Иво Гела се прибра триумфално в България

0

Варненския подземен бос Иво Иванов – Гела вече се е прибрал в България, научи „Уикенд” от ченгета от морската столица. Знаковият мафиот се е върнал в страната в началото на седмицата, само дни след като Специализирания наказателен съд го оправда като бос на организирана престъпна банда за търговия с дрога, рекет, побои и поръчкови убийства.

Групата на Иво Гела бе разбита през пролетта на 2015 г. след като легендарния варненски ъндърграунд играч Атанас Радев- Наско Ластика я изпя в полицията. Радев почина месеци по-късно в болница в морската столица. Официалната диагноза бе тумор на мозъка и пиелонефрит. В подземния свят обаче упорито се говори, че Ластика е бил болен от СПИН. Прокурорът цитира показания на Ластика и двама анонимни свидетели, които разказват, че Гела заедно с екс гаджето на Мая Илиева – Николай Иванов-Шванца, са контролирали разпространението на кокаин във Варна от 2002 до 2009 г. На 16 декември 2015 г. Гела макар и от Доминикана поръчва убийството на бизнесмена Тинко Георгиев. Той бе разстрелян в дома си на ул. „Хан Крум” във Варна пред очите на жена си и петгодишния им син.

Тогава като причина за убийството беше сочен конфликт между Георгиев и Иванов за хотела „Владислав Варненчик” в курорта „Златни пясъци”. Според неофициалната информация по случая от хотела си, оценен на 15 млн. лв., Георгиев печелел около 1 млн. на сезон и имал сключени дългосрочни договори за настаняване на туристи на една от най-големите скандинавски турператорски компании. Вероятно па тази причина той бил принуден със заплахи и тормоз от страна на Гела да му продаде хотела.


Ченгетата бяха събрали доказателства, че групата му е създадена през януари 2001 г. Основната й престъпна дейност се е състояла в разпространението на кокаин, хероин, марихуана, амфетамини и други наркотици в североизточна България. Стоката на едро пристигала от Турция, Доминиканската република и по други канали, контролирани от Гела. Тя е била разпространявана на едро и на дребно. За тази дейност в групата отговаряли Николай Иванов, Янко Живков и Добрин Димитров. Дилърите на дрога извън групата били принуждавани да работят за нея или да делят печалбата си чрез побоища, рекет и всевъзможни унижения. По този начин Гела сложил пълен контрол над наркоразпространението на Варна и Добрич.


Чрез Иво Гела групата е приемала и поръчки за отвличания и убийства на бизнесмени, най-често от техни съдружници или конкуренти. Това е ставало дори и след като той избяга от България. Същата група е подозирана, че е ликвидирала висаджията Веселин Стоименов – Весо Дебелия, който бе убит със седем куршума на 7 януари 2016 г. в тузарския столичен жилищен комплекс „Макси” Дебелия имал конфликт с Иванов по линия на трафик на кокаин. След решението на съда от 24 септември тази година Гела и бандата му да бъдат оправдани, стана ясно, че прокуратурата също е вдигнала бялото знаме и няма да протестира. Наблюдаващият прокурор по делото Детелина Ганчева дори призна, че с наличните доказателства трудно би било да се обори решението за оневиняване. Причините – нямало други свидетели срещу бандитите освен Атанас Радев, а той е починал. Също така срещу Гела и компания не са използвани СРС-та, а престъпленията, за които са обвинени, са се случили доста назад във времето.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.