Бандата от Калотина се измъква срещу 200 000 евро? Митничари искат да си гарантират оправдателна присъда

0


Арестуваните при спецакция на прокуратурата и МВР на 5 февруари митничари на Калотина са предлагали 200 000 евро на лица от съдебната система, за да си гарантират оправдателна присъда. Това разриха сензационно пред „Уикенд” източници от специалните служби. Според запознати, 30% от парите вече са били дадени на лобисти, които да разплатят бъдещата свобода на схемаджиите.

Припомняме, че при акцията бяха задържани 15 митничари и петима служители на Гранична полиция. В последствие прокуратурата поиска постоянен арест за 7 души от престъпната група – Райчо Соколов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов. Всички те са служители на Агенция „Митници”. Останалите 13 са пуснати с парична гаранция, а част от тях са се съгласили да бъдат свидетели на прокуратурата. На 13 май тази година Апелативния специализиран съд пусна и седемте митничари от пандиза. Мярката им беше заменена от „задържане под стража” на „домашен арест”.
Разследването срещу корумпираните калотинци е започнало в края на миналата година след подадени сигнали в дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР от турци и сърби, на които са искани подкупи от 10 до 100 евро при преминаване на граничния пункт. По 10-20 евро са искани и от български граждани на влизане в България, в случаите, когато превозвали хранителни продукти или малки количества цигари. В рамките на седмица по тази схема митничарите са събирали по около 15 000 евро от рекет. От тези пари половината отивали за шефа им Райчо Соколов. Той е митничар от 1990 г., бил е член на общинския съвет на Драгоман от партия ВМРО. Участвал е в много международни операции, има награди за успехи в борбата с контрабандата и наркотрафика. Според полицейски източници на „Уикенд”, всяка седмица в петък следобед в 15 ч. Соколов се е срещал с прекия си началник в София – митнически бос на име Марио, и му е давал сериозен процент от подкупите.


Шефът на Гранична полиция на Калотина също се очакваше да бъде арестуван. Със СРС-та е доказано, че във всички далавери, вихрещи се на българо-сръбската граница, са участвали и гранични ченгета.    
За Райчо Соколов има оперативни данни, че лично познавал контрабандния бос Николай Николов-Паскал и покровителствал каналите му на Калотина. Една част от цигарите на Паскал влизали от Сърбия в България.  Те се вкарват всеки ден с малки бусчета. За безпроблемното функциониране на канала отговаряли всички шефове на смени на митницата на Калотина. Контролът върху тях се осъществявал от началника им Райчо Соколов. Слух сочи, че мотивацията им се равнявала на 3000 евро на ден, което прави чисти 60 000 евро на месец. Цигарите, които влизат от Сърбия, са от марките „ЛД”, „Вайсрой” и „Карелия”. В западната ни съседка струват легално двойно по-ниско, отколкото у нас, а в сръбските безмитни магазини вървят и още по-евтино.


Бусовете на Паскал задължително минавали винаги към края на митничарските смени.

Всеки ден между 7 и 7,30 ч. сутринта и 19 и 19,30 ч. вечерта екипите се сменят. През луфта от половин час контролът на практика е почти никакъв. Освен с товарни автомобили, цигари минавали и по така наречената „мравешка схема”. Това са контрабандисти на дребно, основно роми, които носят скрити по себе си максимум до 10 стека. Напоследък имало тенденция хора, арестувани в миналото за кражби или наркотрафик, също да се насочват към цигарения бизнес. Печалбите били много добри, а и дори да бъдат хванати, се разминавали най-много с административно наказание. Другият хитов канал на Паскал през Калотина е с тютюн, който влиза обработен и готов са свиване на цигари. Само от началото на годината досега били вкарани над 3 тона.


Един от главните подизпълнители на Паскал на Калотина и човекът, който отговарял да не стават проблеми на пункта, била жена с прякор Каката.

Тя е един от митническите шефове на пункта. Каката преди е работила на Столична митница. Прочута е с това, че от всяка дневна и нощна смяна инспектори искали по 150 евро на ден. По думите й, парите били рушвет за „шефовете в София”. Другият ключов играч на Калотина е Милен Ламята – бивш  митничар, но все още със силни позиции на българо-сръбската граница. Напуснал сам системата на приходната агенция преди 6 години от страх да не бъде арестуван. За него имало оперативни данни, че е искал ежедневно от двамата си заместници по 300 евро, за да стоят на постовете си. Освен Каката и Милен Ламята, другите замесени с контрабанда на цигари действащи митничари на Калотина били Радостин К. и Евгени Р. И двамата са дългогодишни служители.


Според информация на „Уикенд”, служители на „Вътрешна сигурност” са се разровили около корупцията на Калотина и години назад.

Проверява се кои шефове от Агенция „Митници” са покровителствали престъпната група на границата. Сред чиновниците, които ще бъдат разследвани, е бившия шеф на Столична митница Юлиян Мирков. От неговия подпис зависило кои инспектори да работят на Калотина, кой да бъде шеф там и кой началник на смяна. Преди 7 години името на Мирков бе замесено в грандиозна корупционна схема на Столична митница. Тогава Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разкри, че 12 тира с цигари мистериозно са изчезнали от митницата в София. Мълви се, че след първите пуснати скандално у нас камиони с цигари, Юлиян Мирков се е похвалил пред близки колеги, че е купил 5 декара земя в столичния квартал „Люлин” с цел да направи там луксозен жилищен комплекс.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.