Разбиха втората нелегална фабрика за цигари край Пловдив

0

Сигнал от румънски спецченгета е довел до разбиването на втората нелегална фабрика за цигари край Пловдив, научи „България Днес“.

Информацията, подадена от чуждите криминалисти, е доста конкретна и след спешна проверка и анализ родните антимафиоти без проблем стигат до тайната манифактура в село Цалапица. Тя е разположена в изоставена постройка на територията на някогашния стопански двор. При обиските са намерени над 12 000 кутии цигари от молдовската марка Plugarul, облепени с тамошен бандерол. Цигари от тази марка не се продават у нас, затова ченгетата подозират, че стоката е чакала камиона, който да ги натовари за чужбина.

Събраните улики сочат, че експортът на произведените от модерната фабрика цигари е вървял регулярно. Твърди се, че схемата е изпипана перфектно. Шофьорите на камионите са разполагали с подправени документи, които удостоверяват, че пренасяната стока е редовна. Плащано е и на митнически служители, за да си затварят очите.

За нещастие на босовете, издънка става в чужбина. Преди седмица в Румъния е заловен камион, натоварен с контрабандни цигари от същата марка, произведени в България. Тамошните ченгета не се впечатляват от документите и след щателна проверка лъсва, че те са подправени. След проведените разпити на шофьора информацията моментално е подадена към българските им колеги.

Така спецпрокуратурата и ГДБОП пристъпват моментално към действие. За резултата им първо се разбра от публикация в туитър на главния прокурор Иван Гешев. От снимките му се вижда, че манифактурата е оборудвана с модерни машини, позволяващи производството на огромни количества.

В порутените на външен вид постройки е създаден цял жилищен комплекс. Цялата фабрика е била шумоизолирана. По стените и прозорците е имало поставени дунапрени, които са играли ролята на изолация, за да не пропускат шума навън.

За да не бъде разкрита по консумацията на енергия, фабриката е оборудвана със собствен генератор за ток, работещ на дизел.

В помещението има и специален жилищен комплекс за работниците със спални, трапезария и кухня.

Въпреки взетите мерки за секретност се оказва, че босовете са предупредени за акцията. Така при нахлуването на ченгетата вътре няма жив човек. От следите става ясно, че работниците и техният шеф са се измъкнали на бегом, зарязвайки всичките си вещи. Когато полицията влязла, по масите още имало отворени бири, а хладилникът бил зареден с храна, включително колбаси и др.

На място все пак са открити следи, които насочват към организатора на нелегалната схема. Подозренията на ченгетата са, че той е собственик и на разбитата миналата седмица нелегална фабрика в близкото село Желязно. Там се произвеждало фалшиво „Марлборо“.

За момента разследващите отказват да разкрият имената на шефовете. Става единствено ясно, че произвежданата продукция е за десетки милиони левове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.