Защо Шумахера краде коли от други крадци?

0

Крадена от друг бандит кола вкара за пореден път легендарния автокрадец Иван Янински – Шумахера в ареста. Престъпникът, в чието досие фигурират кражбата на бронираното „Ауди“ на Младен Михалев – Маджо, както и джипа на първата съпруга на президента Плевнелиев – Юлияна, отново бе закопчан със задигнат от него автомобил. 37-годишния рецидивист бе арестуван за кражбата на „Тойота“, собственост на друг автокрадец – Иван Коняров, писа Уикенд.

Това е поредния случай, при който Шумахера краде колата на друг автокрадец. Според криминалистите, Янински посегнал на „Тойота“-та на своя колега по занятие, не от Робин Худовски подбуди, а тъй като Коняров имал неблагоразумието да краде коли в района на Шумахера.
Между оборотните автокрадци, действащи в София, има неписано споразумение в кои квартали могат да действат. Куриозното е, че единствения, който системно нарушава тази договорка, е самия Иван Янински – Шумахера, споделят криминалистите.
Те припомнят, че преди няколко години Иван Шумахера нанесъл тежък удар върху крими организацията на Светослав Петков – Лъвицата и Георги Воденичаров – Кико. Изпечените джамбази от „Младост“ имали поръчка от Грузия за доставката на джипове от марката „Рейндж Ровър“.

Лъвицата и Кико задигнали 4 джипа

и ги укрили в тайни гаражи в „Манастирски ливади“. Да, но интерес към същата поръчка имал и Шумахера, който поставил тракер – проследяващо устройства, на набелязан от него джип. Когато возилото било откраднато, но от тандема Лъвицата – Кико, Иван Шумахера знаел къде бандитите са го скрили. Автокрадецът разкрил тайните гаражи на Лъвицата и Кико и само за една нощ собственоръчно откраднал задигнатите от други автокрадци 4 джипа.
В ъндърграунда се мълви, че именно след тази дръзка кражба Иван Шумахера го закъсал с правосъдието. Неговите конкуренти Светослав Петков – Лъвицата и Георги Воденичаров – Кико, за които в ъндъграунда е публична тайна, че си плащат на полицаи и магистрати, се постарали да му създадат огромни главоболия с органите на реда. Твърди се, че поне три от последните 5 задържания на Иван Шумахера през последните години, са издействани от Кико и Лъвицата.
Иначе Шумахера отказва да говори пред ченгетата за поредната кражба на „Тойота“-та на бандита Иван Коняров, разчитайки на адвокатите отново да го измъкнат. Ченгетата обаче го изненадали веднага след задържането му. Съобщили му, че разследването срещу него за взривяването на няколко банкомата в София приключва и му предявили обвинения.
Това означава, че прокуратурата ще внесе обвинителен акт срещу прочутия автокрадец и другарите му Юлиан Ценев-Байката и Росен Цветков. Тримата с помощта на още двама души, които сключиха споразумения и вече излежаха присъдите си, стояха зад

няколко взривени банкомата

в края на 2016 и началото на 2017 г.
Шумахера и съратниците му попаднаха в полицейската клопка през февруари 2017 г. Хванаха ги да взривяват банкомат в Елин Пелин, откъдето родом е Байката. По време на полицейското преследване зад волана на крадено Ауди бе именно Шумахера. Шофьорските умения обаче му изневериха и групата бе задържана. Оказа се, че те са изхвърлили парите, но въпреки това полицията ги откри. Специфичното мастило, с което банкоматите са защитени срещу кражба, свърза айдуците със сумата от около 10 хиляди лева. Заради това Шумахера остана над година в ареста. Смята се, че това е най-дългото му време без престъпление, макар мълвата да гласи, че в панделата е завъртял бизнес с алкохол и цигари сред съкилийниците си.
Веднага след като излезе от ареста, Шумахера напомни за себе си и скорострелно се върна към престъпния си начин на живот. За последно го закопчаха за вандализъм миналата година, след като се спречка с бизнесмен на магистралата и опита да го пребие на бензиностанция.
Заради новото обвинение за задигнатата кола на крадеца Иван Коняров, Янински рискува присъда от 1 до 6 години затвор. Очаква се той да сключи споразумение с държавното обвинение и да лежи поне година и половина в затвора. Ще настоява да ги излежи

в затвора в Казичене при лек режим,

като ще работи през цялото време, за да може да смъкне присъдата си – в затвора два дни работа са равни на три дни зад решетките.
Юристи коментират, че Иван Янински – Шумахера ще приложи и друга тактика. Той ще поиска от съда по време на мярката си за неотклонение да не го задържат под стража, а да е под домашен арест. Това означва, че всеки два дни, които прекара под ключ у дома ще му се зачитат за ден зад решетките. Така целта на Янински е да прекара в затвора не повече от три месеца. Причината – веднъж попаднал там той ще се възползва от правото си да поиска предсрочно условно освобождаване при изтърпяна половин присъда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.