Явор Бахаров влиза в затвора чак след година, възможно е присъдата му да се превърне в условна

0

Актьорът Явор Бахаров, който преди седмица бе осъден на 1 година затвор от съда в Разлог за шофиране в пияно и дрогирано състояние в зимния курорт Банско, ще влезе в тъмницата едва догодина и то при положение, че и Окръжния съд в Благоевград потвърди наказанието му на по-горна инстанция.

Звездата от сериала „Стъклен дом“ получи минимално наказание за пиянската си изцепка в Банско, след като съдията Емил Божков от съда в Разлог предпочете да не налага закона в пълната му строгост по отношение на Бахаров. Актьорът бе застрашен с присъда от 5 години лишаване от свобода, тъй като при задържането му на 8 февруари т.г. в кръвта му бяха открити 1,42 промила алкохол, а наркотестът показа, че е шофирал и след употреба на твърди наркотици – кокаин и марихуана. Бахаров има в досието си и други крими прояви и поради тази причина очакванията на юристите бяха, че той ще отнесе строго наказание. Към

учудващо леката присъда на Бахаров

се добавят и забрана той да шофира кола в следващите 18 месеца, както и глоба от едва 500 лева.
Въпреки ниското наказание на осъдителната присъда, Явор Бахаров и адвокатът му Денислав Асенов обжалват решението на съдия Емил Божков пред по-горна инстанция в Окръжния съд в Благоевград. Делото ще се гледа едва след няколко месеца, което означава, че дори присъдата да бъде потвърдена, актьорът ще влезе в затвора най-рано през 2021 г.
Всъщност, ако същата присъда бъде потвърдена, Явор Бахаров няма да лежи в пандиз със строг режим, а ще изтърпи наказанието си в затворническо общежитие, като ще има право да излиза през деня и дори да ползва отпуски, признаха пред „Уикенд“ юристи. Те коментираха, че често срещана съдебна практика е на по-горна инстанция присъда от година затвор да бъде намалявана наполовина. „Това на практика означава, че Явор

може и да не влезе в затвора,

тъй като минималното наказание за влизане в пандиз е лишаване от свобода 1 година, а при случаи с по-ниска присъда тя се превръща в условна и се активира при евентуално следващо обвинение“, обяснява пред „Уикенд” адвокат с дългогодишен стаж. Той пророкува, че Явор Бахаров най-вероятно ще бъде въдворен в затворническото общежитие в Казичене, тъй като то е близо до София. Общежитието в Казичене е мечта за всеки осъден престъпник, там присъди изтърпяват основно платежносподобни бандити с връзки в съдебната система и в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.
Близки до Явор Бахаров пък коментираха, че актьорът е останал крайно недоволен от осъдителната присъда, макар тя да е минимална.

„Осъдиха ме за назидание

на останалите, тъй като съм известен. Не съм шофирал нито пиян, нито дрогиран, консумирал съм алкохол предната вечер, а наркотиците са останали в кръвта ми няколко дни преди да бъда задържан“, държи на версията си Явор Бахаров. Срещу неговите думи обаче говори досието му – той е залавян и друг път зад волана в нетрезво състояние. През 2016 г. къдрокосият актьор бе арестуван в Созопол да шофира пиян и получи 9-месечна пробационна присъда от Бургаския съд. Именно поради тази причина едно от повдигнатите обвинения срещу Явор Бахаров за пиянската изцепка в Банско бе, че е нарушил закона в условията на повторност. Заради това мнозина винят съда в Разлог, че е пожалил Бахаров – според буквата на закона присъдата му трябваше да е между 3 и 5 години затвор.
След осъдителната присъда от 1 година затвор на първа инстанция, Явор Бахаров ще се надява на благоразположението на съда и в Благоевград. Някои допускат, че актьорът може да прибегне и до

хитър ход по съвет на адвоката си,

за да умилостиви магистратите на по-горна инстанция – да вдигне сватба с любимата си Рая Пеева. „При положение, че се бракосъчетае, това ще повлияе на съдиите – практиката е показала, че при ниски наложени присъди магистратите вземат под внимание семейното положение на осъдения и намаляват с още наказанието му, ако е пресен младоженец“, обясняват тънкостите пред уж сляпата Темида юристи. Самата Рая Пеева обяви преди дни в тв интервю, че стои твърдо до любимия си, въпреки че му била доста ядосана заради изцепката. Тя дори мислела да го зареже, след като той бе задържан пиян и друсан зад волана.
От изявленията на адвоката на Бахаров Денислав Асенов след осъдителната присъда на първа инстанция става известно, че защитата на актьора е възприела стратегия да обжалва решението с абсурдни технически мотиви – дрегера бил неизправен, а бланката на талона за медицинското изследване е попълнена със стара дата. Освен това защитникът на Явор настоява, че свидетелите, сред които и Рая Пеева, са били разпитвани от инспектор, а не от разследващ полицай, както изисква закона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.