Хакерите от международната банда „QQAAZZ” се подвизавали с
български паспорти

0

Международната хакерска банда, известна като „QQAAZZ”, e разполагала с български документи за самоличност. Тепърва ще се изяснява дали сред тях има и истински, тоест дали някой от хакерите е имал българско гражданство, или са се снабдили само с фалшиви паспорти, казват запознати с аферата.

Веднага да обясним какво представлява „QQAAZZ” – според Европол това е мащабна структура с пипала по цял свят, която изпира пари, източени с компютърни измами. През нея ежемесечно преминават десетки милиони долари и евро. Смята се, че организацията съществува още от 2014 г., но става особено активна в последните 2-3 години. Тези дни нейни членове получиха обвинение от федерален съд в САЩ в пране на пари, като при разследването се оказва, че са източвани сметки не само на физически лица, но и на компании, а също и на религиозни организации. Например, клиентите на „QQAAZZ” обират няколко пъти банкови сметки на синагога в Бруклин.
Международната банда, в която преобладават грузинци и латвийци, но има и нашенци, а също и белгийци и румънци, беше разбита на 15 октомври при

мащабна акция на Европол в 16 държави,

включително и в България. Преди това мрежата е преследвана 4 години. Арестувани са 20 киберпрестъпници, като най-голям брой претърсвания и арести са направени в Латвия, а специално в България е иззето оборудване за копаене на биткойни. Сега задържаните ще бъдат съдени в САЩ като участници в международен заговор за пране на пари, откраднати чрез интернет.
Особено скандално е, че част от групата се подвизава с български документи – истински и фалшиви. 32-годишният грузинец Ника Назаров, известен още като Ника Утиашвили, имал паспорти на името на Михаил Атанасов и Стефан Желязков. С три български паспорта пък се снабдил 33-годишният латвиец Мартинс Игнатиев, те били на имената на Йордан Стоянов, Александър Тихомиров и Светлин Асенов. Друг от бандата – 32-годишният Александре Кобиашвили имал паспорт и на името на Огнян Трифонов, а 32-годишният латвиец Дмитрий Кузминовс разполагал с документи на името Паруш Генчев. Сред арестуваните е и

37-годишният българин Петър Илиев.

Бандата се разследва от 2016 г. от полицейските служби в 16 държави. Мрежата „QQAAZZ” открива и поддържа стотици корпоративни и лични сметки в банки по целия свят. През тях се превъртат парите, като често се обръщат и в криптовалута. Целта е да се скрие първоначалния източник на капиталите, които са измъкнати от хакерите. За легализирането на средствата от „QQAAZZ” вземали първаначално по 30-35% комисион, но в последните месеци „таксата” им набъбнала до 40 и дори 50%.
Банковите сметки са откривани с истински и фалшиви български и полски документи за самоличност, като са ползвани социално слаби хора. С техните документи и подписи са регистрирани десетки кухи компании, които не извършват никаква стопанска дейност, но разполагат с въпросните сметки, в които се вкарват парите на киберкрадците.
Мрежата „QQAAZZ” се е рекламирала като „глобална услуга, която прави банките ненужни” в ексклузивни форуми за хакерския елит, до който достъпът е възможен само с препоръки и плащане на високи такси. Клиентите са били едни от най-големите хакери, които от години разработват зловреден софтуер.
Сред обвинените е и рапърът от Санкт Петербург Максим Бойко, който е арестуван на влизане в САЩ. Той бил посредник в мрежата и дори не го криел, казват запознати с разследването. Често споделял в социалните мрежи свои снимки с огромни

пачки банкноти, привързани с ластици.

Рапърът от Петербург явно е някакъв събрат по наглост, нещо подобно на пловдивския Ванко 1, който преди години беше уличен като сводник. Докато го разследват, за огромно учудване на ченгетата от ГДБОП в Пловдив, той пуска клипове с аналогично съдържание за трафик на жени към Париж. Така и сега 29-годишният Максим Бойко не спирал да провокира в социалните мрежи със снимки и клипове, на които е заснет с купища пари. Иначе той бил в международната схемата от самото й начало, посочват разследващите. Кариерата му тръгва от малко сибирско селце, после учи журналистика в Челябинск и накрая се мести в Санкт Петербург, където се замесва в компютърните и банкови измами.
Като клиент на „QQAAZZ” и на самия рапър Бойко се посочва например варненецът Красимир Николов, един от лидерите на международната хакерска група „GozNym”. Тази банда беше успяла да измъкне чрез заразяване на компютри близо 100 милиона долара от 41 хиляди жертви. Въпросният Красимир Николов беше предаден и съден в САЩ преди година.
Друг от участниците в мрежата „QQAAZZ” – 24-годишният латвиец Алексей Трофимович пък не спирал да пуска в социалните мрежи снимки от свои воаяжи във Великобритания, Португалия, Испания, Чехия, Румъния. В някои от тези страни той откривал и банкови сметки и компании, които най-често кръщавал на свое име, установили разследващите. От ФБР обаче засекли, че през ноември 2018 г. хакери изпратили 56 000 долара, измъкнати от „Bank of America” в португалската сметка на въпросния Трофимович. Няколко месеца по-рано имало опит към негова сметка от друга банка да се прехвърлят 76 хиляди долара, но влезли едва 44 долара, като другите били блокирани от службата за сигурност. Трофимович се подвизавал по света и с фалшив български паспорт на името на Алеко Стоянов Ангелов.
Тепърва ще се разследва каналът, по който

в пералнята за пари „QQAAZZ”

са се снабдявали с български лични документи – истински и фалшиви. В „Уикенд” много пъти сме писали за опасностите, които дебнат при пласмента на наши паспорти и риска те да попаднат при бандити, издирвани по света.
Както обясняват запознати, един от главните пласьори на ментета се очертава бившият служител от спецслужбите в Северна Македония Раде Велиновски. Той, допълват източниците ни от МВР, най-често се навъртал в Търговския дом срещу Съдебната палата, по-специално около кантората на Петар Колев, който е съветник в парламента на депутата от ВМРО Александър Сиди.
Фалшивите български документи са много търсени, понеже са доста по-евтини от оригиналните и свързаната с тях процедура за получаване на българско гражданство от чужденци. Преди време дори бившите шефове на македонското управление за сигурност и контраразузнаване Горан Груевски и неговият заместник Никола Бошкоски бяха спипани в Гърция с наши фалшиви документи, след като избягали от Скопие заради скандал с незаконно подслушване на 20 000 души.
Според запознати, въпросният Раде Велиновски играел ролята на куриер, който разнася из Балканите и в Европа фалшивите български паспорти и лични карти. Той се промъквал доста успешно понеже имал високопоставени покровители, едни от които бил Христо Христов, бивш служител в ДС, а сега съветник в министерство на отбраната. От дирекция „Миграция” в ДАНС били наясно с алъш-вериша на Раде Велиновски, но не си давали много зор да разследват каналите му. Дори на шега казвали, че той пренася наши „сувенири”. Така на дансаджийски жаргон наричали фалшивите лични документи – карти, паспорти и шофьорски книжки. Нищо чудно, че по

няколко броя от „сувенирите” от България

са попаднали и в ръцете на хакерската мрежа „QQAAZZ”.
За хакерите, както подчертават запознати, едва ли е проблем да платят и за истински документи, но за тях напоследък се чакало твърде много. Дори кандидати да българско гражданство, които са минали по цялата процедура по най-законен начин, вече чакали поне година за да получат на указ за гражданство. Дневно вече се обслужвали не повече от 20-тина души, докато по-рано били не по-малко от 80. Затова пък процъфтява търговията с ментета. На този фон буди недоумение, че в правосъдното министерство временната шефка на дирекцията за българско гражданство Людмила Василева е шеф и на още две дирекции. Тя ръководи дирекция „Правна” в Министерството на здравеопазването, когато оттам е командирована за началник на отдела „Взаимодействие със съдебната власт” в правосъдното ведомство, който отговаря за ЧСИ-та и нотариуси. Веднага след това е още веднъж командирована в дирекция „Българско гражданство”. Явно е незаменим кадър, казват подчинените й. Затова пък се вият опашки за получаване на истинските български паспорти и бъркотията в отдела е пълна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.