Резервен вариант: Цветан Василев подготвя бягство в Дубай

3

Банковият аферист Цветан Василев, източил милиарди левове от активите на КТБ и довел до фалит управлявания от него трезор, подготвя поредно бягство от правосъдието. Мустакатият финансов измамник е предупредил най-близките си хора, че е твърде възможно да напусне внезапно и тайно Сърбия, за да осуети евентуалното си задържане и екстрадиция в България. Василев пребивава в Белград от 2014 г., след като избяга от родното правосъдие, писа Уикенд.

Габровецът е основен обвиняем за източването на над 3 милиарда лева от вложителите на КТБ, довели до фалита на банката. Той е подсъдим заедно с още 17 човека от обкръжението си, но вече шеста година сръбските съдебни власти саботират предаването му.
В началото на месеца обаче Върховния съд в Белград разреши, макар и само на първа инстанция, екстрадицията на Цветан Василев. Решението трябва да бъде потвърдено и на втора инстанция, но опасенията на Мустака са, че този път магистратите в Белград ще вземат решение в негов ущърб. Казват, че доскоро Василев е

плащал ежемесечни солени подкупи

на представители на политическия и магистратския елит в Сърбия, но неговите местни покровители вече изчерпали инструментариума си за натиск над съда в Белград. Съмненията, че Цветан Василев корумпира политици и магистрати в западната ни съседка, за да не го предадат на България, вече са пуснали трайни корени и в Сърбия и това е довело даже до секретно разследване на местните служби за сигурност.
Макар международният паспорт и личната карта на Цветан Василев да са му отнети, банковият аферист вече е разработил маршрут за бягство от Сърбия, твърдят запознати. Смята се, че Мустака ще отлети за Дубай с частен самолет от летището в Белград в дните преди окончателното произнасяне на съда в сръбската столица за екстрадицията му. В Емирството от края на януари пребивава и друг знаков беглец от правосъдието – хазартния бос Васил Божков.
Иначе в отсъствието на укриващия се в Белград Цветан Василев съдебния процес за аферата „КТБ“ все още продължава, като тази седмица духовете в съдебната зала на Специализирания съд бяха разбунени от показанията на счетоводителката на Мустака Албена Андреева.
През 2005 г. Андреева била назначена за главен счетоводител в инвестиционния посредник „Фина-С“, фирма, собственост на Цветан Василев. Финансовият директор по това време на „Фина-С“ Бисер Лазов, който в момента е главният свидетел на държавното обвинение по делото, запознал Андреева с Цветан Василев. Банкерът пък й казал две основни неща – че иска лоялност и че ще контактува с него единствено чрез Бисер Лазов.
През 2011 г. Андреева била назначена за изпълнителен директор на дружеството „Финансово консултиране“, което правело пасивно счетоводство на множество контролирани от Цветан Василев дружества под общото име „Фирмата“, чийто главен счетоводител бил Лазов. Формални

собственици били секретарки и шофьори

както и други служители на Мустака. Източването на КТБ е ставало години наред чрез банкови кредити към тези дружества, които веднага били прехвърляни където Цветан Василев посочи, разказа счетоводителката Андреева.
След затварянето на КТБ през юни 2014 г. и бягството на Василев, в края на месеца един от адвокатите на Цветан Василев – Лазар Карадалиев, се настанил в кабинета на банкера-беглец на 12-ия етаж в сградата на бул. „Цар Борис III” 159. Извикал служителите от „Фирмата“ и им казал, че той вече представлява избягалия банкер. Цветан Василев по видеоконференция обяснил, че ще бъде структурирано ново счетоводство с друг ръководител. Достъпът на Бисер Лазов до сградата бил спрян, а Албена Андреева изобщо не била включена в новата структура.
„Когато издавах документацията на „Финансово консултиране“, написах писмо до техническия управител на сградата да бъде ограничен достъпа до счетоводството на 6-ия етаж – само аз и счетоводителките да имат достъп. Въпреки това, докато издавах счетоводството, адвокат Мартин Апостолов влизаше, разхождаше се демонстративно, думите му към мен бяха обидни, дразнещи. Кой е разрешил на Мартин Апостолов да влиза в сектора на счетоводството, не знам. Аз не съм му разрешавала“, разказа пред съда Албена Андреева. Тя разкри, че е била притискана от Апостолов, който също е сред доверените адвокати на Цветан Василев. Андреева е категорична, че успяла да опази документацията и за един месец да я предаде на счетоводители по опис. През това време обаче, на няколко пъти бил спиран достъпът до сървъра със счетоводните бази и Андреева звъняла на тел.112.
Затова направила

пълен архив на всички счетоводни бази,

за да не се окаже, че счетоводният архив е изтрит. Счетоводителките поискали да бъдат освободени, но това станало след издаването на счетоводството. По това време Софийска градска прокуратура вече разпитвала служителите на Цветан Василев за дружествата във „Фирмата“ и за счетоводството им. „Това ме стресираше. Аз съм счетоводител и не ми е привично да ме викат в прокуратурата“, заяви Андреева.
Както много други служители, и Андреева е била формален представител на фирми на Василев. Първо се водела представител на „Хедж инвестмънт България“, а по-късно и изпълнителен директор на „Авионамс“.
„Като фиктивен представител на дружествата, не съм ги управлявала въобще. Фирма от военно-промишления комплекс изисква допуск до квалифицирана информация. Не съм компетентна да нося отговорност. Исках да изляза от всички дружества. В началото на 2014 г. бях освободена от „Авионамс“, но Никола Киров ми каза да почакам още малко като представляваща „Хедж“. През юни станаха ясни нещата и в края на годината излязох от „Хедж“. По това време дружеството имаше 85 млн. лв. кредити от КТБ. Преди да си тръгна, с протокол предадох всички документи на фирмата на Бисер Лазов“, разказа пред съда Андреева.
Цветан Василев рискува присъда от 20 години затвор за грабежа на КТБ. Според обвинението на прокуратурата, той е отклонил над 3,2 милиарда лева от банката.

3 Коментара
  1. Асен казва

    Ще бяга до последно Василев, но няма да върне милиардите, които източи от КТБ!

  2. Гопето казва

    Василев трябва да бъде екстрадиран от Сърбия по най-бързия начин и да бъде вкаран зад решетките, където му е мястото.

  3. Таня казва

    Е това само липсва, да избяга още по-далече. Но пък е закономерно – прокуратурата спа 5 години без да си вдигнат задника да идат до Сърбия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.