Поредното налудничаво хрумване: Николай Банев съди магистрати за 20 бона

0

 Николай Банев  не си губи времето в ареста, показа проверка на „Галерия“. Подсъдимият за данъчни престъпления и пране на пари олигарх е завел странно дело срещу Апелативния специализиран наказателен съд, който гледа мярката му за неотклонение като втора инстанция.

Още по-странното е, че претендира за 20 000 лв. пред Административния съд в София, който няма общо с подобен род дела.

Според юристи каузата му е обречена. В конкретния повод на Банев да съди Апелативния специализиран наказателен съд е определение на магистратите от август 2019 година, когато за пореден път му отказва да го пуснат на свобода. Тогава той иска да излезе от ареста защото е болен и има нужда от лечение и рехабилитация.

Според Банев с отказа си съдиите са му причинили неимуществени вреди

Ни в клин, ни в ръкав в жалбата си Банев е написал, че съдът и прокуратурата са отговорни за това. Съдиите от административния съд деликатно са прекратили делото с мотива, че то не е подсъдно при тях, а в районния съд. Освен това при тях се гледат незаконосъобразни актове на общините и държавните администрация, а не определения на Апелативния специализиран наказателен съд, които няма как да се квалифицират така.

Така жалбата му ще поеме към Софийския районен съд по служебен път,  където ще преценят дали въобще да образува дело по нея.

Това не е първото странно дело на Банев откакто обитават килията. Преди време съдеше и следствения арест, защото, когато го извеждали на свиждане, го снимали с камера, а вратата му се заключила с два катинара.

Иначе наказателното дело срещу Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария за пране на пари и укриване на данъци продължава в Специализирания наказателен съд въпреки коронавируса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.