Разнасят ли коронавирус колите на Иво Прокопиев?

0


Таксиметрови шофьори настояват РЗИ да спре автомобилите за споделено пътуване заради висок риск от зараза

Електрическите автомобили за споделено пътуване „Спарк“, които се движат в София от миналата пролет, трябва да бъдат спрени от движение от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) заради опасност от разпространение на коронавирус.

Около това становище са се обединили представители на браншовата организация на таксиметровите водачи. Преди дни таксиджиите настояха за увеличение на тарифите за таксиметрови превози. От Министерството на транспорта вече са внесли проект за изменение в наредбата, който ще бъде подложен на обществено обсъждане следващата седмица.
Едно от исканията на таксиджиите е да им бъде намален годишния данък върху превоза на пътници, тъй като от февруари месец насам

клиентелата им е паднала тройно

заради коронавируса. Всеки легален таксиметров шофьор в България плаща между 500 и 1000 лв. годишно под формата на патент, за да превозва пътници.
От Браншовата камара на таксиметровите шофьори настояват компетентните органи да спрат нелегалните според тях споделени пътувания, както и да наложат временна забрана за 300 електрически автомобили „Спарк“, които кръстосват из София. Основен акционер в компанията за електрически возила под наем е медийния олигарх Иво Прокопиев.
„Тези коли отдавна трябваше да бъдат спрени заради епидемията от коронавирус. На практика нито един орган не регулира тази дейност. Една кола за споделено пътуване може да бъде наета дори само за 15 минути и теоритично само за едно денонощие автомобилът

може да смени 20 различни шофьори.

Разчита се на добросъвестност и дисциплина от всеки отделен клиент – да изчисти и дезинфекцира след себе си. Колко от тях обаче реално го правят?“, гневят се срещу електрическите автомобили „Спарк“ таксиджиите в София. Вече има случаи на трима души само от последната седмица, които посочват, че са се заразили с коронавирусна нфекция именно след ползване на електромобил.
Според думите на хората от бранша, почти всички таксиметрови автомобили в столицата вече имат поставени предпазни прегради между предните и задните седалки, освен това шофьорите на таксита са задължени да возят пътници с предпазни маски. Тези правила обаче не важат за колите на дружеството на Иво Прокопиев.
„Още през пролетта, когато коронавируса настъпи в България и градовете бяха опасани с КПП-та, поставихме въпроса пред РЗИ – София за временното спиране от движение на електрическите автомобили за споделено пътуване. Тогава от здравната инспекция ни отрязаха с абсурден неофициален мотив – в това бизнес начинание били

вложени над 30 милиона лева

и евентуално спиране на колите от движение щяло да бъде разтълкувано като репресия срещу Иво Прокопиев. От РЗИ даже отказаха да задължат компанията да дезинфекцира задължително всеки ден автомобилите за общо ползване“, коментират столични таксиджии.
Автомобилите на компанията „Спарк“, които към днешна дата са 304 на брой, разбуниха духовете сред таксиджиите още когато бяха пуснати в експлоатация през есента на 2019 г. Тогава от Браншовата асоциация на таксиметровите шофьори опитаха да ги спрат, но от Комисията за защита на конкуренцията се произнесоха в полза на „Спарк“. Впоследствие возилата станаха обект на координирана вандалска акция. В началото на октомври 2019 г. в разстояние само на 72 часа цели 15 автомобила на компанията бяха потрошени. От фирмата заподозряха, че акцията е организирана и призоваха прокуратурата да разследва случаите. От МВР разкриха само два случая на вандалство срещу коли на Прокопиев,

дело на непълнолетни циганчета.

Самият Прокопиев пък подозираше, че зад потрошените возила стои Алексей Петров, тъй като в този период между двамата съществуваше напрежение. Медийният бос даже бе дал показания в Специализираната прокуратура, че е бил заплашван от бившия командос, а Алексей Петров призна, че бил разпитван в „качеството ми на свидетел за някаква заплаха по делото на Иво Прокопиев”.
Според разследването на МВР обаче, далеч по-вероятната версия за вандалските акции срещу колите „Спарк” от миналата есен е да стоят нарушени наркоинтереси. Оказа се, че автомобилите са ползвани масово от дилъри на дрога, които се придвижвали с тях из София, за да обслужват клиентите си.
Източник: УИКЕНД

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.