Наркобандата на Виктор Русия произвела стотици кг амфетамин за 8 декември

0

Разбитата наркобанда, ръководена от Виктор Иванов-Русия, се е готвила да произведе стотици килограми амфетамин за студентския празник на 8 декември и да го пласира в зимните курорти.

4-мата бандити, които вече са осъждани за дрога, са произвеждали синтетичния наркотик в бивш пионерски лагер до софийското село Верилско. Машини за друга лаборатория са намерени и в имот в село Житен, съобщава “24 часа”.

Виктор Иванов, Еди Тодоров, Васил Цветков и Иван Иванов са задържани при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в сряда, а в петък съдът ги остави за постоянно в ареста.

Бандата е следена от антимафиотите още от 2018 г., каза в петък директорът на ГДБОП Любомир Янев. Участниците в групата комуникирали чрез криптирани съобщения в приложението “Телеграм”.

Един от четиримата е заловен, докато продавал 6 хил. таблетки на клиент в сряда. Сделката била за 30 хил. лв. В джобовете на друг участник в наркогрупата е намерен 1 кг амфетамин, разпределен в два пакета. При претърсванията в домовете, колите и дрехите им са намерени общо 250 кг синтетична дрога в различни форми, съобщи в туитър главният прокурор Иван Гешев. Стойността му на улицата е 1,5 млн. лв.

    Един от бандитите наел две бунгала в стар пионерски лагер до село Верилско. Там е намерена първата оборудвана лаборатория с машини, химикали и всичко необходимо за нелегалното производство.

Всеки от четиримата имал роля в групата. Един забърквал дрогата, друг я складирал. Отговорникът за разпространението имал мрежа от дилъри. Повечето от тях – 15 души, са били задържани и са станали свидетели срещу останалите.

Бандата е подготвяла продукция за предстоящи технопартита в столицата, а най-голямата част от амфетамините били предназначени за разпростанение в Банско и Разлог, където традиционно най-много студенти празнуват 8 декември, разказаха източници, близки до разследването.

    Тарторът Виктор Иванов-Русия е познат на антимафиотите отдавна. През 2013 г. той беше обвинен заедно с люлинските босове Радмил Ранов-Ланеца и Веселин Христов-Паяка в наркоразпространение. Ланеца и Паяка са на по-високо ниво от Виктор Русия в наркобизнеса. Те са ръководители на най-голямата банда за дрога, разбита у нас през август м.г., когато избягаха от страната, но се върнаха изненадващо, за да станат свидетели срещу арестуваните шефове от отдел “Наркотици” в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, задържани през юни. От 2013 г. насам обаче пътищата на Ланеца и Паяка се разделят с тези на Виктор Иванов-Русия и той започва самостоятелен бизнес.

Освен с производство и разпространение на амфетамини Виктор Иванов има и легален бизнес. Той е собственик на автокъща в столичния квартал “Люлин”. При претърсване на автомобилите в обекта разследващите открили още дрога, скрита в 3 от колите. Возилата били използвани за скривалище на готовата продукция, която била продавана на дилърите, щом свършат стоката.

Наркотиците се пласирали близо до училища в столичните квартали “Люлин” и “Надежда”, но и на представители от хайлайфа, защото продукцията била с високо качество. Маркировката на хапчетата, произвеждани от групата, е с щампи на известни марки като “Филип Плейн” и “Шанел”. 1 хапче екстази бандата продавала на клиенти за 20 лв., а на дилърите излизало по 5 лв.

При акцията са намерени и 100 л прекурсори в пластмасови туби. Киселините за синтетичната дрога купували от химически цехове. Наркотикът се “готвил” на газов котлон, като се смесвали различни видове киселини.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.