Връщат 20 млн. лв. на Вальо Топлото

0

Скандалният бивш шеф на софийското парно Валентин Димитров – Вальо Топлото, който преди месец окончателно бе оправдан на две съдийски инстанции, че е източил 4 милиона лева от „Топлофикация“, очаква в близко бъдеще да получи милиони левове, които държавата му запорира през далечната 2006 г., научи сензационно „Уикенд”

Близки до Вальо Топлото разкриват, че той ще прибере крупната сума от близо 20 милиона лева. Голяма част от тези пари вече не са под контрола на антикорупционната комисия КП КОНПИ, тъй като са в трезора на австрийска банка в Куфщайн. Става въпрос за 8 220 401 евро, или малко повече от 16 милиона лева, минали през фирмата му „Про Марк“.
Милионите и до ден днешен стоят непокътнати, но Димитров вече ще има право да оперира с тях, като неговите очаквания са той да се домогне до сумата след Нова година, когато оформи всичките си необходими документи пред австрийската банкова институция. Вальо Топлото ще прибере и други 1,2 милиона евро, които

отлежават 15 г. в банка в Женева.

Засега злополучния директор на столичната „Топлофикация” все още не може да разчита на имотите и авоарите си в България, които също са поставени под запор. Причината е, че по-голяма част от имуществото и банковите сметки се водят на името на покойната му майка Цецка Димитрова. Тя също се озова на съдебната скамейка като обвиняема за пране на пари. Докато течеше съдебната сага срещу сина й, гарнирана със срамни подробности за разточителство на държавни пари, харчени за манекенки, стриптийзьорки, френско шампанско и сирена, джакузита, джетове и тузарски партита, свойски наречената от медиите Баба Цеца не издържа на напрежението и публичния резил и напусна този свят на 85, оставяйки

наследство от над 2,5 милиона лева

в пари и имоти на сина си. След нейната смърт обаче антикорупционната комисия КП КОНПИ заведе дело срещу наследника и му блокира авоарите. Прогнозите на юристи са, че Вальо Топлото ще загуби делото за милионите на майка си, тъй като няма как да успее да докаже произхода на средствата на покойната му родителка.
Последните 15 години от живота си Валентин Димитров прекара по съдилища и влезе за кратко в затвора. По първото от серията му от дела за грандиозните му афери в „Топлофикация“ той бе осъден едва през 2015 г. на 3 години затвор, от които лежа само 1 година и 7 месеца, и то в затворническо общежитие от открит тип.
Извадиха го предсрочно от пандиза в началото на 2018 г. след предложение, дошло месеци по-рано от началника на затвора. Топлото полежа и година в ареста, когато го задържаха през 2006-а, че даже и бой яде – арестант му разби носа след спор за паница леща в столовата. Мъките му обаче никак не изглеждат съпоставими с милионите, откраднати с разнородни схеми от столичното парно и по-ранните му финансови афери.
През лятото на 2006 г., когато го арестуваха зрелищно за далавери в общинското дружество „Топлофикация София“, се говореше за финансови

злоупотреби за 200 милиона лева,

минали с подписа на Димитров. Тогава се установи, че началникът на софийското парно е разписвал договори за скъпи ремонтни дейности и доставки на части, от които са се облагодетелствали мастити олигарси.
Димитров бе разследван и за умишлено раздути цени, плащани от повереното му дружество за доставка на енергия, като експерти бяха изчислили надвишаване на плащания от „Топлофикация“ към частници –енергетици за над 50 милиона лева. Впоследствие обаче доказателствения материал даже не бе ползван от прокуратурата в обвинителния акт.
Що се отнася до последната оправдателна присъда на Вальо Топлото, произнесена през септември от Софийския апелативен съд, магистратите сочат, че липсват доказателства Димитров да е нарушил Закона за обществените поръчки, от които с над 4,5 млн. лв. се е облагодетелствала близката до него фирма „Шибър“. Според съда, търга, проведен през далечната 2004 г. от „Топлофикация“ за доставка на резервни части, е бил редовен, тъй като само избраната компания „Шибър“ е имала договор за доставка на оборудване от германската компания „Адамс Арматурен“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.