Миню Стайков влиза в затвора за 10 години! (Алкохолният бос раздал 2 млн. лв. рушвети във фонд „Земеделие“, за да източва по схема европейски субсидии)

0

Алкохолният олигарх Миню Стайков, който лежи вече повече от 2 години в ареста по обвинения за данъчни измами, нелегално производство и трафик на цигари и измами в особено големи размери с европейски средства, инкасира пореден тежък удар от разследващите. Карнобатският мултимилионер категорично е признат за инициатор на престъпна схема за източване на милиони от фондовете на Европейския съюз в обемист доклад, изготвен от Европейската служба за борба с иззмамите (ОЛАФ), писа Уикенд.

Разследването на ОЛАФ, завършило с констатация, че Миню Стайков стои на върха на измамата с източени над 14 милиона лева, е приключило преди месец, а докладът вече е предоставен на Специализираната прокуратура. Юристи коментираха пред „Уикенд“, че разследването на европейската служба, уличило Миню Стайков като босът на престъпната схема, почти сигурно ще прати в затвора за дълго време карнобатския баровец, както и замесени в схемата чиновници от Държавен фонд „Земеделие“.
„Наказанието за злоупотреби в такъв огромен размер е

лишаване от свобода за 10 години,

при положение, че има престъпна група. Разбира се, съда може и да не се съобрази с разследването на ОЛАФ, но тогава България рискува зрелищен международен скандал“, пророкува столичен адвокат. Той даде пример с делото отпреди десет години срещу Людмил Стойков и Марио Николов, които първоначално бяха осъдени за злоупотреби със средства от САПАРД, но след като бяха оневинени, от Европа засилиха мониторинга над съдебната ни система, а от ОЛАФ официално изразиха съмнения, че висши политици и магистрати опъват чадър над родни олигарси.
Важна подробност е, че по случая с аферата с източени милиони от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, европейската служба за борба с измамите е била сезирана от Специализираната прокуратура, за да проведе свое собствено разследване.
Миню Стайков, заедно със сина си Стайко и още седем човека от обкръжението им, както и петима служители от Държавен фонд „Земеделие“, са обвиняеми за източени неправомерно над 14 милиона лева от европейските фондове. Делото срещу бандата стартира миналата есен, а заради повдигнатото му обвинение алкохолния олигарх от Карнобат не съумя да излезе от ареста, където попадна още през септември 2018 г.
Запознати с разследването на аферата разкриват, че Миню Стайков е

раздал над 2 милиона лева рушвети

на корумпирани служители от Държавния фонд „Земеделие“ към Министерството на земеделието и храните. Сред уличините в схемата е и бившия заместник-директор на Фонда Калоян Костадинов, който е син на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Половин дузината чиновници от фонд „Земеделие“ са подсъдими и за престъпления по служба, тъй като са помогнали на Миню Стайков да усвои неправомерно 7 милиона евро от Европейския съюз, предназначени за млади земеделски предприемачи.
Според разследването Специализираната прокуратура, потвърдено и от доклада на ОЛАФ, алкохолния бос е източил и други 7 милиона лева от европейската програма „Млад фермер“, ползвайки като подставени лица децата на свои служители. Девет младежи на възраст между 25 и 28 години са регистрирали еднолични дружества в сферата на земеделието и са били финансирани от Европейския съюз. Реално обаче парите са отивали у Миню Стайков, който се е разпореждал и с дружествата на „сламените“ собственици – млади фермери.
Според данни на Специализираната прокуратура, карнобатския мултимилионер е

източил още над 10 милиона лева

по програма за лозарство, като парите са били отклонени през 2015 г. със съдействието на заместник-директора на Фонд „Земеделие“ Калоян Костадинов и скандалния бивш експерт от разплащателната агенция Янаки Червеняков. Чиновниците от фонд „Земеделие“ се разследват от антикорупционната комисия заради охолния си начин на живот породил основателни съмнения за прибиране на солени подкупи от Миню Стайков.
„Става въпрос за добре организирана банда за източване на милиони от Европа, в която са действали и държавни служители. Имаме данни, че хората на Миню Стайков са връщали под масата 10% от нередовно усвоените суми на служители от фонд „Земеделие“. Говорим за подкупи в размер на над 2 милиона лева“, признава ангажиран в разследването.
В аферата с източените милиони от програмата „Млад фермер“ е замесена и кумата на милионерския син Християн Гущеров от сватбата му със Светлана Василева – Гонзовица. Става въпрос за Милена Пилева. Тя е дъщеря на търговския директор на „Винпром – Карнобат“ Емил Пилев. Разследващите са установили, че с подправени бумаги на нейно име са преведени 800 000 лева, а документите за плащания разписал лично бившия заместник-директор на Фонд „Земеделие“ Калоян Костадинов.
Иначе Миню Стайков, заедно с шурея си Белун Хазърбасанов, синът на кмета на Карнобат Иван Димитров и още петима, са подсъдими и за данъчни измами, както и за производство и разпространение на нелегални цигари. Според криминалистите Миню Стайков е съумял да укрие десетки милиони левове ДДС от производство на алкохол през последните 10 години, като това е ставало чрез над 20 фирми, имали договорни отношения с дружеството-майка – могъщата алкохолна фирма „СИС индустрийс“. Тя произвежда популярните в България марки „Карнобатска гроздова“, мастика „Карнобат“ и най-продаваната водка в страната – „Савой“. Фирмата е и най-големия производител на вино в България, а сред най-продаваните марки вина са „Механджийско вино“ и вината от избата „Братя Минкови“.
Според представител на Специализираната прокуратура, всяка седмица

бандата на Минко Апаша

е печелела по 5 милиона лева от нелегално производство на цигари, като е избягвала плащането на задължителния акциз и облепването с бандероли на кутиите с папироси. „Установено е, че фабриката в Карнобат, която е работила в помещение, собственост на сина на кмета Иван Димитров, е произвеждала по 1000 маскербокса цигари за 3 дни, подобен е бил и капацитетът на фабриката в Ихтиман. Седмично от цеховете са излизали по 3 тира с цигари, а неплатените акцизи от един тир са в размер на 3,5 милиона лева“, доверява запознат с разследването по второто дело срещу Миню Стайков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.