С фалшиви подписи точили милиони от КТБ

0

С фалшиви подписи на високопоставен финансист в частния бизнес на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев масово са теглени кредити от банката. Това стана ясно на делото в спецсъда за източването на 2,5 млрд.лв. от трезора, което тече в съда.

Подсъдими по него са 17 души, а процесът срещу укриващия се от 2014 г. в Сърбия Василев се води задочно. Обвиненията са за източването на КТБ и за престъпления по служба, извършени от ръководители на банката.

Бившият високопоставен финансист, който дава показания в съда, е Албена Андреева (на снимката). През 2005 г. тя била назначена за главен счетоводител в инвестиционния посредник „Фина-С“, фирма, собственост на Цветан Василев. Финансовият директор по това време на „Фина-С“ Бисер Лазов запознал Андреева с Цветан Василев, който й казал две основни неща – че иска лоялност и че ще контактува с него чрез Бисер Лазов. През 2011 г. Андреева била назначена за изпълнителен директор на дружеството „Финансово консултиране“, което правело пасивно счетоводство на множество контролирани от Цветан Василев дружества под общото име „Фирмата“, чийто главен счетоводител бил Лазов. Формални собственици на тези дружества били касиери, секретарки, шофьори, охранители и др. служители.

Албена Андреева представлявала „Хедж инвестмънт България“ и подписвала документи от името на фирмата. Едва след затварянето на КТБ през юни 2014 г. в следствието й било показано кредитното досие на „Хедж“ и там видяла документи с подправения й подпис.

На съдебното заседание в сряда прокурорите по делото показаха пред съда няколко документа с искания от „Хедж“ за отпускане на кредити от КТБ, които Андреева трябваше да види и да каже дали почеркът и подписът са нейни. Ръкописно написаните искания са върху бланки на КТБ. За един от тях с дата 17 април 2014 г. Андреева каза: „Не се подписвам така. И ръкописният текст не е моя почерк“. За втори документ с искане за кредит също потвърди, че и текстът, и подписът не са от нея. За други искания пък каза, че не са писани от нея, но подписът е нейният. „Аз бях фиктивен представляващ на „Хедж“. Когато ме назначаваха, ми обясниха, че предишният шеф на дружеството Никола Киров е в „Дунарит“ и да няма свързаност“, разказа пред съда Албена Андреева.

Защитата на Цветан Василев настойчиво поиска Андреева да отговори на въпроса защо след затварянето на КТБ представляващите дружествата от „Фирмата“ са поискали от банкера да излязат от тях, след като юридически те не са се водели на негово име. „През 2005 г. бях запозната с Цветан Василев като собственик. После при назначаването на счетоводителки във „Финансово консултиране“ им беше казвано, че ще водят счетоводството на фирми на Василев. Ноторно известно е, че фирмите реално са негови и той ги контролира“, каза Андреева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.