Племенник на Жоро Шопа пое дрогата в София

0


Тихомир Семерджиев, племенникът на мастития кокаинов трафикант Георги Семерджиев – Жоро Шопа, е сложил ръка върху наркоразпространението в София, научи „Уикенд“ от няколко независими един от друг свои източници от ъндърграунда. Според думите им, подкрепени и от оперативни данни от МВР, Тишо Заека, както е известен родственикът на Жоро Шопа заради специфичен белег на устните си, зарежда с кокаин почти всички крими банди в столицата.

Организацията на Тихомир Семерджиев е съставена от борци и силови спортисти от Тополовград, които се придвижват из София с джипове „Порше Кайен“. С подобно возило се вози и самия Тихомир, който е пазен от въоръжена охрана. Неформалния офис на наркогрупировката е в идеалния център на София – в заведението „Дискуеър“ досами хотел „Шератон“. Лъскавият бар е собственост на Лоренцо Семерджиев, големия син на Жоро Шопа. Лоренцо обаче не бил съпричастен към дейността на своя братовчед.
Групировката от Тополовград разполага със собствени дилъри на кокаин, които пласират наркотици в дискотеки и барове в центъра на София, както и в Студентски град. Лъвският пай от приходите обаче идва от продажбата на едро на кокаин. Почти всички наркотърговци в столицата

зареждат дрога от клана Семерджиеви,

като за доставките отговаря бандит от Пазарджик, известен с прозвището Спидито. Ако се вярва на данни от престъпния свят, всяка седмица племенникът на Жоро Шопа съумява да пласира по 5 кила дрога, като най-големите му клиенти са люлинските банди за търговия с кокаин. Част от стоката заминава за Южна България, а предположенията на криминалистите са, че дилърите в Пловдив и в Стара Загора също се снабдяват от Тишо Заека.
По всяка вероятност на върха на организацията стои Георги Семерджиев – Жоро Шопа, убедени са познавачите на ъндърграунда. Дългогодишен „консилиери“ на Евелин Банев – Брендо, Жоро Шопа пое бизнеса с трафик на кокаин от Южна Америка към Европа след изчезването на Брендо преди 2 години. Банев офейка от страната, след като бе осъден за трафик на кокаин в три държави от Европейския съюз – Италия, Румъния и България.
Неговият партньор Жоро Шопа пък инвестира част от престъпните капитали в хотел „Маринела“ на туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиеви, а след това приюти издирваното от властите в България семейство в къщата си в каталунското градче Кабрера де Мар. След като Арабаджиеви бяха закопчани в имението на Жоро Шопа, техния домакин също се сдоби с обвинения за пране на пари. Семерджиев се прибра тихомълком тази пролет, но не се озова в ареста, а бе пуснат на свобода под парична гаранция. Това дава основания на мнозина да се съмняват, че Жоро Шопа е предал Арабаджиеви и ще се измъкне без последствия по делото за

пране на милиони от таркотрафик.

Съмненията, че Жоро Шопа и наркоорганизацията на племенника му Тихомир се ползват с протекции от високите етажи на МВР, се засилват и от замразеното разследване за заловените 367 кила кокаин в Студентски град тази пролет. Внушителното количество дрога на обща стойност около 80 милиона лева
бе открито в столичния студентски кампус на 24 май при рутинна полицейска проверка на подозрителен шофьор. След ареста на 33-годишния Николай Петров, в чийто автомобил бяха намерени 40 кила кокаин, последва обиск на наето от него жилище в Студентски град, където бяха открити още 327 кила кокаин.
По-нататък разследването установи, че наркодепото е ръководено от Манол Николов – Куция от Тополовград, който е втори братовчед на Жоро Шопа. Манол Куция бе уличен заради протезата си, която бе открита в

тайната наркоквартира в Студентски град.

Последва задържането на Манол Николов, който бе задържан в дома си в Долни Богров, апри обиск на къщаа му бяха открити топчета с кокаин, идентични на заловените 367 кила дрога. Според запознати, Манол Николов е нарко готвачът на Жоро Шопа – размесвал е с примеси чистия кокаин, внесен в България от Южна Америка, а след това е разпределял количествата на отделни партиди. Доказателствата, че Манол Куция е играл важна роля в наркотрафика се съдържат и в откритата в апартамента в Студентски град тетрадка с неговия почерк.
В тетрадката Манол Николов е описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и количествата, които са изнасяни от жилището. Родственикът на Жоро Шопа е описвал и щампите на заловения кокаин. Сред маркировките са „Асо спатия”, череши с цифри, буквата „М” и кръгове със стрелки нагоре. Последните записки в наркотефтера на Манол Куция са от 24 май. Тогава той е отбелязал, че от депото в Студентски град излизат 40 кила кокаин – количеството, което бе спипано в колата на „мулето” Николай Петров.
Оттогава Манол Куция и Николай Петров лежат в ареста, но обвинителен акт срещу тях все още не е внесен в съда.
Малко след като наркодепото в Студентски град бе разбито, при секретна акция на отдела за вътрешна сигурност в МВР бяха арестувани шефовете на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков.

Показания срещу корумпираните ченгета

дадоха люлинските търговци на дрога Ради Ланеца, Весо Паяка и Росен Стъкларя. Според запознати с разследването, ченгетата са закриляли и наркодейността на тополовградската престъпна банда, ръководена от Жоро Шопа и племенника му Тихомир.
Завземането на уличната търговия с кокаин в София и захранването с дрога на родни крими организации е новост в престъпната бизнес империя на клана Семерджиеви, констатират наблюдатели на ъндърграунда. Докато структурата бе управлявана от Евелин Банев – Брендо, кокаинови доставки бяха правени само извън страната, а мулетата имаха категорична забрана да пласират в България кокаин. Това правило обаче е нарушено през последните месеци. Според криминалисти, причината е в невъзможността на организацията да обезпечи нови наркомаршрути и мулета за трафик на дрога от България към страни от Европейския съюз заради затегнатото положение по границите заради коронавирусната епидемия. Освен това Шопа и хората му се опасявали, че срещу тях тече международно разследване за трафик на кокаин към Испания, Германия и Холандия.
„След залавянето на кокаиновата доставка в Студентски град през пролетта, международния трафик на кокаин, внесен в България по гръцкия маршрут от организацията на Жоро Шопа, временно е преустановен. Сега групировката се освобождава от количествата дрога, пласирайки кокаин на едро и дребно в столицата и в страната“, коментират запознати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.