Йоско Костинбродския готви ново бягство

0

Йосиф Йосифов- Костинбордския готви поредното си бягство от българското правосъдие. Това разкриха пред „Уикенд” антимафиоти, до които е достигнала оперативна информация за намеренията на гангстерът отново да духне от пандиза, този път в съседна Гърция.

В началото на юни тази година Костинбордския беше арестуван в Гърция заради европейска заповед за арест, издадена от нашата Специализираната прокуратура. На 10 август съда в южната ни съседка позволи той да бъде екстрадиран в България, но след като си излежи там присъда от 40 месеца затвор заради притежание на незаконно оръжие. В България Йоско има да изтърпи 4 години лишаване от свобода с влязло в сила решение на ВКС. Йосифов бе осъден от Специализирания наказателен съд на една година затвор за изнудване, което обаче е извършено в рамките на 3-годишно отложено наказание на Софийския районен съд за противозаконно отнемане на автомобил.


„Уикенд” научи от ченгета, че планът на Йоско е въобще да не стигне до България. Как ще се случи това?

В гръцкото законодателство всяка присъда, освен тези, издадени за убийство, може да се намали или нулира, ако осъдения плати такса и един вид се „откупи”. Откупването става с плащане на солидна глоба към държавата, като нейната стойност зависи от тежестта на престъплението. По този начин преди 2 години трафикантът на наркотици Васко Нинов плати 3 млн. евро и излезе на свобода. Преди това той лежа 8 години в затвора в Солун заради трафик на 36 килограма кокаин, а дори беше получил присъда от доживотен затвор.


Престъплението, по което Костинбродския лежи в пандиза, е много по-леко и глобата му ще е в размер на между 25 000 и 100 000 евро, коментират юристи. Веднага след като излезе от затвора, Йосифов ще направи опит да избяга в Турция където има отлични контакти с тамошната мафия, твърдят ченгета.


Ако сценария се сбъдне, това ще бъде общо третото бягство на Йоско от родното правосъдие. През 2010 г. бандитът бе обвинен като организатор и ръководител на банда за наркоразпространение. В йерархията след него бяха Ивайло Симеонов – Богьовеца, Вергил Славов и сина му Иван. Тримата движели бизнеса, когато Костинбродския отсъствал. За доставките отговаряли четирима, а за зареждането и разпространението на наркотици – Иван и Богьовеца. От 2008 г. до лятото на 2010 г. мрежата от дилъри се разпростряла в Костинброд и околностите, в столичните квартали „Люлин” и „Надежда” и в село Искрец, до Своге, както и в селата до София Житен и Доброславци.


Според разказите на двама от защитените свидетели, групата на Йосифов искала да навлезе и в други територии – столичните квартали „Лагера”, „Хиподрума” и района около „Пирогов”. Там босът имал двама дилъри, известни с прякорите Мазния и Клитора. Сашко пласирал в Костинброд, „Люлин” и „Надежда”, Пуйката – в Своге и Искрец, а Кърлежа и Кокошката – в Костинброд, твърдеше прокуратурата. Бандата ползвала радиостанции, които можело да се настроят на полицейски честоти. Често от мерки за сигурност сменяла телефоните и СИМ картите. Когато в началото на 2010 г. ГДБОП разби групата, арестува всички участници в нея без Йоско, който успя да офейка и да се скри в Гърция. Там той се укриваше до 2013 г. След сигнала на нашите служби бе арестуван от гръцката полиция и върнат в България.


Йосиф Йосифов изчезна за втори път на 29 февруари 2014 г. след като ден по-рано Софийския районен съд го пусна на свобода, защото нямало сериозни мотиви да продължи да търка наровете. Костинбродския гангстер беше в пандиза по 3 обвинения – че е създал и ръководил банда за разпространение на наркотици, че е стрелял срещу ромския бос Киро Японеца през 2003 г. с цел да го убие, и че през същата година е ликвидирал Филип Найденов-Фатик. Малко преди софийските съдии да го освободят, Йоско отправял заплахи, че ще убие двама полицаи, които го разследват. Единият е Михаил Наумов, който е шеф на отдел „Престъпления срещу личността“ в Главна дирекция „Национална полиция” и колегата му Алекси Василев.


Преди 6 години се появи версия, че двама бивши служители на МВР са помогнали на костинбродския бандит успешно да избяга. Те му издействали да напусне България с фалшив международен паспорт в посока Сърбия. Документът е направен месеци по-рано и е заведен в системата за лични документи. На снимката е бил Йоско, но иманата били различни.


Междувременно докато пътешестваше между Сърбия и Гърция, през 2018 г. ВКС окончателно реши, че Йосифов и авера му Ивайло Симеонов- Богьовеца са невинни за атентата срещу Японеца, станал на 12 юни 2003 г. На първа съдебна инстанция Костинбродския, който тогава бе в неизвестност, беше осъден на 17 години затвор. Същото наказание получи и другарят му Ивайло Симеонов. През 2017 г. обаче изненадващо три съдийки от Апелативният спецсъд с един замах на чукчето хвърлиха по дяволите дългогодишен труд на полицаи, следователи и прокурори, като решиха, че престъпното дуо е невинно. Това се случи въпреки че прокуратурата извади нов свидетел срещу бандитите – Йордан Велчев, лице от най-близкото обкръжение на Костинбродския и пряк свидетел на престъпната дейност на бандата му. След решението на Върховния съд от преди 2 години, Йоско вече е окончателно невинен по това обвинение.
Каква е била мотивацията на служителите на Темида да нулират наказанията, и досега не ясно. Неофициално се твърди, че Йоско и авера му са оправдани благодарение на близките си контакти с бивш шеф от ДАНС. Според ченгета Костинбордския дори се водил в първите 2 години от създаването на агенцията неин засекретен агент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.