите 1,6 милиона в 3 сандъка и ги заровил в гората

0


Георги Енев – мъжът, който задигна 1,6 милиона лева от инкасо автомобил в Пловдив и в момента лежи в затвора, скоро ще може да излезе на свобода и да си харчи на воля парите, които задигна. Тъй като има безупречно поведение зад решетките, Жоро Милионера, както го нарекоха медиите, може да поиска предсрочно освобождаване. Както е известно, въпреки че влезе в затвора, Енев не разкри къде са парите, писа Уикенд.

Според мълвата хитрягата е закопал задигнатата сума в гората, като преди това я сложил в 3 кутии. Сандъците били от специална сплав и се поставяли на принципа на матрьошките – един в друг. Легендарният обирджия и бивш рейнджър от Афганистан направил покупката само седмица преди обира. Двата мандата на служба зад граница си казали тежката дума – Енев бил натрупал достатъчно познания, за да подбере кутии, които в продължение на десетилетие могат да съхраняват плячкосания милион и шестстотин хиляди лева от три различни банки – „Райфайзен банк”, „Юробанк” и „Прокредит банк”. Държал да са от специален метал и да имат покритие, за да не бъдат прихванати от металотърсачи. Трябвало да се слагат една в друга на принципа на матрьошките за по-голяма сигурност – да не се разложат пачките. Използвал и химическо вещество, което да държи влагата настрана.


До последно мълчал както за покупката, така и за плана. Допуска се, че предварително е избрал и място, където да зарови богатството. Според един от слуховете левовете за заровени в Родопите, в баирите на село Хвойна. Това обяснявало появата на „туристи” с „пръчки” в гората, месеци след задържането на Жоро в ареста. Докато полицията го издирвала, мъжът от Манолско Конаре, Пловдивско, бе забелязан да се разхожда в Хвойна с билки зад ухото. Левентът поздравявал месните с усмивка на лицето и питал дали знаят за преки пътища, водещи към Гърция.
Друга мълва реди, че Енев е оставил сумата от 1,6 милиона лв. на майка си Донка, което е малко вероятно, защото се знае, че има схеми, по които органите на реда могат да притиснат възрастната жена и тя ще не ще да издаде рожбата си.


Вероятно една от първите работи, които ще направи Жоро Инкасото, известен още като Жоро Милионера, излизайки на свобода, е да изрови заровеното. Колосалната сума би му осигурила достойно съществуване, без да се труди. От двете мисии зад граница Енев е научил разни тарикатлъци. Може би е оставил и нишани по боровете, които биха го отвели до богатството с лекота, допускат в подземния свят.


Осем години след грабежа парите така и не са открити. Къде са те, знае само Жоро Инкасото, но той предпочита да мълчи като риба. Заради доброто си поведение зад решетките, работата като бригадир в цех за пластмасови изделия и наградите за труд, които получава, той ще се радва на шанса да напусне панделата близо четири лета по-рано от предвиденото в присъдата. Това може да стане още в края на тази година или началото на новата 2021 г.
Според инспектори от затвора Жоро не бил конфликтен, избягвал всякакви скандали и разправии с останалите осъдени. Именно тази му характеристика щяла да бъде негов плюс при искането за предсрочно освобождаване, внесено от личния му адвокат, ако евентуално бъде депозирано.


Припомняме, че на 22 юни 2012 г. в Пловдив, посред бял ден, без нито един изстрел, вик или изнудване, бяха задигнати близо милион и шестстотин хиляди лева. Георги Енев и колегата му са на смяна с автомобил инкасо. По пътя към банка Енев моли колегата си да слезе да купи дюнери, защото бил гладен. Това се случвало и друг път, поради което другият охранител изобщо не се усъмнил. Докато гардът се редял на опашката, свидетели забелязали, че рейнджърът прехвърля торби с пари от инкасовия автомобил в личния си „Опел Кадет”, паркиран на ул. „Петрова нива” в Града на тепетата. После се преоблякъл с цивилни дрехи и духнал. Докато колегата му се върне, тарикатът бил извън Пловдив. В продължение на десетина дни цяла България със затаен дъх следеше историята на Жоро Милионера, разказите на неговите роднини и свидетели, които го бяха забелязвали в района на Пловдив и Асеновград.
Крадецът бе обявен за национално и международно издирване, говореше се, че е напуснал страната. Докато ченгетата нищят случая, някой подхвърля на майка му Донка чувал с 25 000 лева – били от сина й. Тя отказва да вземе „подаръка”, категорична е, че семейството ще се справи и финансово, и психически в трудната ситуация. Предполага се, че това са направили полицаите с надежда, че жената ще се обади на Георги и те ще стигнат до него.


„Обирът е обмислен в най-малки детайли. Явно е трябвало да бъде осъществен дни по-рано, но колегата на Енев не се е съгласил да се отклонят от маршрута. Той не е настоявал, търпеливо е изчакал удобния момент. Нервите му са калени в сражения в Афганистан. Има желязна нервна система, силно дисциплиниран е и не е вярно, че „главата не го слуша”. Просто обича живота и купоните. Решил е да стане богат с един удар. Година след ареста Хвойна се превърна в най-посещаваното място от гъбари. Идваха от цялата страна за гъби, ровеха с металотърсачи – парите така и не се намериха. Вероятно и няма да се открият, защото Жоро е тарикат. Знае, че има специални кутии за съхранение. Няма да ги остави в такива, които ръждясват и „чукат на желязо”. Едва ли ще ги зарови до вековен бук, на сто крачки от северната страна, каквито правила е имало по хайдушките времена. Той е много умно момче”, коментират запознати с характера на бившия рейнджър, който след излизането си на свобода ще бъде доста богат мъж.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.