Митьо Очите се признава за наркобос? Морския Ал Капоне не иска да лежи повече от 5 години в затвора

0

Несебърският мафиот Димитър Желязков – Митьо Очите, който лежи под засилена охрана в МВР болница вече близо 2 години в очакване на съдебен процес за търговия с дрога, поръчкови побои и палежи, обмисля да се признае за виновен и да сключи споразумение със Специализираната прокуратура. Този слух обикаля ъндърграунда от известно време, а източници на „Уикенд“ от съдебната система също признаха под сурдинка, че Морския Ал Капоне се подготвя за сделка с държавното обвинение.

Димитър Желязков е натоварил с деликатната задача да води преговори с прокурорите своя адвокат Илиян Василев, като според посветени с плана на гангстера той бил готов да се признае за виновен по обвинението, че е ръководил престъпна банда за търговия с дрога. Желязков обаче настоявал, че би сключил сделка, само ако му се гарантира, че антикорупционната комисия КП КОНПИ няма да конфискува негови имоти и банкови авоари. Освен това Митьо Очите държал да получи

присъда от максимум 5 години затвор

Той вече е прекарал почти половината от евентуалното наказание в ареста, така че би следвало да изтърпи осъдителната си присъда в затвор с облекчен режим.
Според близки до Очите той взел решението да води преговори с прокуратурата и да признае вината си преди около месец, след като процесът срещу него за втори път бе миниран и следва за стартира отначало в Специализирания съд. Причината за това е обвинението към съдебната заседателка Полина Петрова, която има отношение към процеса. Тя е с повдигнато обвинение за имотна измама от Районния съд в Берковица. Съдебната заседателка Петрова обаче си наела за адвокат Иво Найденов, защитник на двама от съпроцесниците на Митьо Очите, което се тълкува като конфликт на интереси.
След отстраняването на Полина Петрова от делото съдебният процес срещу Митьо Очите трябва да стартира отново, като се повторят абсолютно всички процесуални действия. Според познавачи на съдебната система това би отнело още поне година и половина. „Предвид сложността на делото срещу бандата на Димитър Желязков, множеството подсъдими и стотиците свидетели, присъди по този процес могат да се чакат след 3 – 4 години“, пророкува адвокат пред „Уикенд“.
Протакането на делото обаче не устройва Морския Ал Капоне, тъй като съдиите упорито отказват да го пуснат на свобода със справедливия мотив, че той лесно би могъл да повлияе на свидетели. Възможността да прекара 4 – 5 години в тъмницата, и то без да бъде осъден, изглежда, е изнервила до крайност Митьо Очите, тъй като той вече обмисля възможността за признаване на вина и сключване на сделка с държавното обвинение.
Ако Желязков се признае за виновен, то той

ще влезе в затвора за втори път

след трета сделка с прокуратурата. През есента на 2007 г. несебърският мафиот сключи сделка с бургаския прокурор Светлозар Костов и се призна за тартор на банда, търгуваща с наркотици по Южното Черноморие. Очите получи присъда от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, но изкара лек пандиз – докато уж лежеше в затвора в Казичене, той многократно бе засичан да пирува на морето с мутрите си. Докато уж лежеше в затвора, Желязков се призна за виновен и по обвинения за търговия с наркотици и сводничество по второ дело – това срещу врачанския наркобарон Йордан Тонов – Данчо Пръча. При второто споразумение Митьо Очите бе осъден на 4 години и 9 месеца затвор, но присъдата му бе акумулирана с тази от Бургас и на практика той доизлежа само няколко дни от допълнителните 3 месеца.
Повторното „пропадане“ на Димитър Желязков се състоя през лятото на 2018 г., когато гангстер №1 на Южното Черноморие

избяга от масирана полицейска хайка

за да бъде закопчан дни по-късно в тузарски хотел в Истанбул. Тогава се оказа, че бургаският общинар и крупен зърнен бос Бенчо Бенчев е прекарал Митьо Очите с микробуса си от Гърция към Турция, макар да е знаел, че той е издирван с бюлетина на Интерпол. Срещу Бенчев се води дело за укривателство и незаконно притежание на боеприпаси, открити при обиск в имението му.
Що се отнася до Митьо Очите, то той е с 5 повдигнати обвинения, а заедно с него и 11 от мутрите му подсъдима е и дъщеря му Станислава. Запознати с процеса и събраните доказателства обаче коментират, че обвинението трудно ще докаже връзка на Митьо Очите с продажбата на наркотици по Южното Черноморие, макар да е публична тайна, че именно той стоеше начело на наркобизнеса.
„По това дело няма нито 1 грам дрога като приложено доказателство. Как тогава ще го осъдят като наркобос? Показанията на свидетели няма да са достатъчни…“, коментират хора от обкръжението на Очите. Все пак обаче доказателствата, че Димитър Желязков е поръчал

палеж на казино в Несебър

както и няколко побоя, а освен това е събирал и рекет над дребни търговци, са в изобилие и това ще е достатъчно за бъдеща осъдителна присъда.
„Митьо има интерес да се признае за виновен, защото трайно губи позиции на гангстерската сцена в Слънчев бряг. При положение че влезе в затвора, много по-лесно ще може да ръководи хората си от килия с облекчен режим, а и ще излезе по-бързо“, коментират представители на ъндърграунда. Прокурор от Специализираната прокуратура, попитан неофициално от „Уикенд“ за бъдещо споразумение с Митьо Очите, коментира, че не е чул да се водят подобни преговори.
Митьо Очите е главен герой, но не като обвиняем, а като жертва и в друг кримипроцес – този за мафиотската стрелба с убит и ранени в ресторант „Фор Ю“ в Слънчев бряг. По делото, което се води в Бургаския съд, подсъдими са пазарджишкият мафиот Божидар Кузманов – Божо Кравата и няколко мутри от свитата му. В гангстерската престрелка, състояла се на 8 юни 2016 г. в препълненото с норвежки туристи заведение на Слънчака, загина охранителят на Димитър Желязков – Сашо Японеца, а самият бос бе направен на решето, но оцеля благодарение на бронебойната си жилетка. Гангстерът претърпя серия от операции, а в първите дни, след като бе прострелян многократно, изразходваше дневно по 70 банки с кръв.
По това дело Митьо Очите настоява за кръвнина от 1 милион лева от Божо Кравата и хората му, а мнозина се чудят защо Морския Ал Капоне също не е сред подсъдимите за пукотевицата, при положение че видеозаписи го уличиха как нахлува в ресторанта на Божо Кравата, придружаван от трийсет и двама въоръжени с бухалки и железни тръби силоваци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.