Шефът на ГДБОП: Машини за по 10 млн. лв. имаше в разбитите фабрики за цигари

0

Инцидентът със семейството помрачи резултата от акцията срещу бруталната група на Мето и Трайчо, разкрива антимафиот №1 – гл. комисар Любомир Янчев, в интервю в днешния брой на вестник „Телеграф“.

Главен комисар Янев, само за една седмица разбихте две нелегални фабрики за производство на контрабандни цигари и то все в Пловдивско. Има ли версия, че ги държи една и съща група?

Има такава версия, да, защото районът, в който са намерени фабриките, е един и същ. Освен това селата, в които бяха разположени, са в непосредствена близост. Повече подробности обаче не мога да кажа, защото се води разследване.

В едната фабрика се произвеждаше контрабандно „Марлборо“, а в другата „Plugarul“. От видеото, което пуснахте с прокуратурата се вижда, че има огромни количества готова стока. Закъде е била предназначена – за България или Западна Европа?

Разследваме всички версии, включително и износ зад граница, и за разпространение у нас.

Главният прокурор заяви, че нелегалните фабрики са ощетявали бюджета с милиони левове. Може ли на този етап да се каже с колко точно?

Все още не може да се направи точно изчисление, но действително са милиони левове. Този бизнес е такъв, че генерира огромни печалби, когато не се плаща дължимият акциз на държавата. Самата щета, която е нанесена от въпросните фабрики, е много голяма, но точната сума ще бъде казана на по-късен етап.

Работниците в тях българи ли са били или чужденци? Питам, защото в откритата фабрика преди няколко месеца и то пак в Пловдив, бяха украинци и молдовци.

Има тенденция от известно време в България да бъдат изпращани работници от други държави, които разбират от производство на цигари.

На какви цени се продават у нас контрабандните цигари на дребно и на едро, но по-качествените, а не онези за по 2 лева на пазара?

На дребно кутията върви между 3,20-3,50 лв., което е около 1-1,50 лв. по-ниско от легалните цигари с истински бандерол. Вече ако количеството расте в боксове, логично отстъпките също са по-големи. Цената на кутия от такава поръчка може да падне и до 1,50 лв. Оттук нататък през различните звена, през които минава, сумата расте, докато стигне най-ниското ниво, което пласира на улицата.

Прави впечатление, че почти всички големи и модерни нелегални фабрики за контрабандни цигари са все в пловдивско. Защо?

Пловдив от години е център, който е свързан с индустрията на цигаропроизводство, а и има хора, които разбират от технологията на правене, включително и от рязането на тютюн. Това е основната причина.

Колко струва оборудването за такава нелегална фабрика?

Много е различно, зависи и дали машините в нея са нови или втора ръка. Има такива, които започват от 1 милион лева, стигат до 2 млн. лв. В повечето разбити фабрики сме засичали и нови, и стари машини. Има и техника за рязане, пакетиране, печатане на бандероли, но може да варира от 1-2  до 10 млн. лв. Тази сума зависи и от капацитета на нелегалната фабрика, от изграждането на производствения цикъл, включително и на помещения за работниците.

Това са адски много пари, които горят буквално при всеки ваш удар?

Изгарят, да, но и печалбите са много големи, така че рискът е оправдан. Примерно, ако работи една силна фабрика с по-голямо производство, в рамките на 5-6 месеца може да си избие цялата инвестиция и да започне да работи само на печалба.

Как местните хора не разбират веднага, че под носа им работи нелегална фабрика, най-малкото и ток се харчи?

Местата, избирани за нелегални фабрики за цигари, обикновено са стари производствените сгради. На никого не му прави впечатление дали собствениците им са се сменили или не. Освен това вътре са оборудвани със спални помещения, кухни. Целта е работниците да не излизат, за да не правят впечатление на местните хора.

Колко групи по оперативни данни се занимават с контрабанда на цигари?

Над 7-8 са и тук говорим за сериозните. До момента сме успели да неутрализираме повече от половината. Характерно е, че те в определен момент спират да работят, в следващия отново възобновяват дейността си. Много е относително и не е постоянен процес.

Разбихте и най-модерната нарколаборатория откривана у нас в последните 15 години – на Виктор Русия, в която открихте 250 кг амфетамини. Защо групата му беше избрала бивш пионерски лагер за централа, ако мога така да кажа?

Лаборатория от такъв мащаб не е разбивана у нас поне от 10-15 години. Различното е, че в нея е затворен целият цикъл на производство. Като се започне от базата, синтеза на суровините, таблетирането та до съхранението на амфетамините и метаамфетамините. Повечето пъти, когато са разбивани лаборатории – те са били или само с големи количества наркотици, или само с таблетиращи машини. А при тази група всичко е на едно място. На въпроса защо е избран пионерския лагер, ще ви отговоря, че производството на амфетамини е така устроено, че трябва да е далече от населеното място, оттам се отделя специфична миризма, която би направила впечатление на хората. Не бива да буди подозрение, затова мястото не е избрано случайно.

Много служители сравняват операцията с „Опицвет“. Защо?

Защото пълният производствен цикъл е затворен. Количеството също е голямо – 250 кг. амфетамини. Останалото беше на прах, включително и базата, от която щяха да произведат близо 600 кг. наркотици. Мога да ви кажа, че задържахме и химика на групата, който не е такъв по образование, но се е занимавал с това дълги години.

По време на акцията срещу бруталната банда за имотни измами, рекет и лихварство на Мето и Трайчо влязохте на грешен адрес. Семейството няколко дни излиза пред медиите и казва, че има намерение да ви съди, защото сте ги стресирали. Докъде стигна проверката по случая?

Искам в качеството ми на директор на ГДБОП да поднеса моите извинения на семейството. В деня на операцията, когато се е случило това, началникът на отдела, провеждащ акцията, е бил при хората и също се е извинил. Доколкото знам от него, те първоначално са приели извиненията. Извикахме и ключар, който да оправи вратата временно, докато се монтира новата, която платихме с лични средства. Наистина грешката е наша. В конкретния случай участие в операцията сме взели ние като водеща структура, включително и служители на Охранителна полиция на СДВР. Проверката тече и когато приключи и стане ясно кой конкретно е допуснал грешка или е извършил по-тежко нарушение, ще му бъде взета дисциплинарна отговорност. Ако пък се докаже, че има извършено престъпление, материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата.

Това не е първият случай на грешка. Преди години барети бяха влезли в жилището на Човека глас Краси Аврамов, а техни колеги избиха вратата на семейство пенсионери. Кога се случват такива грешки?

Вижте, когато човек работи, се случва да греши. Който е виновен и си е превишил правата, ще си понесе отговорността. Като човек мога да ви кажа, че на никого няма да му е приятно да влязат в дома му. Като служител обаче искам да споделя и че на нас също не ни е приятна тази ситуация. Още повече на колегите, които работиха дълго по тази брутална група на Мето и Трайчо. Мога да ви кажа, че бандата влияеше на цялата оперативна обстановка в региона и то години наред. Сега този инцидент помрачи резултатите на колегите, а те са много сериозни, сами виждате.

Бандата на Мето и Трайчо наистина е брутална. Техни жертви разказаха, че са ги тормозили години наред, че са им грабели жилищата, рекетирали са ги, мамили са ги, малтретирали са ги. Стана ли ясно колко са отнетите имоти?

Към настоящия момент имаме данни за 26 имота, които са придобити по престъпен начин. Те са приписвани на подставени лица. Има много хора, които все още се притесняват да се свържат с нас, защото смятат, че Мето и Трайчо отново ще се появят и ще отмъстят. Работата ни по това направление продължава.

Как са взимали имотите на длъжниците си?

Тяхната схема е била такава, че когато някой иска по-сериозен заем – между 3000 и 10 000 лв., са искали да го обезпечи с недвижимо имущество. Впоследствие, когато човекът отива да върне конкретната сума и лихвите, му обясняват, че това няма как да стане.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.