Рекордьор: Българин лежи 20 години за трафик на 27,2 кг кокаин с чистота 100%

0

Съдът в Кюстендил отказа да освободи предсрочно затворник от Бобов дол, изтърпяващ наказание за трафик на 27,2 кг кокаин с чистота 100%.

К. М. има присъда от 20 г. затвор от януари 2011 г. на Кралския съд на Великобритания и Северна Ирландия за престъпление, извършено през май 2010 г. Тогава той е участвал в група за внос на чистата дрога в Англия. Кралският съд подчертава, че деянието е „забележим случай, остроумна операция, подобна на военно или военно-морско обучение, планирана до последния детайл“. А престъплението е осъществено от „значима престъпна организация“, в която М. е имал основна, ръководна, подготвителна и координираща функция. Осъществено е в съучастие между няколко лица, които са действали много синхронизирано, по предварителен план. На няколко пъти в присъдата се подчертава, че М. е имал по-висшестояща, в сравнение с останалите подсъдими роля в общата престъпна дейност, както по подготовката на пътуването, така и по транспортирането на кокаина – пакетите са били пришити в специално ушити за целта костюми.

К. М. е подал молба, с искане да бъде репатриран в България. Постъпил е в затвора в София преди 5 г. от Великобритания, а в Бобов дол е приведен през февруари 2017 г. Поискал е да бъде освободен предсрочно, като остатъкът от наказанието му е 7 г. и 9 месеца.

Магистратите обаче му отказаха, защото не се е поправил достатъчно, въпреки че работи като отговорник на вещеви склад и е награждаван. Продължавал да не признава вината си и смятал наложеното му наказание за несправедливо. Преведен е в Бобов дол само преди малко повече от 3 г. и според съда това е твърде кратък срок на фона на 20-годишната му присъда, за да бъде направен извода за достатъчна степен на поправяне.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.