Братя Бобокови замесени в убийство на иманяр?

0

Олигарсите от Русе Пламен и Атанас Бобокови са разследвани от прокуратурата като съпричастни към убийство на иманяр от белоградчишкото село Боровица, научи „Уикенд“ от свои източник от високите етажи на МВР. Става въпрос за зверското убийство на 66-годишния иманяр Иван Иванов – Наполеона, който бе ликвидиран в дома си в село Боровица на 15 януари 2014 г.

За убийството на Иван Наполеона бе арестуван и осъден на 20 години затвор пернишкият рецидивист Радослав Йорданов, който излежава присъдата си в Софийския затвор. Разследването на криминалния случай обаче ще бъде подновено, тъй като убиецът на прочутия във Видинския регион иманяр бил склонен да направи самопризнания, за да бъде намалена чувствително присъдата му.
Според засега неофициална информация, осъденият перничанин Радослав Йорданов, е бил част от иманярска банда, снабдявала с антични предмети братята Атанас и Пламен Бобокови.

Групата на Радослав била закриляна

от полицията и правела нелегални разкопки в търсене на съкровища в района на село Новград, Русенско, както и във Видинския регион.
Най-голям конкурент на бандата бил иманярското светило Иван Иванов – Наполеона, който още преди 1989-а г. бил разследван за нелегална търговия и трафик на културни ценности.
През есента на 2014 г. Иван Наполеона открива ценно съкровище. Прочутият иманяр продал на черния пазар малка част от откритите антични предмети, но категорично отказал да се раздели на каквато и да е цена с други открити от него ценности. Според оперативна информация, получена в МВР от засекретен източник, почти всички предмети на Иван Наполеона били изкупени именно от братята Бобокови.
Месеци след находката на иманяра, в средите на нелегалните търговци на антични предмети се понесла мълва, че Наполеона е открил златни украшения и предмети с впечатляваща нумизматична стойност, които

планирал да изнесе зад граница.

Именно този слух коства живота на 66-годишния иманяр. На 15 януари 2015 г. в къщата му в село Боровица идва неканен гост. Пернишкият рецидивист Радослав Йорданов почукал на вратата на Иван Иванов – Наполеона, а след като иманярът му отворил, неговия конкурент го ударил с дърво по главата. След това Радослав завързал с въже за ръцете и краката Наполеона, запушил му устата с тиксо и започнал да го изтезава, за да изтръгне от него самопризнания къде крие съкровищата. По-късно съдебно-медицинска експертиза ще установи, че Иван Наполеона е бил инквизиран с горелка и с метален бокс. Пернишкият бандит буквално размазал лицето на иманяра, за да го принуди да му даде откритото съкровище. Накрая, когато взел всичко, удушил с голи ръце Иван Наполеона и свалил трупа му в мазето.

Обезобразеното тяло на иманяра е открито

дни по-късно от кмета на село Боровица Огнян Гаврилов. Криминалистите съумяват да открият отпечатъци, оставени от убиеца Радослав и впоследствие пернишкият изверг е арестуван. При обиск в дома му са открити златен френски наполеон и 4 турски жълтици.
Радослав прави самопризнания, че е извършил убийството и е изправен пред съда. От прокуратурата приемат, че обраното съкровище от убития Иван Иванов – Наполеона е в размер на само 5 златни монети. Неофициално обаче се твърди, че перничанинът е съумял да пласира десетки далеч по-ценни антични монети и предмети, преди да бъде задържан. Съмненията са, че съкровището на Иван Наполеона е отишло при братята Бобокови.
„Убиецът Радослав е дал индикации, че иска да направи нови самопризнания, но е възможно да се опита да натопи Бобокови като поръчители на убийство само за да бъде намалена присъдата му. При всички положения обаче цялата антична колекция на братя Бобокови ще бъде проверена детайлно, за да се разсеят съмненията, че сред предметите са и задигнати при убийството на Иван Наполеона ценности“, коментира източник на „Уикенд“ от МВР.
Пламен и Атанас Бобокови са обвиняеми за аферата с внос и заравяне на опасни отпадъци от акумулаторните им заводи. Олигарсите от Русе са разследвани и за търговия с влияние. През лятото Върховната административна прокуратура стартира проверка на колекцията им от антични предмети, стопанисвани и изложени в „Нумизматичен музей“ – Русе и във фондацията им „Братя Бобокови“.
Въпреки че музеят реално няма собствена сграда, той официално съществува на хартия и със свои експонати, които обикалят от 10 години страната като мобилна изложба. Сред

най-ценните експонати от колекцията им

са монети на римската колония Деултум.
Атичната сбирка на братя Бобокови не за първи път е проверявана от прокуратурата заради криминалния начин на придобиване. През 2008 г. свързаният с олигарсите археолог проф. Димитър Драганов е задържан заради открити в дома му 489 уникални антични монети, сечени от скитски царе. Правят се обиски на още 25 адреса в различни градове и професорът е обвинен за организатор на престъпна група, свързана с антични произведения на изкуството. Впоследствие обаче делото е прекратено, след като става ясно, че професор Драганов е обработвал колекцията на Пламен Бобоков. Според експерти, към днешна дата античната колекция на Бобокови струва около 80 милиона лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.