Оправдаха мафиот №1 на Варна Иво Гела за отвличане, убийства и трафик на дрога

0

Варненският престъпен авторитет Иво Иванов – Гела, сочен от криминалисти и представители на ъндъргруанда като мафиотски бос №1 в морската столица, вече може да се прибере в България. Преди дни Специализирания наказателен съд постанови, че Иво Гела е невинен по обвинения за рекет, поръчкови побои, отвличане, убийство и трафик на дрога, писа Уикенд.

Оправдани напълно са и деветимата членове на бандата на Гела, сред които личи името на Николай Иванов – Шванца, прочул се с интимната си връзка с Мая Илиева, вдовица на ликвидирания висаджийски бос Георги Илиев. Според постановлението на съда, липсват конкретни доказателства срещу престъпната банда, освен това всички свидетели, даже и тези със статут на защитени, са се отметнали от първоначалните си показания.
Иво Иванов – Гела, коронован преди близо 20 години за наместник на ВИС-2 във Варна и региона от Жоро Илиев, стана изненадваща мишена на правосъдието през пролетта на 2015 г. Тогава неговият шурей Атанас Радев – Наско Ластика, също с крими закваска, даде сензационни показания за серия от тежки престъпления, извършени по заповед на Гела.
До показанията на Наско Ластика се стигна, след като той влезе в яростен конфликт с шурея си за контрол върху редица питейни заведения и ресторанти във Варна. Ластика обяви, че

Иво Гела е поръчал убийството му

и че го рекетира за сумата от 200 000 евро. Преди това Радев бе тикнат в затвора заради отвличане на човек от свитата на Иво Гела. Той обаче умря мистериозно на 17 юли 2015 г. от възпаление на мозъка, само месец след като стана основен свидетел срещу шурея си. И до днес съществуват съмнения, че Наско Ластика е отровен.
Иво Иванов – Гела не прекара нито ден в ареста, тъй като дни преди зрелищната полицейска акция, проведена на 3 април 2015 г. във Варна, той се изпари от страната. Според източник на „Уикенд“, Гела се е установил в Москва и от столицата на Русия върти и до ден днешен мащабен трафик на кокаин. От полицейската хайка се спасиха и Николай Иванов – Шванца, предал се месеци по-късно, както и Красимир Лузев – Красьо Цопа. Само година по-късно, докато е издирван в България, Красьо Цопа е арестуван от бреговата охрана на Алжир. Варненецът е закопчан на ветроходна яхта с немски флаг, която

превозва 5,3 тона наркотици.

Към днешна дата Красьо Цопа все още излежава присъда за наркотрафик в Алжир и оправдателната му присъда в България едва ли ще смекчи положението му.
Наблюдатели на съдебния процес срещу Иво Гела и престъпната му банда коментират, че делото е било предрешено още след смъртта на основния свидетел Наско Ластика. Приживе Радев дава подролни обяснения за структурата на крими организацията на Гела. Твърди, че неговата банда контролира трафика на кокаин през пристанището във Варна и че е наложила монопол върху търговията с наркотици в морската столица. Бандата разполагала с частна армия силоваци, предвождана от Валентин Христов – Вальо Бандита, която се движела с картечни пистолети и с мечове из Варна. Групировката контролирала престъпния живот не само във Варна, но и в Добрич и в Търговище, а влиянието й се разпростирало в цяла Северна България.
Според други защитени свидетели, дали показания в началото на процеса, Иво Иванов – Гела стои зад

отвличането на корабния магнат Рубин Коцев.

Той бе похитен на 17 март 2004 г. пред дома му във Варна, когато двама маскирани го спират на метри от къщата му, натикват го в кола и го откарват в къща. Поискани са 2 милиона долара откуп, но похитителите получават $ 500 хиляди, преди да го освободят след 9 дни в плен. „Иво поръча отвличането заради неуредени сметки с Рубин Коцев. Акцията по похищението беше водена от Краси Цопа“, твърди един от защитените свидетели. Неофициалната причина за похищението е нежеланието на Рубин Коцев да позволи на мафиотите да ползват негови кораби за трафик на наркотици.
Други свидетели със защитена самоличност твърдят, че на сметката на Иво Гела стоят цели 5 убийства. Като мишени на варненския „капо ди тути капи“ се сочат имената на варненския петролен бос Каро Акопович, ликвидиран от наемен убиец на 19 декември 2002 г. в Аксаково, на варненския наркодилър Михаил Манолов – Чешкия, очистен през пролетта на 2004 г. и издирвания от Интерпол гангстер Димо Русатев. Другите двама,

очистени по поръчка на Иво Гела,

поне според защитените свидетели, са Константин Димитров – Косьо Самоковеца и Емил Димитров – Емо Макарона, бос на музикалната компания „Унисон“. Бандата на Гела направила опит и за друго убийство – това на Веселин Жеков – Полицая. Неговата къща била обстрелвана с гранатомет, но Полицая се отървал само с дребни наранявания.
В последната година обаче всички свидетели променят показанията си и твърдят, че са нагласили Иво Гела по заповед на вече покойния Наско Ластика. Според новите им показания, Атанас Радев ги заплашил, че ако не натопят неговия враг Иво Иванов, ще ги закопае. „Няма как Иво Гела да бъде осъден въз основа само на показанията на един човек, който вече е покойник. Повечето престъпления, за които Иванов и бандата му са обвинени, са извършени преди много години и разследването няма как да установи каква е истината“, признават от Специализираната прокуратура провала на обвинителния акт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.