Полицаи охраняват жената на Черепа – готвела бягство при Божков в Дубай

0

Елена Динева, съпругата на укриващия се в Дубай от родното правосъдие с 18 повдигнати обвинения хазартен бос Васил Божков, е плътно следвана от няколко полицаи, откакто излезе на свобода преди седмица. 53-годишната дама бе пусната да се прибере в къщи от Специализирания съд, след като излежа максималния срок от 8 месеца в ареста. По закон задържан не може да лежи повече, без да е стартирало делото му в съда.

Елена Динева обаче не може да се наслади напълно на свободата си, тъй като униформени и цивилни полицаи следят всяка нейна крачка. Заради съмнения, че жената на Васил Божков подготвя бягството си в Дубай, тя е

следена изкъсо от органите на реда.

Международният паспорт на Елена Динева е отнет, тя се сдоби и със забрана да напуска България, но опасенията на органите на реда са, че тя би могла да офейка от страната, снабдявайки се с фалшиви документи за самоличност.
Репортер на „Уикенд“ установи, че пред апартаментът на Елена Динева на бул. „Васил Левски“ до Спортната палата все още гъмжи от полиция. Две патрулни коли на МВР и няколко ченгета пазят сградата, която навремето Черепа купи от покойния Иван Славков и от други представители на БКП аристокрацията. Полицаите следват неотлъчно Елена Динева и при излизанията й, а ченгетата правят обиски на всеки, който й отиде на гости.
Генералската дъщеря е смятана за най-доверения човек в криминалната империя на Васил Божков, а според прокуратурата тя е имала ключова роля в престъпната група за рекет, подкупи на държавни служители, пране на пари и данъчни престъпления. Публична тайна е, че Елена Динева контролира повечето офшорни сметки на Васил Божков в чужбина, където според запознати хазартния бос складирал стотици милиони евро. Прокуратурата и КП КОНПИ обаче нямат контрол върху

чуждестранните авоари на Черепа

и това, според ангажирани в разследването, е била една от причините Елена Динева да е прекарала дълго време в килията.
53-годишната Елена Динева е дъщеря на митичния генерал Любомир Динев, придобил известност като военния, ръководил разкопките при Царичина дупка край Костинброд в търсене на доказателства за извънземен произход през 90-те години. Днес 82-годишния ген. Динев е тежко болен и е на легло.
Елена Динева живее на семейни начала с Васил Божков от средата на 90-те години на миналия век. Двамата сключват граждански брак през 2016 г., само месеци, след като Черепа се развежда с първата си жена Мая, от която е синът му Антон. Първата съпруга на Васил Божков живее в Лондон от 25 години.
Макар Елена Динева да отрича да е била ангажирана пряко с хазартната дейност на Васил Божков, куп свидетели декларират, че генералската дъщеря е

командвала в хазартната компания

„Еврофутбол” и е имала силно влияние върху мениджмънта на спряната лотарийна игра „Национална лотария”, чрез която Черепа си спести над 500 млн. лв. данъчни налози към хазната.
Същевременно „Уикенд“ научи, че началникът на охраната на Васил Божков – бившото ченге Славчо Марков, е тежко болен и поради тази причина е бил освободен от ареста преди около седмица. 70-годишния Марков бе закопчан през лятото заедно с още няколко човека от охраната на Черепа, след като се оказа, че гардовете са следели наблюдаващия прокурор Ангел Кънев и са го фотографирали тайно. Въпреки, че е на почтена възраст, Славчо Марков е сочен от мнозина свидетели като човекът, отговарящ за специфични крими задачи в престъпната империя на Васил Божков.
Двумесечния престой в ареста обаче се отразил пагубно върху здравето на 70-годишния Славчо Марков. Той почти

не можел да се движи от болки

и неколкократно се озовавал в МВР болницата. Заради опасения, че бившия топ полицай може да издъхне зад решетките, от съда разпоредиха той да бъде пуснат на свобода, за да се лекува. Според информация на „Уикенд“, към днешна дата Славчо Марков е въдворен в столична болница и е на легло.
В началото на месец октомври от инсулт почина шефът на фондацията на Васил Божков „Тракия“ Кирил Христосков, който бе сочен като човекът, взел дейно участие през годините в попълването на античната колекция на Черепа.
Дългогодишен служител на Държавна сигурност, преди 1989 г. Кирил Христосков оглавяваше отдела на ДС за антиките и преследваше иманяри и трафиканти на ценности. Казват, че голяма част от конфискуваните преди години от иманяри антични съкровища са преминали в ръцете на Васил Божков благодарение именно на Христосков. Покойният Кирил Христосков работеше официално за Черепа от 1998 г., след като бе уволнен от системата на МВР от тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.