Отказват гривна на Митьо Очите (Починал баща, болни роднини и разклатено здраве не успяват да извадят Желязков и компания от кауша)

0

Да бъде пуснат вкъщи с електронна гривна за проследяване! Това настоява защитата на Димитър Желязков – Митьо Очите, но магистратите от апелативния спецсъд за пореден път оставят известния крими герой зад решетките, научи „България Днес“.

Несебърският Ал Капоне се жалва от продължителния срок на задържането му и това, че процесът срещу него, дъщеря му Станислава и още 11 души като престъпна група за рекет, принуда, палежи и наркоразпространение започва отначало от фазата на разпоредителното заседание. Дотам се стига, след като става ясно, че съдебна заседателка е ползвала услугите на адвокат Иво Найденов от защитниците по делото.

Магистратите попарват надеждите на Очите, като припомнят, че той е обвинен задочно и обявен за издирване, след което е заловен в Турция. Там е в компанията на бургаския общинар Бенчо Бенчев. Пред разследващите Бенчев проговоря и разказва, че Желязков е знаел, че българските власти го издирват, за да го обвинят. Първоначално разправял, че ще се завърне в България, но после започнал да търси начини да се покрие, за да не бъде установено местонахождението му, споделя свидетелят пред ченгетата. Затова съдът се опасява, че продължава да има риск Очите да духне, ако е на свобода. Освен това може да извърши и престъпление, предвид съдебното му минало.

По повод оплакванията на несебърския бос от влошеното му здраве и пораженията след стрелбата по него в Слънчака, магистратите му отвръщат, че състоянието му е съвместимо с условията в ареста. „При поискана медицинска помощ и лечение подсъдимият получава необходимите от съда разрешения. При действително влошаване на неговото здравословно състояние същият би могъл да бъде преведен в болнично заведение за оказване на адекватна помощ и вече при евентуална преценка за несъвместимост на състоянието му с условията на ареста безспорно това би се явило основание за изменение на търпяната от него мярка за неотклонение. Към настоящия етап обаче подобен извод не може да се обоснове“, категорични са апелативните спецсъдии.

Заедно със сочения за бос за свобода се примолват още трима негови подопечни – Иван Пишиев, Иван Найденов и Калоян Колев. Като причина да напуснат килията те изтъкват починал баща и болни роднини, но дори това не им помага.

Найденов се жалва, че задържането му е незаконно, тъй като е изтекъл 8-месечният срок, в който може да е в кауша без дело. Според него времето изтекло от влизане в сила на определението за връщане на делото на прокуратурата за отстраняване на пропуски, а не от реалната дата, на която обвинителят е получил томовете с документи. Найденов споделя, че е загубил баща си, и иска на свобода, за да се грижи за майка си.

От семейни проблеми се оплаква и Калоян Колев. Той представя епикризи за тежко здравословно състояние на едно от децата и на съпругата си. Иска да бъде пуснат, за да работи и да помага финансово. Отбелязва, че е с необременено съдебно минало, реабилитиран е за предишни осъждания и те не могат да се отчитат като лоши характеристични данни, както е направил съдът. Пишиев също се примолва за домашен арест. Той възроптава, че други подсъдими с идентични обвинения и личностни характеристики са пуснати с по-леки мерки.

Служителите на Темида решават, че има достатъчно събрани доказателства, и се съгласяват с описаното от прокуратурата. Касае се за организирана престъпна група от множество участници, с изградена структура и йерархичност, действала в продължителен период от време, служила си със заплахи и насилствени действия за постигане на целите си, поставила си за цел осъществяване на престъпления от различен вид, засягащи различни обществени отношения, сред които и такива срещу личността на отделни граждани, коментират магистратите. Те отчитат, че подсъдимите са погнати за отправяне на заплахи спрямо пострадали лица и увреждане на имущество на значителна стойност, използвали са и огнестрелни оръжия.

Апелативните спецсъдии не се съгласяват с колегите си от първата инстанция, че Очите и компания могат да се опитват да повлияят на свидетели. Защитата възроптава срещу това, тъй като няма такива данни по делото.

Над 100 свидетели и над 40 вещи лица предстои да бъдат разпитани по делото на Очите и аверите му. Заради големия обем магистратите категоризират делото с изключителна фактическа и правна сложност. Компетентните органи полагат всички усилия за срочно приключване на производството, като не се наблюдават неоправдани забавяния, смятат служителите на Темида. Въпреки това насроченото за края на октомври разпоредително заседание се отлага, понеже липсвал защитник, а и един от пострадалите бизнесмени не е бил редовно призован.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.