Как оправдаха Любо Чука по старо дело за дрога! Съдът не откри доказателства, че е рязал уши като част от Бандата на чуковете

0

ММА боецът Любомир Симеонов – Любо Чука има повод да почерпи. В началото на седмцата татуирания исполин бе напълно оправдан като тартор на свирепа банда, налагала силов монопол над търговията с дрога в София. Прашасалото дело се точеше цели 11 години в Специализирания съд, а подсъдимите членове на групировката бяха известни с общото название Бандата на Чуковете, писа Уикенд.

Оправдани заедно с Любо Чука са и плевенския гангстер Камен Балбузанов – Куката, който съвсем скоро излезе от затвора по друго обвинение за дрога и рекет, както и Радостин Бързанов. Все пак осем от членовете на Бандата на Чуковете бяха осъдени на първа инстанция в Специализирания съд, а най-любопитното име сред обвиняемите е това на настоящия наркобос Веселин Христов – Весо Паяка, който през далечната 2009 г., когато е бил арестуван за първи път, се е водил редови пласьор на кокаин в организацията.
Весо Паяка, който тази пролет даде показания срещу шефовете на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков и предизвика арестите им, е осъден на 3 години затвор.

Срещу Паяка се водят още 2 дела за дрога,

към днешна дата той е заключен в ареста.
Осъдени са и популярния силовак Сашо Пацов, бившия шеф на групировката „София Запад“ Антон Калчев – Тони Застраховката, Калоян Преждаров – Макса, Кирил Мутров и Георги Лазаров, които получиха между 3 и 6 години затвор. Другите подсъдими – Кирчо Руския и Веселин Ерлалаев – Весо Телото, се признаха за виновни преди години, сключиха споразумения с прокуратурата и вече излежаха наказанията си.
Бандата на Чуковете бе ударена през пролетта на 2009 г., като тогава акцията се ръководеше от новосфорирания отдел „ОСА“ в ДАНС. Според обвиненията, наркогрупировката от ж.к. „Люлин“, ръководена от Христо Вартерян – Ицо Исуса и Хрисофорос Аманатидис, е контролирала търговията с кокаин в цяла София, а към бандата е действал наказателен отряд, който режел ушите на конкурентни дилъри на дрога. В периода 2007-2009 г. в София бе регистриран бум на случаи с отрязани уши на крими типове, а зверствата бяха приписвани на Бандата на Чуковете.
Малко след акцията на ДАНС и масовите арести на дилъри от групировката, тарторът на бандата Христо Вартерян – Ицо Исуса изчезна безследно. Той и до днес е в неизвестност. Публична тайна в ъндърграунда е, че Исуса е ликвидиран. Неговият заместник Борис Борисов – Боби Белята също не е между живите. Белята бе застрелян от неизвестен и досега килър до затвора в Казичене, където излежаваше присъда за рекет и дрога. В подземния свят битува мълва, че

Белята е застрелян от свой познат,

заради вътрешен конфликт в крими бандата от „Люлин“. Казват, че Боби Белята е бил ликвидиран като отмъщение за братята самбисти Николай и Радослав Бикови. Те изчезнаха безследно през есента на 2013 г. след провалена доставка на 70 кг. кокаин. Мълви се, че Белята е ликвидирал братята, заради което година и половина по-късно е убит пред затвора в Казичене.
Заради изпарилите се Ицо Исуса и Боби Белята присъдите срещу членовете на Бандата на Чуковете са минимални, тъй като двамата се водеха босове на организираната престъпна група. Още преди 7 години пък прокуратурата свали обвиненията срещу Христофорос Аманатидис заради липса на доказателства.
Що се отнася до оправдания Любомир Симеонов – Чука, то срещу него имаше показания единствено на манекенката Галя Литова, която впоследствие се отказа от тях. Литова бе гадже на Йордан Лилов, който през февруари 2008 г. бе жестоко пребит, залят със сярна киселина и остана без уши. Според показанията на Галя Литова, нейното гадже било привикано от Сашо Пацов в столично заведение на ул. „Антим I“, където някога се помещаваше офисът на „София Запад“. Там Лилов бил

помлян от бой от Любо Чука,

неговия братовчед Любомир Костадинов – Младежа и Сашо Пацов, тъй като крадял от кокаина на групировката. Накрая, твърдеше Галя Литова, Чука отрязал с лозарска ножица ушите на приятеля й. Твърденията на моделката обаче така и не се доказаха, а в ъндърграунда тръгна мълва, че Галя Литова топи Любо Чука и Сашо Пацов като отмъщение за порноклип с нейно участие. В онзи момент моделката е и постоянно под влияние на наркотици.
„Доказателства, че Любо Чука е бил част от бандата липсват по делото. Тогаа той е бил охранител на Христофорос Аманатидис“, коментира представител на държавното обвиннение оправдателната присъда на Любо Чука.
През последните години Любомир Симеонов преустанови кариерата си на професионален боец и подхвана моден бизнес, отваряйки бутик за дизайнерски мъжки дрехи на престижния столичен бул. „Витоша“.
Най-голямата травма от бандитските времена за Любо Чука си остава смъртта на неговия брат Славчо, шампион по академично гребане. На 18 август 2004 г. Любо видя с очите си как умира брат му. Неговият родственик издъхна в ръцете му, след като бе направен на решето пред паркинг в столичния квартал „Павлово“. Самият Славов успя да оцелее в касапницата, спаси го отворената врата на бронирания джип Мерцедес G класа, зад която се скри под дъжда от куршуми. Твърди се, че екзекуцията на Славчо е разпоредена от мафиотския бос Златко Баретата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.