Касапинът Йоан топи близнаци за убийството в Борисовата градина

0


Ще бъде ли осъден Йоан Матев за зверското убийство на 15-годишния ученик Георги Игнатов в Борисовата градина? Повече от 5 години след като отличникът от математическата гимназия издъхна, покосен от ножа на касапина, съмненията на наблюдателите на съдебния процес, че магистратите ще оневинят поредния убиец, се засилват. Йоан Матев е на свобода от 6 месеца, след като през април съда го пусна под домашен арест, поставайки му електронна гривна на ръката, писа Уикенд.

Делото за убийството на Георги Игнатов, заклан в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., се точи вече трета година в Софийски градски съд, а протакането на процеса работи изцяло в полза на обвиняемия. В началото на седмицата, на поредното заседание на съда, на което бе разпитано момичето, открило първо агонизиращия десетокласник Георги, адвокатите на подсъдимия Йоан отново опитаха нагло да прехвърлят вината за убийството върху други.
Този път защитиничката на касапина – мастититата адвокатка Ина Лулчева, подпомагана от майката на убиеца Сребрина Гаджева, лансира версията, че

Георги е убит от двама братя близнаци,

ученици от Математическата гимназия. Според данни от разследването, непосредствено след като Георги е намушкан смъртоносно с нож, сред неговите съученици тръгва мълва, че той е наръган от близнаците Богдан и Александър Божилови, които били известни с буйното си поведение в Математическата гимназия. Братята веднага били разпитани от полицията, но множество свидетели, а и директорът на гимназията Доротея Дончева потвърдили, че те не са напускали двора на училището.
Въпреки, че криминалистите категорично са установили още преди повече от 5 г., че братята нямат нищо общо с убийството на Георги, адвокатите на Йоан Матев настояват, че тази версия отново трябва да бъде разследвана.
Това е втория нагъл опит на обвиняемия и защитата му да накисне друг за убийството в Борисовата градина.
Преди 2 г. в съдебната зала бе разигран арогантен сценарий с писмо със самопризнания, написани от затвора от Патрик Първев, осъден за побой над 3-годишно дете. В „изповедта“ си Патрик пишеше, че не познавал Георги и го нападнал на случаен принцип в Борисовата градина, за да го обере. Впоследствие обаче се оказа, че Патрик е бил

изнасилен в ареста, за да поеме чужда вина.

Негов съкилийник даже даде показания в съда и разказа, че Патрик бил системно пребиван и сексуално тормозен, за да бъде принуден да направи самопризнания за убийството на Георги. Самият Патрик Първев също призна, че е написал писмото под чужда команда, но отказа да разкрие кой го е принуждавал.
Бащата на обвиняемия Йоан Матев – Ивелин, е високопоставен граничен полицай със солидни контакти в системата на МВР. Заради това някои допускат, че и той може да е замесен в сценария с писмото.
„Тактиката на защитата на Йоан да набеждава други за убийството на Георги не цели да вкара някой невинен в затвора, а да размие вината на подсъдимия и да внуши на обществото, че има множество други версии. Така много по-лесно се постига оправдателна присъда“, тълкуват стратегията на убиеца наблюдатели на съдебния процес.
Йоан Матев бе арестуван през февруари 2017 г., година и половина след убийството на Георги в Борисовата градина. До задържането му се стигна, след като приятелката на убития десетокласник подала сигнал в полицията за предполагаемата самоличност на дирения под дърво и камък от МВР „самотен бегач“. Дни след като Георги бе заклан на 2 юни 2015 г, от полицията разпространиха видеокадри как окървавено момче тича по тротоара на бул „Драган Цанков“, но дълго време никой не успя да го разпознае.
Впоследствие се оказа, че ученици от частното училище „Ерих Кестнер“, където е учил Йоан Матев, са го идентифицирали. Директорката на школото Василка Николова обаче

заставила учениците да не споделят

пред ченгета подозренията си, че Йоан е убиецът. В училището постъпило и извинителна бележка за отсъствието на убиеца от учебни занятия в периода 1 юни – 14 юни. Тя е от тенис клуб „Левски“ и е занесена от майката Сребрина Гаджева на 5 юни, три дни след убийството, извършено от сина й. Според бележката, Йоан щял да отсъства, тъй като е на състезание по тенис в Стара Загора. Остава загадка защо криминалистите не са повдигнали обвинение на главния секретар на тенис клуб „Левски“  Димитър Войнов, който е предоставил документ с невярно съдържание.
В това време родителите на касапина – бившата журналистка Сребрина Гаджева и митничарят Ивелин Матев, който има продължителен стаж в системата на МВР,

пратили сина си да учи в Благоевград,

за да бъде скрит от София. Йоан се погрижил да промени външността си – сменил прическата и ударно зпочнал да трупа мускулна маса чрез тренировки и прием на стероиди. Така, когато е арестуван през февруари 2017 г., той въобще не прилича на момчето с окървавено чело, тичащо по тротоара.
Според психологът от МВР Мария Раданова, която е разпитвала братът на Йоан – Марсел, десетокласникът Георги е бил наръган смъртоносно с нож с 12-сантиметрово острие от Йоан заради 50 лева, които криел в портмонето си.
Във фаталния за 15-годишния Георги ден, той имал среща със свои съученици в Борисовата градина. Чакал и приятелката си на пейка в близост до тенис кортовете „Малееви“, когато върху него връхлетял по-големия Йоан. 17-годишния тогава агресор му поискал джобните. Момчето обаче се възпротивило и отказало да даде портмонето си, в което държло 50 лева, с които да се черпи с гаджето си. След кратка свада Йоан извадил ножа и с него наръгал няколко пъти отличникът от Математическата гимназия Георги.
Именно братът на убиеца помогна за събирането на най-важните доказателства. Марсел разкри къде батко му Йоан е скрил ножа и окървавените си дрехи – в шахта в близост до сградата на Българското национално радио. Разследването установи, че касапинът е купил ножа месец по-рано, плащайки 10 лева за хладното оръжие с 12-сантиметрово острие на циганин от Кокаляне, когото срещнал, докато разхождал кучето си. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.