Възраждат разбит канал за дрога към Европа! След 9 арестувани с 35 тона хашиш пак спипан българин

0

Чисто нова супер бърза яхта бе заловена в Испания, като подозренията на властите са, че тя е предназначена за трафик на дрога от Мароко към Испания. Един от задържаните е българин, а операцията идва малко повече от месец след като бе обявено, че е разбит канал за пренос на хашиш по същото трасе, контролиран от нашенци.

Общо петима са сега арестуваните, докато се опитват да пуснат лъскавата „нарколанча“ на вода. Така се наричат малките, изключително бързи яхти, предназначени да превозват дрога през Средиземно море, от Африка към Европа. Акцията е проведена в пристанището на Олива, градче, разположено южно от Валенсия, точно срещу Балеарските острови, през които минава наскоро удареният канал за хашиш. Освен българина задържани са мароканец и трима испанци. „Нарколанчата“ е докарана до кея в закрит с платнища камион, за да остане незабелязана. Агенти обаче влизат в следите на групата по-рано, подлагат я на денонощно наблюдение и на пристана правят засада. Лодката се оказва натъпкана с туби с гориво, нужно за предстоящите пътувания. Българинът и колегите му са с постановена в петък мярка задържане под стража. Предстои обжалване и има вероятност през тази седмица да излязат на свобода срещу 10 000 евро гаранция на човек. Обвиненията са за предполагаем трафик на наркотици от Мароко към Европа. За момента не е ясно защо разследващите не изчакват яхтата, която е от последно поколение, да бъде пусната на вода, да бъде проследена и да бъде задържана, след като бъде натоварена с дрога в Северна Африка.

Един от задържаните българи при операция „Голета-Гратил“

Новината за акцията идва малко повече от месец след като испанските власти обявяват, че общо деветима българи са задържани при операция срещу трафика на хашиш между Мароко и Испания. Това става в поредица превземания на абордаж на лодки, транспортиращи дрога, проследени от агенти с различна съвременни технологии. Общо около 35 тона хашиш е заловен при безпрецедентната операция. Това е „Голета-Гратил“, течаща още от есента на миналата година. Истинската реализация е в края на това лято – през септември, когато са заловени 4 яхти, натъпкани с тонове хашиш. Всеки от плавателните съдове е оценен на минимум милион евро. При ударите участват гранични патрулни лодки, кораби на военноморските сили на Испания, митнически власти. Участващите в операцията остават изумени от наглостта на трафикантите – в някои от луксозните лодки кашоните с дрога са натъпкани в каютите, а не както обикновено скрити в двойни дъна.

На яхтите са задържани 9 българи и двама руснаци, но в Испания уточняват, че въпреки международния характер на групировката именно нашите сънародници са водещи в нея. Счита се, че те реално почти са монополизирали трафика на хашиш към Стария континент.

„Нанесен е удар по логистичния капацитет на ръководителите на български престъпни организации, които се занимават с наркотрафик чрез развлекателни плавателни съдове. Осуетено е прокарването на нови маршрути“, заявяват от полицията. Още тогава има предположения, че нови мафиоти ще завземат опразнената ниша. След задържането на „нарколанчата“ коментарите в Испания са, че ядрото отново ще са българи.

Банда с абсолютно същия етнически състав като задържаните с лодката за пренос на наркотици е ударена и по-югозападно в Испания. Тя обаче е специализирана в кражби, включително на кораби.

Българин, мароканец и двама испанци са задържани в полицейските управления в Малага, Марбея и Фуенхирола. Полицейски агенти влизат в следите им след поредица сигнали за липсващи стоки от кораби, складове и магазини. Кражбите са предимно на парфюмерийни продукти и електрически уреди. Арестите идват, след като групата прибира стоки от кораб на стойност 112 000 евро и се готви да ги транспортира до таен склад.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.