Елена Динева пази в офшорки богатството на Васил Божков (Жената на Черепа скътала над 100 милиона евро)

0

Елена Динева, втората съпруга на укриващия се от правосъдието с 18 повдигнати обвинения хазартен бос Васил Божков, ще прекара поне още един месец в следствения арест, където попадна в началото на годината като част от престъпната група на Черепа. 53-годишната дама отказа да плати гаранция от 1 милион лева, за да бъде пусната под домашен арест, а нейните адвокати обявиха, че тя не разполага с милиона, тъй като банковите й сметки и дяловите й участия в куп дружества са запорирани, пише Уикенд.

По закон Елена Динева може да бъде държана в ареста най-много 10 месеца, а ако през това време обвинителния акт не влезе в съда, то следва тя да бъде освободена. Запознати с разследването срещу престъпната банда на Васил Божков обаче разкриха, че прокуратурата подготвя и

ново обвинение срещу Динева,

което вероятно ще й бъде предявено след 2-3 седмици. Ако това се случи, от Специализираната прокуратура ще имат мотив да искат поне още 10 месеца в ареста за половинката на Черепа. По подобен начин бе процедирано и срещу алкохолния олигарх Миню Стайков, който малко преди да бъде освободен от ареста като бос на банда за нелегално производство и трафик на цигари, се сдоби и с обвинения за източване на милиони левове от евросубсидии.
Въпреки твърденията на Елена Динева и адвокатите й, че тя не разполага с пари, за да плати наложената й гаранция от 1 млн. лв., куп свидетели срещу престъпната империя на Васил Божков споделят друга версия.
„Елена Динева е черният касиер на Черепа. Тя държи контрола върху куп офшорни сметки, в които са скътани над 100 милиона евро само от дейността на спряната „Национална лотария“. През Елена Динева минаваха и милионите от разнородните бизнес дейности на Васил Божков“, споделя в показанията си пред Специализираната прокуратура един от основните свидетели срещу Черепа. Неофициално се мълви, че именно заради опасенията на прокуратурата, че с излизането на Елена Динева на свобода,

нелегалните финансови потоци

към Васил Божков ще потекат отново, тя е държана заключена.
Един от хората, които са се отчитали ежемесечно на Елена Динева, е арестувания преди около месец с близо 2 милиона лева в брой бургаски бизнесмен Николай Филипов. 4 9-годишният Трифонов, бивш съпруг на екс депутатката от „Атака“ Калина Крумова, е собственик на пристанище „Европа“, което се намира на територията на някогашната Бургаска корабостроителница. За него се твърди, че е замесен в контрабандата на товари и акзицни стоки, влизащи през частното пристанище. Трифонов е смятан за подставено лице на Васил Божков в този бизнес. Свидетели твърдят, че допреди бягството на Черепа в Дубай, неговия бургаски касиер му е носил всеки месец по 1 млн. лв. в брой. Парите били предавани на Елена Динева, която захранвала с тях офшорни сметки в Кипър, Малта и Сейшелите. Няколко други бизнесмени също се отчитали всеки месец на Черепа, а парите били предавани не лично на него, а на съпругата му Елена Динева.
Твърди се, че през жената до Васил Божков минавали и

подкупи за хазартна дейност,

които десетки собственици на игрални зали плащали ежемесечно. Парите официално не отивали към Васил Божков, а за членовете на Комисията по хазарта. До този момент обаче нито един от разпитаните хазартни бизнесмени не е признал официално, че е плащал подкупи на хора на Васил Божков, за да му вървят казината и игралните зали. Причината е проста – никой не иска сам да се уличи в престъпление и да рискува отнемането на хазартен лиценз.
Елена Динева е дъщеря на митичния генерал Любомир Динев, придобил известност като военния, ръководил разкопките при Царичина дупка край Костинброд в търсене на доказателства за извънземен произход през 90-те години. Днес 82-годишния ген. Динев е тежко болен и е на легло.
Елена Динева живее на семейни начала с Васил Божков от средата на 90-те години на миналия век. Двамата сключват граждански брак през 2016 г., само месеци, след като Черепа се развежда с първата си жена Мая, от която е синът му Антон. Първата съпруга на Васил Божков живее в Лондон от 25 години.
Макар Елена Динева да отрича да е била ангажирана пряко с хазартната дейност на Васил Божков, куп свидетели декларират, че генералската дъщеря е командвала в хазартната компания „Еврофутбол” и е имала силно влияние в спряната лотарийна игра „Национална лотария”.
Елена Динева е разполагала с неограничен финансов ресурс, който е идвал от спестените стотици милиони левове данъци и такси от „Национална лотария”, посочват свидетели на обвинението. Като пример за несметното богатство и пилеенето на пари с лека ръка е покупката на

апартамент в Париж за 25 милиона евро.

„Уикенд“ писа още преди няколко месеца за престижния имот, с който Елена Динева се сдобива през 2016 г. като сватбен подарък. Жилището се помещава в идеалния център на френската столица, с гледка към река Сена и изгорялата катедрала „Нотр Дам”.
Според свидетелски показания на хора от близкото обкръжение на Васил Божков, в жилището се съхранявали ценни антични съкровища, нелегално изнесени от иманяри по заръка на хазартния бос. Опитите на Специализираната прокуратура да поиска обиск в парижкия имот обаче ударили на камък – от Франция оставили без уважение молбата от България за сътрудничество.
Друг престижен имот на Елена Динева зад граница е лятно имение на гръцкия остров Миконос. Там всяко лято жената до Васил Божков отдъхвала за по месец с приятелки, понякога към тях се присъединявал и Черепа. Елена Динева разполагала и със собствена яхта на стойност близо 5 милиона евро, която била закотвена на пристанището в Лефкада.
Още преди 8 месеца, когато Елена Динева се озова в ареста, някои от свидетелите срещу Васил Божков алармираха, че генералската дъщеря е била наясно с всички тайни на Черепа и имала информация даже за поръчани убийства. Криминалистите разследват най-богатия българин като

възможен поръчител на 3 екзекуции –

стрелбата срещу Манол Велев през 2007 г., след която съпругът на Весела Лечева е в кома и до ден днешен, убийството на благоевградския букмейкър Йордан Динов, разстрелян с 6 куршума от наемен убиец посред бял ден в центъра на София през 2012 г. и атентата с гранатомети срещу застрахователния бос и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, извършен през есента на 2015 г. Самият Васил Божков навремето бе сочен като една от мишените на Алексей Петров, който бе обвиняем като бос на престъпната банда „Октопод“. Първият неуспешен атентат срещу Алексей Петров – този пред басейна „Спартак“ през далечната 2002 г., бе извършен от бивши барети, работещи като охрана на Васил Божков към момента на престъплението. Тогава обаче Черепа не бе арестуван като поръчител на неуспешното убийство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.