Сложен казус: Спецпрокуратурата търси съдействие от учени за оценка на антиките на Божков

0

Прокуратурата разпространи снимки и видео от иззетите предмети  от античната колекция на разследвания за 19 престъпления бизнесмен Васил Божков. От държавното обвинение обявиха, че ще  бъдат поканени учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, за да направят експертна оценка на предметите – от Европейския съюз, като единствените изрично посочени държави са Германия и Италия.

Експертите в областта на археологията  ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на антиките.

От спецобвинението припомнят, че откритите в музея на намиращия се в Дубай хазартен бос предмети са 6778 броя.  В момента се намират в Националния исторически музей, където се съхраняват при спазване на утвърдените правила и под охраната на МВР.

Към прессъобщението има снимки и видео, на които се виждат ритоните на Васил Божков. Без конкретика се уточнява, че това се прави, за да опровергаят неверни твърдения, относно иззетите антики.

Може да се предположи, че това е отговор на твърдения на самия хазартен бос, че един от ритоните от неговата колекция е предлаган на свободния пазар, докато се води иззет като веществено доказателство и на няколко път през социалните мрежи Божков призова прокуратурата да го покаже.

Преди около месец прокуратурата обяви край на няколкомесечното описване и изземване на предмети от музея на Божков и че от тях само 212 са регистрирани, като има съмнение, че това е станало на занижени цени. Затова ще се прави експертиза на всичко, като говорителят на главния прокурор Сийка Милева не изключи античната колекция на Божков да бъде национализирана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.