Искат конфискация за Живко Суджука (Останалите претенции на прокуратурата към присъдата на бившия депутат са неясни за съда)

0

Глоба и конфискация на половината му имущество иска спецпрокуратурата за бившия депутат Живко Мартинов по делото „Суджукгейт“. Това става ясно от съдебно определение, научи „България Днес“. Процесът на първа инстанция завършва с 2 г. условна присъда с 4-годишен изпитателен срок за поискан със заплахи 1 тон суджук от бизнесмена Антон Проданов. Магистратите не откриват доказателства за поискани 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма, заради което намаляват причинените вреди от 36 на 7 бона.

Делото стига до втората инстанция, но е върнато за оправяне на куп неразбории в процедурите. Държавното обвинение предлага на съда, ако не намери основание за отмяна на присъдата в оправдателната й част, да увеличи наказанието лишаване от свобода. Протестът на прокуратурата се оказва толкова неясен за апелативните съдии, че те не успяват да разберат какви са претенциите на прокуратурата към решението на първата инстанция. Служителите в червени тоги настояват Мартинов да бъде признат за виновен, но първоначално повдигнатото му обвинение се разминава като време с това в измененото му по-късно обвинение. С присъдата Мартинов е признат за виновен за различен период от инкриминирания в двете обвинения. В този смисъл протестът не е съответен на предявените обвинения и не може да бъде разбрана волята на държавното обвинение, коментират съдиите. Изменението се налага, след като Проданов на няколко пъти си сменя показанията кога е отворил месарския си цех.

Освен от прокуратурата присъдата е атакувана и от другите страни – от подсъдимия Мартинов и от пострадалия Проданов. Те оспорват съдебния акт, като посочват, че ще изложат подробни съображения след изготвяне на мотивите. Оказва се, че никой не ги е уведомил, че мотивите са написани, а делото е пратено направо на горната инстанция.

След като откриват пропуските, съдия Веселина Вълева и колегите й връщат делото на спецсъда. Магистратите трябва да информират надлежно за мотивите, както и да дадат 7 дни срок на прокуратурата да приведе протеста си в съответствие с изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс.

Като „смехотворен фарс“ определи процеса подсъдимият ексдепутат от ГЕРБ. Той е признат за виновен само за първата доставка на деликатеси в периода от февруари до ноември 2011 г. Според обвинението Мартинов поискал общо 4 тона суджук, пастърма и филе. Той казал на основния свидетел – добричкия бизнесмен Антон Проданов, че колбасите му са за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не ги получи, ще му съсипе бизнеса. Суджукът бил лично за премиера Борисов, твърдят първоначално от обвинението.

Живко Мартинов казал: „Ако не ми дадеш суджука, ще ти съсипя бизнеса. Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника. И гледай суджукът да е пак хубав като предишния.“

Подсъдимият определя главния коз на обвинението като „момче, което е осъждано за ДДС измами и палежи на коли“. През лятото на м.г. Антон Проданов е закопчан в курорта Албена като тартор на престъпна група за данъчни измами.

Съдия Мария Кавракова обясни, че присъдата й се гради не само на показанията на Проданов, а и на още трима свидетели.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.