Синтетична дрога, вкарана в затвора по време на свиждане, изпрати в болница куп пандизчии

0

Затворници от Централния софийския затвор са настанени в болница след като пушили синтетична дрога, вкарана в зандана по време на свиждане. Т.нар. „билка” e силно предпочитана от пандизчиите, защото цената й е достъпна, а ефектът – силен.

По график на 8 ноевмври в Софийския затвор се провело свиждане на лишените от свобода, настанени във 2-ра и 12-та група на затвор София. Както обикновено, то преминало мъчно. Близките на задържаните чакали в продължение на 7 часа, за да могат да ги видят и да им оставят храна и топли дрехи. Униформените за пореден път не изневерили на маниера си и разигравали роднините на арестантите с часове, като върнали повече от половината вещи, предназначени за пандизчиите. Те дори не успели да получат предпазните маски за лице, които по правило са задължителни да ползват заради обявената пандемия. Така се връщали якета, зимни дрехи, прибори, защитни средства и храна, въпреки че въпросните вещи са позволени от Правосъдното министерство, а представянето им от служителите е задължително по закон. „За много от тях дори имаше молби разписани от началника”, разказва източникът ни зад решетките. Зад това стоял началникът на НОС (Надзор на Охранителния Състав) Георги Христов, който разпоредил нещата да бъдат връщани.


Изнервени, хората започнали да протестират, че се връщат продукти и принадлежности, които от години фигурират в списъка с разрешените вещи.

Като видял силното недоволство, комендант Христов бил принудил да обясни, че има основателна причина за неговото разпореждане – голямото количество наркотици зад решетките. Въпреки „строгите мерки”, обаче и този път те преминали незабелязано през контрола на надзирателите. Освен със суровия си храктер, свирепият началник на НОС се слави в панделата и с куриозен прякор. Затворниците го наричат „Сатъра”, а често и „Жоро Салатата” заради навик, придобит още от времето, когато бил надзирател. Щом пристигнел багажа на затворниците, Жоро грабвал сатъра, който обикновено се използвал за проверка на багажа и с него започвал да реже всички продукти на малки парченца и правел салата от храната на затворниците, донесена от техните близки. „Останалите надзиратели режеха всеки трети или пети продукт наполовина, но при Салатата нямаше такова нещо. Той режеше всичко!”, издава пандизчия.


На 8 ноември дрога в затвора все пак влиза.

Пандизчиите се прибрали в килиите си и дилърът скорострелно пласирал билката сред съкилийниците си. Така скоро след свиждането затворниците, които пушили от синтетичната дрога, изпаднали в криза и окапали по пода на зандана като круши. Незабавно след това били отведени в болница. „Билката се пуши масово, защото излиза по-тънко от марихуаната, но ефектът е много силен. Някои затворници стават агресивни, а други – параноични. При нея крайниците изтръпват напълно и при предозиране може да се стигне до смърт”, разказва източник на „Уикенд” зад решетките.
При 2-ра група също настъпила суматоха. Над 60 човека от нея отказали храната, която им се е полагала на обяд в знак на протест, заради погазаните им права, но въпреки това от ръководството не ги отразили. Всичко това продължило и на другия ден. Началникът Десислав Трайков обаче не си направил труда нито да отиде при затворниците от 2-ра група, нито да разузнае какво се е случило с момчетата от 12-та група. Според затворнически клюки причината била, че босът на панделата бил зает с това да черпи за рождения си ден.


„Дрогата в затвора е 4 пъти по-скъпа, защото има монопол.

Ако не си богат наркоман, няма как да купиш наркотици от дилъра, който работи с ръководството, защото не можеш да си го позволиш”, категоричен е информаторът ни. „По-бедните дилъри обаче не плащат за разноски, за да може тяхната стока да влиза свободно в затворите. Те не работят с ръководството, затова тя се внася по време на свижданията”, издава затворникът.


Така става ясно, че едва 10% от наркотиците зад решетките попадат в зандана по време на свиждане. Причината – начинанието е твърде рисковано. Към него прибягват само по-бедните наркомани. „Тези с парите цакат на надзирателите или ръководството и поръчката им се предава в килията на ръка”, казва нашият източник. Това опровергава спекулациите по темата, че наркотиците в затвора се внасят от външни лица по време на свиждания, тъй като през карантинния период те бяха ограничени, но опиатките зад решетките продължаваше да има.


„Публична тайна е, че дрогата се внася от служители на затвора.

Безпаричните, независими дилъри не могат да си позволят лукса да поемат такъв голям риск на всяко свиждане”, категоричен е информаторът на „Уикенд”. Така надзирателите безрезултатно ощетитили лишени от свобода, които не ползват наркотици, спрайки техния багаж, но за сметка на това очевидно отново допуснали вкарване на дрога в пандиза. „Надзирателите трябва да намерят начин да спрат наркотиците без да нарушават закона и да ощетяват останалите затворници”, оплакват се лишените от свобода с апел при първа възможност да се извърши проверка по случая.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.