Къци Маймуната пере пари от наркотици с метали (2 млн. евро минали през висаджийския бос Антон Генадиев-Санджето)

0

Хасковският наркобос Кръстю Кръстев – Къци Маймуната пере пари през бизнес с метали. Това разкриха пред „Уикенд” служители на ГДБОП, които усилено разследват сигнал срещу бандита за финансови престъпления.

Според оперативна информация на службите, Маймуната е инвестирал сумата от около 2 млн. евро в метали чрез пловдивския бизнесмен Антон Генадиев-Санджето. Антон навремето е бил много близък приятел на боса на ВИС-2 Георги Илиев. След убийството на Главния, той не се мае дълго и започна бизнес с дискотеки. Публична тайна в Пловдив е, че нито един дилър не може да продава дрога в нощните клубове в града без личното позволение на Санджето.
За последно името на Генадиев нашумя в медиите преди 2 години покрай акцията срещу алкохолния бос Миньо Стайков, сина му Стайко и контрабандиста Антон Арабаджиев. Оказа се, че Стайко и Арабаджиев се познават от 2014 г. По това време той е женен за дъщерята на Ветко Арабаждиев – Александра, а с Антон го запознава бившия борец Красимир Мончаров, който навремето е работил като охрана на Санджето. Припомняме, че Антон Арабаджиев и Миню Стайков са обвиняеми за две от най-големите фабрики за нелегални цигари – едната разбита през юли 2018 г. в Карнобат, а другата през юли 2019 г. в село Труд.


Освен с дискотеки, Антон Генадиев развива чрез поставени лица и доста печеливш бизнес с метали.

А основният спонсор в сянка на този бизнес е бил Къци Маймуната, убедени са ченгета. Към днешна дата Маймуната е сочен като един от най-силния играч в наркопазара и с най-силни контрабандни възможности през границата с Турция. Смята се, че около 80% от хероина влизал през зелена граница. Другите 20% от трафика минавал през Капитан Андреево.


Според данни в ГДБОП, Маймуната купувал хероина от известният турски наркобарон Мехмед Саид.

Двамата се познават още от мутренските години в края на миналия век. Отношенията им невинаги са били перфектни. През 1999 г. Кръстю Кръстев измамил Саид с 11 килограма хероин. Заради този фал турчина пратил свои хора в Хасково да го издирят и пребият. Хитрият Къци обаче надушил опасността и за известно време се покрил. След това си платил наркотика с лихвите и допълнителна сума, която да послужи за „извинение”. От тогава до ден днешен продължава да работи с боса на турската мафия и дори минава за един от близките му приятели и специален гост на негови лични празнизи.


Кръстю Кръстев е една от най-силните фигура в ъндърграунда в Южна България.

Той е много близък и до Златко Баретата. Двамата са семейни приятели още от началото на 90-те години на миналия век. Дружбата им процъфтява до денес.


Дълги години Кръстев беше ключов фактор в наркотрафика по българо-турската граница. Работил е рамо до рамо с лица като Иван Тодоров-Доктора и Филип Найденов-Фатик. Смята се, че за него Фатик е казал, че ще стигне далеч в престъпната си кариера.
През 2006 г. Маймуната беше арестуван и обвинен за пране на 3 милиона лева, придобити от търговия с хероин. Малко след това обаче излезе на свобода, след като успя да финтира правосъдието, че парите са му дадени назаем от американски компютърен специалист и разработчик. Съдът приема абсурдната версия, като дори не изпраща запитване до американските служби, за да верифицира информацията – все пак става дума за 3 милиона лева, а не за 5-10 хилядарки.


В службите има данни, че се е ползвал с подкрепата на бивш шеф на полицията в Пловдив.

През 2010 г. въпросното ченге е бил разработван, след постъпили данни, че има участие в контрабанден канал на цигари, заедно с дипломат- високопоставен полицейски служител аташе от Румъния. Засечено е как дипломата със служебен автомобил под специален режим пренася през границата мастербоскове цигари. От тази специфична информация са се интересували и службите на съседната страна, от която е и дипломата. В рамите на разработката срещу ченгето е документирана със специални разузнавателни средства среща между него и Къци Маймуната.


На рандевуто, провело се в пловдивска кръчма, родния висш полицейски служител и бандитът се забавлявали под звучите на оркестър и в компанията на засукани оскъдно облечени танцьорки. След уволнението на полицая, схемите му са поети от сина му, който също станал много близък на Маймуната.


Следващият път, когато Кръстьо Кръстев лъсна в полезрението на службите, бе на 20 юли 2014 г.

Тогава при влизане в страната на граничният пункт Капитан Андреево беше отклонен за извършване на митническа проверка ТИР с българска регистрация, управляван от шофьорът Надо Надов. Той е професионален водач с над 30-годишен стаж зад волна, родом от казанлъшкото село Розово.


В специален тайник точно по-средата на ремаркето бяха открити 104 пакета хероин с общо тегло 106,300 кг. Стойността на дрогата бе за 10 млн. лева. Три дни по-късно в София бяха арестувани Николай Тодоров-Дългия и Георги Спасов, които финансирали покупката и трафика на хероина. В апартаментът на Дългия бяха намерени 40 000 евро 30 сим карти от български, турски и гръцки оператора и 30 мобилни телефона. Малко по-късно стана ясно, че Надо е бил вербуван от агенти на ДАНС да им доносничи. Спасов и Тодоров са били арестувани в София, след като шофьора им занесъл 2 кг. хероин, а всичките му действия са били контролирани от спецагентите.
Сред тримата, най-дебело е досието на Николай Тодоров-Дългия. Той е бивш разследващ полицай от Варна, но е уволнен в началото на века заради корупция. Според разработки на спецслужбите, Дългия е участвал в незаконна търговия с бяла и черна техника, като стоката е влизала по канали, които се използвали от Косьо Самоковеца.
След убийството на Самоковеца, започва работа за Къци Маймуната. А заловения преди 6 години наркотик е бил собственост именно на Кръстев. Дрогата е била предназначен по канал за трафик на хероин от Турция за Холандия. За трафика, контрабандистите използвали спедиторски компании от и към Близкия изток.


Навръх Великден 2015 г. в хасковска дискотека беше жестоко пребит 36-годишния Борислав Марков. След 11 дни в кома мъжът почина. За жестокото престъпление бяха арестувани димитровградчанина Емил Митев и Къци Маймуната. Оказа се, че Кръстев е дал поръчката за екзекуцията над Марков. Делото срещу бандита за подбудителство на убийство очаквано завърши с оправдателна за него присъда…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.