На кого си плащат автокрадците Лъвицата и Кико? Топ апашите пак излязоха на свобода, май имат чадър в Специализирания съд

0

Ползват ли се със съдийски чадър най-изкусните автокрадци в София Светослав Петков – Лъвицата и Георги Воденичаров – Кико? Съмненията, че топ апашите с километрични досиета си плащат на магистрати, за да не лежат в арестите и да отървават присъди за многобройните кражби на скъпи коли се засилиха преди дни, когато Специализирания съд скандално ги пусна на свобода въпреки солидните доказателства, писа Уикенд.

Преди озадачаващото решение на магистратите да освободят даже без парични гаранции Лъвицата и Кико, двамата топ апаши бяха закопчани при зрелищна акция на ГДБОП и отдел „Кобра“ заедно с още половин дузина техни „колеги“. Според прокуратурата, 45-годишния Светослав Петков и Георги Воденичаров – Кико стоят начело на стройна престъпна банда, специализирала се в кражби на луксозни джипове и лимузини.
В групата на Лъвицата попадат и други именити апаши, сочат данните на криминалистите. Сред тях са Асен Колев – Хастара, Петър Тодоров – Софиянеца, Георги Михайлов – Гопето, както и още поне петима крадци на коли. Според разследването, довело до масовите арести на знакови апаши миналата седмица, най-оборотните автокрадци в София създали свой собствен синдикат преди около година. Като

Кръстник на обединените автокрадци

се сочи името на Лъвицата. Свидетели, както и информатори на МВР от ъндърграунда твърдят, че всяка седмица Светослав Петков събирал на оперативка столичните автоапаши в заведение на бул. „Симеоновско шосе“. Там апашите си разпределяли задачите и районите и си разменяли оборудване и специализирана скъпоструваща софтуерна техника за отключване на последни модели возила. Всеки от крадците отговарял за различна марка автомобили, но най-лесни за отключване и запалване били джипове от марката „Лексус“ и „БМВ“, както и някои от по-старите модели „Рейндж Ровър“.


Според ченгетата, след като някой от бандата на Лъвицата задигне баровски джип или лимузина, возилото се прибирало в таен гараж в София и там престоявало два-три дни. „Групата на Светослав Петков има наети над 50 гаражни клетки в различни столични квартали. Повечето от гаражите даже не се водят на тяхно име. След като откраднатата кола бъде скрита за известно време, на возилото се закачали фалшиви регистрационни табели и то поемало към Перник. Там, в склад на бившето ТКЗС, стопанисван от пернишкия бандит Джери, автомобилите се разфасовали на части.
„От една кола, която струва 100 000 лева, крадците прибират около 20 бона. Плащат им собственици на автосервизи и морги, които изкупуват частите. Само фаровете на едно „Ауди“ например струват 4 хиляди лева. В много редки случаи и само при специална поръчка от доверен човек, открадната кола се изкарва от България“, разяснява схемата на действие на Лъвицата, Кико, Джери и компания столичен антимафиот.
Според данни от разследването, бандата на Лъвицата

краде по 50 тузарски возила на месец.

Групата обаче има и солидни разходи. Твърди се, че полицаи от софийските РПУ-та прибират пари от джамазите, за да им правят „отцепка“, адвокатските кантори също реализират огромни приходи от постоянните си клиенти. Лъвския пай от рушветите обаче май достига до съдии, тъй като осъдителните присъди за автокрадците от шайката на Лъвицата се броят на пръстите на едната ръка. Сред малцината осъдени е Асен Колев – Хастара и то защото имаше малшанса да се блъсне с краден джип в колата на шефа на ДАНС през 2013 г. Хастара бе осъден на 5 години затвор, но излезе предсрочно през 2017 г.
На благоразположението на съдиите обаче вече близо 20 години се радват Светослав Петков – Лъвицата и най-верния му сподвижник Георги Воденичаров – Кико. Двамата са задържани общо над 50 пъти през годините, но никога не са лежали в затвора с ефективна присъда. Според столични криминалисти, Лъвицата се измъква благодарение на спорно медицинско свидетелство, според което е

болен от множествена склероза.

Подобно заболяване обаче бе открито и при алкохолния олигарх Миню Стайков, но въпреки това той лежи в ареста вече втора година.
Магистратския чадър, с който се ползват Лъвицата и Кико, както и членове на бандата им, е направило бандитите особено нагли при сблъсъците им с органите на реда. При последния арест на Светослав Петков, извършен миналата седмица, апашът е обиждал маскираните ченгета и демонстративно им подал найлонови калцуни, за да не му цапат къщата.
Преди 2 години, когато отново бе арестуван, Лъвицата обяви, че при обиск у дома му антимафиотите от отдел „Кобра“ са му откраднали 20 чифта луксозни слънчеви очила и тузарски часовник „Омега“ на стойност 15 000 лева. Лъвицата обвини ченгетата и че незаконно са проникнали в жилището на 77-годишната му майка Румяна, когато са търсели доказателства за вината му. Маскираните полицаи разбили входната врата на възрастната жена, на която се наложило след това да потърси лекарска помощ заради преживения силен стрес.
„Вече ще почна да пускам жалби срещу полицаите за кражбите, които правят, докато тършуват из домовете на хората. Аз съм сред любимите мишени на

отдел „Кобра“, който ме ограби.

Оттам постоянно ме следят. Наскоро ми бяха поставили проследяващо устройство на колата, което случайно откри мияч на автомивката, където поддържам автомобила си“, нападна криминалистите Светослав Петков в съдебната зала през 2019 г., преди да бъде освободен от съда.
Преди това, в края на септември 2018 г. Лъвицата, заедно с ортака си Георги Воденичаров – Кико, бяха засечени в столичния квартал „Витоша“ при опит да задигнат последен модел БМВ. Лъвицата успя да избяга от хайката, но Кико оказа яростна съпротива на ченгетата и пробва да избяга, преди да бъде заловен след щуро преследване. Дни по-късно обявения за издирване Светослав Петков- Лъвицата извади алиби, според което е бил с приятелката си извън София по време на автомобилната кражба и последвалото преследване. От полицията обаче откриха негово ДНК в задигнатото возило. Въпреки това Лъвицата отрича да е бил на местопрестъплението и твърди, че

неговото ДНК е оставено от Кико,

тъй като двамата всеки ден играели футбол и често носели едни и същи спортни екипи, които си разменяли.
Странното е, че абсурдното обяснение на джамбазинът-рецидивист се стори убедително на съдиите от Специализирания съд, които тогава го пуснаха под гаранция от 3 000 лева. Сега Лъвицата отново е на свобода, но този път даже не му е наложена парична гаранция.
При акцията от миналата седмица срещу автоджамбазите, полицията задържа 11 луксозни автомобила на обща стойност над 1 милион лева. Всички возила са собственост на задържаните автокрадци и поради тази причина от МВР настояват КП КОНПИ светкавично да стартира проверка на доходите и имущественото състояние на апашите.


„Те нямат каквито и да било официални доходи, но парадират с луксозни автомобили и притежават баровски имоти. Ако имахме адекватни и неподкупни съдии, кражбите на лъскави автомобили отдавна да са спаднали в пъти“, коментират криминалисти поредната съдийска аванта, пусната на Лъвицата и Кико.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.