Закопчаните ромски босове Трайчо и Мето насилвали деца да продават наркотици

0

Арестуваните в началото на седмицата при спецакция на МВР ромски босове от софийския квартал „Христо Ботев“ Трайко Стоянов и Методи Димитров са контролирали търговията с дрога в северните столични квартали. Това разкриват свидетели на прокуратурата дни след разбиването на бандата на Трайчо и Мето, пише Уикенд.

Престъпната групировка бе ударена в понеделник, когато антимафиотите щурмуваха над 30 адреса в кварталите „Абдовица“, „Христо Ботев“, „Враждебна“ и „Левски Г“. При обиските бяха закопчани 21 човека, а ден по-късно от прокуратурата обявиха, че бандата се е занимавала с разнородна престъпна дейност – търговия с дрога,

рекет, имотни измами и лихварство.

Срещу бандата на Трайчо и Мето са проговорили рекорден брой свидетели – над 40, като повечето от тях се жалят, че са им заграбени силово имотите. Мургавите бандити съумели да сложат ръка и върху апетитна 5-етажна сграда в кв. „Враждебна“, която превърнали в хотел. Именно в заграбената постройка се провеждали крими срещите между Мето и Трайчо с други представители на ромската организираната престъпност.
Според данни от разследването, Мето и Трайчо са наложили монопол върху продажбата на амфетамин, хероин, марихуана и кокаин в северните квартали на София, като за тях работили близо 200 пласьори на дребно. Голяма част от търговците на наркотици са 15-16 годишни момчета, които

зарибявали с дрога децата в училищата.

Според показания на част от свидетелите, някои от непълнолетните пласьори на дрога са били силово принуждавани от мутри на Трайчо и Мето да продават наркотици за групировката.
„Крими организацията им е раздавала пари на лихва даже и на непълнолетни. В повечето случаи, когато някой не успее да им върне навреме парите, той е поставен пред избор – или да бъде премазан от бой, или да започне работа при тях, за да си върне борча“, описват схемата на ромския престъпен синдикат жителите на софийския квартал „Враждебна“.
Според прокуратурата, бандата на Трайчо и Мето е функционирала от началото на 2014 г. Тогава познатите с многобройните си крими регистрации ромски тартори влезли в бизнеса с имотни измами – слагали ръка върху имоти с помощ от частни съдебни изпълнители и нотариуси, които препродавали по няколко пъти. Жертвите на бандата обаче не смеели да се оплачат в полицията, тъй като Трайчо и Мето разполагали с наказателен отряд и се биели в гърдите, че над тях е

опънат могъщ полицейски чадър.

През 2010 г. Трайчо и Мето издействат уволнението на оперативен работник от „Криминална полиция“, след като дават показания срещу него, че всеки месец са му плащали по 3 000 лева подкуп. Срещу тази сума ченгето спирало преписки срещу двамата ромски босове, както и срещу хора от групировката им.
Иначе Трайко Стоянов и Методи Димитров са с обемисти досиета, през годините са били многократно задържани за хулиганство, побои, грабежи и лихварство. Знае се, че в един момент те „държат” над 20 просяци, които протягат ръка за милостиня из цяла Европа за тяхната „организация”. Занимавали са се и със сводничество.
Ромските престъпни босове са въртели лихварския бизнес чрез заложна къща, която е записана на техни подставени лица. Преди година Мето и Трайчо започнали да раздават и бързи кредити. Техни силоваци принуждавали клиентите да им предоставят дебитните си карти с паролите, по които социалните служби са им превеждали пари. Разледването е установило, че десетки роми са били инквизирани от бандата, след като са забавяли вноските по кредитите си. Някои били силово принуждавани да прехвърлят имоти и автомобили, които веднага след това били продавани по няколко пъти чрез верига от свързани лица.
„Те играят заедно с частни съдебни изпълнители и колектори. Бият хората в квартала, за да им вземат имотите. Никой не може да се оправи с тях. Занимават се и с проституция и наркотици. Моят имот беше отнет през 2015 г. и след това го направиха хотел. Заплашвали са ме многократно.

Трайко ме заплаши със смърт пред полицията,

когато трябваше да давам показания и каза, че ще ме убие“, разказва Иван Борисов, една от жертвите на бандата.
При акцията срещу ромската банда, наложила силов монопол върху продажбата на дрога в северна София и заграбила десетки имоти, от полицията задържаха 11 луксозни автомобила. Возилата ще бъдат конфискувани от антикорупционната комисия КП КОНПИ заедно с имоти, водещи се на членове на групировката.
Методи Димитров и Трайко Стоянов рискуват присъди между 7 и 10 години в качеството си на ръководители на престъпна банда за търговия с дрога, имотни измами, рекет и незаконна лихварска дейност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.