ЧСИ търси от пенсионер 18 000 лева от миналия век

0

„Гръм от ясно небе!”- така описва ситуацията пенсионер от Варна, който в понеделник, 28 септември, получава покана за доброволно изпълнение, която му изпраща частният съдебен изпълнител Румяна Тодорова. Според документа той трябва да заплати над 20 000 лева.

Тънкият момент е, че изпълнителният лист е от преди 20 години! Издаден е на 5 септември 2000 г. от Варненския окръжен съд по дело, което е от миналия век, от далечната 1999 г.
В онези години господинът е бизнесмен и вносител на автомобилите „Хюндай”. По договор с частната фирма „Наба ийст груп”ООД, която се води на Недялка Балачева, през 1998 г. трябва да достави няколко коли. Той твърди, че съвестно е изпълнил договора, като допълва, че сделката всъщност е била с известния варненски адвокат и общински съветник Бранимир Балачев, като е използвана фирмата на майка му.
След като направил доставката на колите, юристът му поискал още един автомобил. Бизнесменът твърди, че

не стигнали до сделка.

Той поискал първо трябва да му се преведат парите по сметката, но така и не ги получил и затова не доставил още един „Хюндай”.
Така или иначе обаче от „Наба ийст груп” завеждат дело и го спечелват. Бизнесменът обяснява, че не е получил призовка и дори не е разбрал, че срещу него се води дело. Затова и не се е явил в съда. В решението, подписано от съдия Ванухи Аракелян, също е отбелязано, че подсъдимият не се е явил в съдебната зала. След като е направена и експертиза, съдът стига до извода, че договорът за автомобилите е изпълнен неточно – за стойността на колите, а също и за срока на доставката им, която е удължена и трябва да се плати неустойка. Делото приключва през май 2000 г., искът на частната фирма е уважен частично и в крайна сметка бизнесменът трябва да заплати на клиентите си близо 18 хил. лева.
На 9 май 2000 г. частното дружество „Наба ийст груп” получава изпълнителен лист за парите. През януари 2011 г. делото, което преди това е било архивирано, е унищожено във Варненския окръжен съд, поради изтекла давност. В архива е запазено само решението.

Историята сякаш е забравена.

Преди няколко дни обаче бизнесменът, който вече е пенсионер, с изненада разбира, че са запорирани сметките му. „Така най-случайно разбрах, че през 2017 г. Балачеви са предявили чрез ЧСИ Румяна Тодорова изпълнителния лист – разказва той.- До тогава никой не ме е търсил, а все пак сме съграждани и се познаваме отлично. Дори сме се виждали няколко пъти през годините”.
Пенсионираният търговец на коли веднага отива при ЧСИ Румяна Тодорова. „В нейната кантора три дена ме мотаха, докато ми дадат изпълнителния лист – разказва той. – За да се преснима един документ, са необходими само няколко минути, но явно съгласуваха всяка своя стъпка с някого. Нямам друго обяснение защо им бяха нужни цели три дни, за да го преснимат и да ми го дадат”.
Пенсионерът разбира, че запорът на сметките му е бил наложен още на 14 юни 2019 г., тоест повече от година преди да разбере, че дължи над 20 000 лева по дело, приключило преди 20 години.
Сега на свой ред той ще заведе дело, на което ще докаже, че задължението му е погасено по давност. Както е известно, според Закона за задълженията и договорите „с изтичане на 5-годишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок”. А как и защо се е случила тази одисея с изпълнителния лист от 2000 г. във Варна, може да има различни тълкувания. Известно е, че съдебната ни система е пълна с чудеса и в подобно положение може да се окаже всеки българин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.