Майката милионерка подготвя бягството на убиеца на Милен Цветков, умишлено бавят делото срещу надрусания джигит Кристиян

0

Кристиян Николов, дрогираният младеж, който на 19 април т.г. навръх Великден се вряза с мощния си джип в колата на Милен Цветков на червен светофар на бул. „Черни връх“ със скорост от над 100 км/ч. и причини мъчителна смърт на популярния журналист, подготвя отсега бягството си от България, за да отърве дългогодишна присъда за бруталното престъпление. Затова алармираха пред „Уикенд“ близки на покойния журналист. Опасенията им бяха подхранени от юристи, които съзряха реална възможност това да се случи в следващите месеци.

Въпреки че делото за убийството на Милен Цветков бе поставено под специален надзор от Софийската апелативна и Върховната касационна прокуратура, обвинителен акт срещу 22-годишния милионерски син Кристиян Николов все още не е внесен. Според официалното обявление на прокуратурата, делото не е влязло в съда заради все още чакащи се експертизи. Отделен въпрос е дали те изобщо са необходими, тъй като безусловно е ясно кой е причинил убийството на тв звездата, както и автомобила, с който престъплението е извършено.
Съмненията на близките на Милен Цветков обаче са, че маститият адвокат на убиеца Любомир Таков е разработил

хитър юридически сценарий –

разследването на катастрофата да се протаква и по възможност обвинителния акт да бъде внесен в съда едва в края на годината. Впоследствие, когато делото най-после започне, то отново ще бъде саботирано с чести отлагания и с привличането на куп свидетели, чиито разпити отново ще отнемат дълго време. Голямата цел на близките на убиеца Кристиян е той да бъде пуснат под домашен арест срещу каквато и да е парична гаранция и тогава да бъде изведен инкогнито от България. Юридически това е напълно възможно, алармира източник на „Уикенд”.
Твърди се, че майката на Кристиян – бизнес дамата Десислава Пешева-Николова, вече е заделила 1 милион лева за дръзката операция по измъкването на сина си. Казват, че родителката, която също е обвиняема, че е дала ключовете на мощния джип на отрочето си, е опитала деликатно и с много пари да „смекчи“ разследването с

манипулиране на технически експертизи.

Когато обаче ударила на камък, управителката на „Винпром Карнобат“ и съдружничка в куп фирми на алкохолния олигарх Миню Стайков, приела присърце идеята нейния син да се превърне в беглец от правосъдието. „По-добре издирван, но на свобода, отколкото да лежи в затвора 20 години“, приписват думи на Десислава Пешева-Николова запознати с разследването на катастрофата, отнела живота на Милен Цветков.
По подобен сценарий от България през 2013 г. избяга пернишкият касапин Илиян Тодоров, заклал с ножа си двама младежи след спречкване пред дискотека „Соло“ в центъра на София. Убиецът, син на мастития БСП функционер Веницслав Тодоров, бе осъден на доживотен затвор за двойното убийство, но преди присъдата му да бъде официално потвърдена, той бе пуснат от ареста от съдийката Румяна Ченалова. Днес Ченалова отрича да е взела тлъст подкуп за скандалното си решение, а убиецът Илиян Тодоров

безрезулатно е издирван от Интерпол

с влязла в сила присъда вече повече от 7 години.
Съмненията, че разследването умишлено се бави, за да избледнеят спомените на свидетели и за да заглъхне шумния обществен отзвук, се засилват и от поведението на убиеца Кристиян Николов. Веднага след свирепата катастрофа навръх Великден, надрусаният с четири вида наркотици милионерски наследник заедно с возещия се с него в джипа Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Лъчо Мозъка, опитва да заличи някои от доказателствата, вместо да окаже първа помощ на берящия душа журналист. Свидетели на зверското транспортно произшествие разказват, че двамата младежи са търсели нещо в джипа – вероятно наркотици, след което са предали в ръката на спътничката им Симона Цветкова обемист пакет. Младото момиче избяга от мястото на трагедията, но по-късно също бе арестувана. И Симона, и синът на Лъчо Мозъка са с повдигнати

обвинения за затаяване на истината

и рискуват присъди до 5 г. затвор. Прогнозата на юристите е, че двамата ще се измъкнат с условни присъди и няма да лежат ефективно в пандиза.
Арестантът Кристиян Николов пък е саботирал на няколко пъти разследването в разрез с уверенията на адвокатът му Любомир Таков, че той ще окаже пълно съдействие на криминалистите.
„Цели три пъти Кристиян отказа да му бъде направена психиатрично-психологическа експертиза с абсурдни мотиви. Последния случай е от 29 юни, когато експертите отидоха напразно до ареста. Посрещнаха ни с думите, че Кристиян отказва да се срещне с нас, тъй като страдал от стомашно разстройство и имал диария. Това е недопустимо!“, разказва пред „Уикенд“ ангажиран с разследването. Без подобна експертиза делото не може да стартира в съда, тъй като съдиите трябва да са наясно дали обвиняемият е съзнавал какво върши и може да носи наказателна отговорност. Употребата на наркотици се смята за утежняващо вината на шофьора обстоятелство.
Убиецът на Милен Цветков отказал категорично да даде и свой биологичен материал за ДНК експертиза, която да докаже по категоричен начин дали той е шофирал джипа-убиец. Макар десетки свидетели, както и видеокамери да установиха, че Кристиян е бил зад волана на луксозния джип „Ауди“, той отказва да коментира вината си и да даде

свой биологичен материал.

Такъв все пак му е бил взет, извлечени са и негови биологични следи от шофьорската седалка.
Кристиян, посъветван от адвоката си Любомир Таков, е отказал да участва и в разпознаването, както и в други процесуално-следствени действия. За сметка на това 22-годишния милионерски син и защитата му са поискали цели 7 пъти промяна за мерките за неотклонение. Това е добре познат прийом за бавене на делото – колкото по-често се иска промяна на мярката, толкова повече се влачи делото, защото при всяка молба то се изпраща отново в съда. Магистратите следва да се запознаят с него, да насрочат заседание, а после постановеното решение се обжалва на по-горна инстанция.
За жалост, до този момент

стратегията на убиеца

Кристиян Николов работи безотказно – той даже все още не се е запознал със събраните доказателства и експертизи. По план ще трябва да го направи на 6 октомври, когато ще му бъдат връчени томовете по делото. Ако обаче Кристиян и адвокатът му имат възражения – нещо, което най-вероятно ще се случи, то и след тази дата обвинителния акт няма да бъде внесен в Софийски градски съд.
Сагата около разследването на убийството на Милен Цветков, чийто живот бе отнет на Великден от надрусан милионерски син, качил са на мощен джип, подарък от мама, е поредното нагледно доказателство, че в България всеки престъпник с пари може да разчита на туткаво правосъдие. И макар от държавното обвинение да твърдят, че Кристиян едва ли някога ще бъде пуснат под домашен арест заради тежестта на деянието си, подобни казуси от близкото минало наливат вода в мелницата на слуха, че майката милионерка ще спаси детето си от справедлива дългогодишна присъда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.