ФБР още търси 35-те милиона, изпрани от Братя Галеви

0

ФБР продължава да търси 35-те милиона на Братя Галеви, които техни подчинени са превеждали в офшорки по цял свят, писа „Галерия“. Причината е, че докато Галеви живяха у нас, са подозирани в трафик на оръжие към Близкия изток, където САЩ  има интереси.

Точно от ФБР тръгнаха разследванията срещу тях за пране на пари. То беше започнато през 2012 година, когато вече бяха избягали, и е прекратено през 2016-та. Тогава ФБР засичат съмнителни преводи от България към офшорни зони и обратно, с едни и същи наредители и получатели. Парите са в щатски долари, което изострило вниманието на агентите.

След като дават информация на ДАНС и прокуратурата в България са изпратени съдебни поръчки до няколко държави включително и в офшорните зони. Следите на парите обаче се губят и така не е намерен крайният им получател. Банките към които са превеждани суми от 2004 до 2010 година с Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединените арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай. Нито един долар от всички 35 милиона не е отишъл в САЩ.

 Една от версиите за местонахождението на дупнишките феодали беше точно Америка. Източници на „Галерия“ обаче са категорични, че Пламен Галев и Ангел Христов не са там заради разследването на ФБР.

 Разследващите предполагат, че парите, които са превели в чужбина са много повече от доказаните 35 милиона (равностойността на щатските долари).  С тях най-вероятно са купили скъпи имоти и луксозни коли, които да ползват докато са в изгнание.

Произходът на средства също е мистерия, защото официалните доходи на Галев и Христов у нас няма как да покрият такава сума. Освен за износ на оръжие Галеви винаги са свързани с наркотрафик през България, но доказателство за това така и не бяха открити.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.