Как братя Бобокови заровиха в земята 15 милиона кг опасни отпадъци и изкараха 50 милиона лева

0

Братята олигарси от Русе Пламен и Атанас Бобокови са заровили в българската земя колосалното количество от над 15 милиона килограма опасни отпадъци. Това обявиха пред „Уикенд“ от Специализираната прокуратура пет месеца след мащабната акция срещу босовете на „Приста ойл“ и завода за акумулатори „Монбат“.

Разследването срещу Бобокови продължава, като в него се включват и прокурори от Румъния и Италия. Именно от тези две държави бизнесмените са внесли по-голямата част от опасните отпадъци в периода 2015-2019 г. Братята разполагат със заводи за производство на акумулаторни батерии на Апенините и в северната ни съседка.
За да си спестят милиони евро за правилно съхранение и унищожаване на полиентиленов сепаратор, който остава след преработката на акумулаторите и не се разгражда в природата, братята от Русе създали няколко фиктивни фирми. Техни представители просто

заравяли тоновете опасни отпадъци

в дълбоки силажни и септични ями. До този момент от прокуратурата са открили четири тайни сметища на братята Бобокови – в Плевен, в Шумен, в Кремиковци и в плевенското село Рупци. Общия тонаж на опасните отпадъци надхвърля 15 000 тона – тоест 15 милиона килограма. Ако опасните боклуци са били предадени за унищожение според правилата, това би струвало около 50 милиона лева на братя Бобокови.
Данните от разследването на аферата с боклука сочат, че Пламен и Атанас Бобокови въртят сенчестата схема от 2014 г. Замесени в далаверата са бившия шеф на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен Габриел Савов, бившия зам.-министър на РИОСВ Красимир Живков, както и Николай Миховски и Айгюн Еминов – приближени до Бобокови бизнесмени, свързани с фирмата за съхранение и рециклиране на отпадъци „Феникс Плевен”. Други две фирми на Айгюн Еминов – „Тон еко” и „Сън тур”, също са взимали отпадъци на фирмата за акумулатори „Монбат” на Бобокови.
Нито една от трите фирми, на които братя Бобокови са предавали опасни отпадъци – „Феникс Плевен”, Тон еко” и „Сън тур”, няма лиценз за депонирането или изгарянето на точно този вид специфичен отпадък, става ясно от справка с регистъра на Изпълнителната агенция по околна среда.
Сред уликите срещу Бобокови изпъква и

изграждането на бутафорна инсталация

за преработка на промишлени отпадъци от акумулатори и батерии в Плевен, управляван от подставеното им лице Николай Миховски. На книга заводът „Еф Ей“ преработва опасните отпадъци и от тях произвежда пътни плочи и настилки чрез иновативна технология. Разрешителното за пускането на завода е подписано през 2017 г. от тогавашния директор на РИОСВ- Плевен Габриел Савов. Без да е извършена задължителната Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), Габриел Савов издава разрешение за изграждането на завода за рекордно кратък срок – само 23 дни.
„Провеката на завода установи, че въпросната инсталация за преработка на боклук и преобразуването на отпадъците в пътни плочи никога не е функционирала. Машината за производство на пътни плочи е несъвместима с производствения процес, липсват и машини за рециклиране. Капацитетът на инсталацията също подсказва, че става въпрос за далавера – в завода не може да бъде преработен даже 1 тон боклук за 24 часа, пък камо ли 230 000 тона, каквото е общото количество боклуци от Бобокови, минали през фирмите на Николай Миховски и Айгюн Еминов“, коментира пред „Уикенд“ представител на държавното обвинение. Според думите му

в завода няма дори ток и вода,

нито даже работници: „Всичко е камуфлаж. На територията на инсталацията има единствено офис с трима счетоводители, но не и работници, ангажирани в преобразуването на боклука в пътни настилни плочи. Заводът дори няма разрешително на дейност, на територията на площадката могат единствено да се съхраняват отпадъци“. Декларирайки, че преработва боклук и го преобразува в пътни плочи, Николай Миховски всъщност е заравял част от опасните отпадъци, а други е предавал за горене в Сливен. Почти целия опасен отпадък от завода „Монбат“ в Монтана също бил заровен в силажни ями.
Атанас Бобоков и бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков са в ареста от април заради аферата с опасния боклук. Пламен Бобоков пък е на свобода под парична гаранция от 1 милион лева. С различни мерки, но повечето в ареста, са и останалите от общо 11-те обвиняеми по делото за престъпления против живота и здравето на хората.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.