Авер на Очите иска да ходи на даскало, за да му променят мярката

0

Юмер Мехмед се записал във вечерно училище, но е под домашен арест и не може ходи на даскало

Моля да ме пуснете да ходя на даскало! Това приревава пред спецмагистратите подсъдимият с Димитър Желязков – Митьо Очите – Юмер Мехмед. Драмата на бургаския кримигерой е, че се намира под домашен арест и не може да посещава часовете във вечерното училище „Захари Стоянов“, научи „България Днес“.

За разлика от останалите ученици, които не обичат да влизат в класната стая, Юмер изтъква, че държи да ходи в клас, за да завърши образованието си. Затова настоява за по-лека мярка от домашния арест. Статутът на новозаписания ученик, прехвърлил трийсетака, е доказан с документи. Пред съда защитата му отбелязва това като ново доказателство, заради което се иска промяна на мярката за неотклонение.

Опасността – подсъдимият да извърши престъпление, е с намалял интензитет, предвид срока на задържането му, посочва адвокатът. Апелативните съдии се съгласяват, че срокът на задържане е намалил риска от погазване на закона, но той не е отпаднал напълно.

Юмер Мехмед е сред подсъдимите с несебърския бос Митьо Очите като престъпна група за палежи и рекет над бизнесмени и погребални агенти. Срещу бургазлията са повдигнати обвинения за извършен палеж в съучастие. Той изчезва по време на първите заседания по делото и е обявен за общодържавно издирване.

Димитър Желязков – Митьо Очите

Оказва се, че призовкари са го търсили в приют, където подсъдимият не живее от години. „Ако са ме търсили, щяха да ме намерят“, казва по-късно Юмер Мехмед. Той твърди, че дори е звънял в МВР, за да се поинтересува дали го търсят, но му отговорили отрицателно. Близо месец по-късно, през юни 2019 г., кримигероят е задържан в Слънчев бряг, докато вечеря с приятелката си. През това лято магистратите се смиляват над него и го пускат вкъщи с електронна гривна за проследяване.

Два дни след като се прибира, Юмер отново е с белезници. Той е изненадан по пантофи, а ченгетата го заключват като заподозрян за отглеждане на марихуана. Малко по-късно е пуснат, тъй като доказателства не са открити. Оказва се, че арестът му съвпада с едно от заседанията по процеса в спецсъда, което поради липсата му е отложено. Арестантът и защитата му подозират, че акцията е постановка с цел да се провали делото.

Спецмагистратите не се трогват от драмите около подсъдимия и отказват да го пуснат да се разхожда на свобода. Като основен мотив се основават на достатъчно доказателства срещу Юмер Мехмед. Открити са улики, че е участвал в палежа, за който е обвинен.

Още в началото на разследването срещу родния Ал Капоне и компания аверът му Карен Ованнисян признава, че по разпореждане на боса е запалил офис на погребална агенция и катафалка в Бургас, разкриват запознати. Твърди, че човек на име Юмер му дал 250 лева и туба бензин и му казал: „Отивай и си върши работата!“.

Какви други доказателства заковават Юмер, от определението не става ясно. Темида все пак дава шанс на позакъснелия ученик. Апелативният спецсъд напомня на Юмер, че ако предоставя програмата си, първата инстанция може да му дава разрешения да си учи уроците в клас.

Матура за един от „Чуковете“

Соченият като човек на Очите Юмер Мехмед далеч не е първият, присетил се да навакса с образованието, докато си решава проблемите с Темида. Преди време се разбра, че 42-годишният подсъдим по делото „Чуковете“ Калоян Преждаров-Макса е отишъл на матура. Заради явяването на държавния зрелостен изпит заседанието срещу хората на Таки бе отложено, но съдът прояви разбиране. „Образованието преди всичко“, заключи мъдро съдия Мария Неделчева.

Босът на топло

На топло зад решетките прекарва дните си несебърският Ал Капоне Димитър Желязков. Той е под стража повече от 2 години, след като през август 2018 г. е спипан в Истанбул. След екстрадирането му у нас босът е настанен в болницата към Софийския затвор заради здравословни проблеми. Те са свързани с пораженията от куршумите, които го надупчиха при престрелката в Слънчака с групата на Божидар Кузманов – Божо Кравата през 2016 г. Очите едва оцеля след пукотевицата, а един от изстрелите порази пикочния му мехур. Затова кримигероят ходи по малка нужда в торбичка, прикрепена към тялото му. Съдиите се съобразяват с тази особеност и често прекъсват заседанията, за да отиде главният подсъдим до тоалетната. На молбите му за свобода обаче безмилостно отвръщат с отрицателен отговор. Няколко пъти мераците на Желязков да напусне килията са порязвани с мотив, че има достатъчно доказателства срещу него.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.